ODAS: Dalgalanma azaldı

ODAS: Denge noktasına giderken

ODAS hissesi için olduğu kadar diğer finansal varlıklar ve bulundukları pazarlar için de dalgalanma önemli kriterdir. Riskin bir ölçüsü olarak kullanılır. Elbette farklı bakışlara göre farklı risk göstergeleri de vardır ama “ölçülebilir” açıdan bakarsan çoğu anlamsız kalmaktadır veya geleceğe yönelik bilgi değeri düşüktür. Bir karar vericinin (politikacı, iş adamı) ifadeleri üzerinden de bakış geliştirerek sayısal model kurmak mümkündür. Bu durumu piyasa hareketleriyle ilişkilendirerek geleceğe yönelik çeşitli bulgular elde edebiliriz. Bulgunun değerini tutarlılığı belirlemektedir.  Yani geleceği ne kadar doğru yansıttığına bakarız. Şu andan geleceği “modelsiz” bilemediğimize göre, bu tutarlılığı geçmişte yakalamaya çalışırız. Yani modeli geçmiş değerler üzerinden test ederek geçmişin bir dönemi değerlerini kullanırız. Sonucunda ise, geçmişin bir sonraki dönemini yani geçmişteki geleceği tahmin etmeye çalışırız. Test işleminin değeri şimdiden yarına bakmamıza fayda sağlar.

Bazı piyasalar için son derece güçlü “pazarlama söylemi” olarak bunu görmekteyiz. Çok geri gitmeye de gerek yoktur: Hatta bazı medya öğelerinin de piyasa hareketlerini tarif etme konusunda üstü kapalı şekilde pazarlama yaptığını da görmekteyiz. Küresel piyasaların “halen” merkezi durumunda kalmaya çalışan Birleşik Krallık, Covid ve Brexit etkisiyle ucuz kalmışlığını odağına almış belirleyici finans haberleriyle bahara girmektedir. Yani 1 yıl sonrasında yapılan hasar tespitinde “kelepir” hale dikkat çekilmeye çalışılmaktadır.

Elbette bunu destekleyecek istatistiki araçlar da tezgahta tutulmaktadır. Bir yatırım stratejisi kurarken bu araçlara güvenebilir miyiz? Herkesin kullandığı araçları mı kullanmalı? Yoksa herkesin kullandığı araçlar üzerinden farklı metodoloji mi geliştirmeliyiz?

Bu bakışın geliştirilmesi “kelepir – ucuz” ekseninde doğru tablolaştırma, dağılım yapma imkanı sağlayacaktır.

ODAŞ hissesi nerede kalıyor?

Bizim modelimize göre bükülme, kavis görüntüleri geleceğin belirleyici hareketleridir. Yani, bir grafiğe görsel yatırımcı olarak bakıp da karar vermeniz gerekiyorsa basitten karmaşığa ilerleyebilirsiniz. Bazen karmaşıklığa gerek duymadan da sonuç alınabilir. Yani algoritmalar her zaman gerekmeyebilir.

ODAŞ hissesi son 1 yılına bakarsak (işlem hacmi – 19 milyar $) dalgalamanın ilk 6 ayda son 6 aya göre giderek sönmeye başladığı açıktır. Hızlı hareketler azalmıştır. Son 6 ayın işlem hacmi (~13 milyar $) olmuştur. Bir başka deyişle: dalgalanma azalırken işlem hacmi % 115 civarı artış göstermiştir. Yabancı yatırımcı, yabancı fonlar kendi kural kümelerine göre bu hareketlenmeyi cazip görebilirler.