Model görüş: KORDSA

Kordsa  (KORDS) tarihsel hareketlerinde yeni aşamaya gelmiş olabilir mi?

Yılın ilk sayısal verileriyle piyasanın kıyaslamalı gücü yüksek hisseleri arasında görünüyor (BIST50 çerçevesinde). Modelimize göre baz etkisi birim değer üzerinde devam ediyor. Bu da düşüşlere tepki için gerekli beklentiyi koruyabilecek davranış yapısında olduğuna işarettir. Uzun vadeli ortalamalardan “yeterince” destek almış olması hareketi başlatabilir mi? Bu destekleri “hangi şartlar altında” gördüğü formasyon çalışması yapılabilir. Sayısal olarak daha pozitif görüntü devam etmektedir. Döngülerin süreçlerin devamlılığı için gerekli olduğunu düşünürsek: belirsizlik veya dalgalanma hali bir sürecin parçası olarak görülmelidir.

Piyasa hareketlerinin kaldıraç etkisi (geçmiş vakalar)

Geçmişte görülen belirgin veya göze çarpan hareketleri (yükseliş – düşüş) kaldıraç modeli üzerinden açıklamaya çalışalım. Böylece belirsizlik faktörünün etkisini daha aza indirgeyebileceğiz: model bakışımızı doğrulamak üzere geçmiş vakalarla test etmek mümkündür.

Neden yükseldi? (2018 bahar haftaları başlangıç, ~ %200 pozitif getiri)

Bazı varlıklar için yükseliş veya düşüş hikayelerinin oluşumu ortalama üzeri vakit alabilmektedir. KORDS için pozitif getiri hikayesi de bu şekilde görülebilir. Yükseliş hareketine zemin hareketleri 2015 ve 2017 haftalarında görülen sert düşüşlerle oluşturulmaya başlandı. Böylece, model çarpanlarından birisi güçlenmeye başladı: reel algoritma bazlı sinyaller (tüm sinyal kümesinden türetilebilen kısmı). Çarpanlardan en az birinin pozitif seyre geçmeye başlaması elbette denklemin sol kısmını da pozitif yönde hareket ettirecektir: gelecekteki getiri sonucu.

Son durum fotoğrafı – haftalık

Kıyaslamalı güç denklemi ( KORDS )

Haftalık

Değişim

Son 3 dönem Son 6 dönem Son 12 dönem
Reel momentum +8 % +4 % +1 %
Reel primsizlik +1 % +4 %  +6 %

Momentuma baz olan algoritmik sinyal seviyesi

Mutlak değer (haftalık( Son 3 dönem Son 6 dönem Son 12 dönem
Gösterge bazı  (reel) 0.32 0.12 0.04

Baz tablosu farklı şekilde yorumlanabilir: kaldıraç etkisinin gücüne işaret etmek içindir. Baz değeri birim değere (1) yaklaştıkça geleceğe etkisi daha pozitif olur. Varlıkların çoğu için bu baz değeri 1 altında iken (haftalık) bazılarında 2-10 arasındadır. Çok, çok azında 100 üzerindedir. İstatistiki anlamda normal dağılımla gösterge mümkündür.

Kıyaslamalı güç gelişimi takibi için basit indirgenmiş değerleme modeli

GP = Gçmş x Algo (model gereği geçmişi geleceğe bağlayan tutarlı denklemlerden biri)

Gelecekteki Performans, geçmiş dönemin bir kısmı ile algoritmik sinyal çarpımına eşittir.

1)       Eşitliğin sağ tarafındaki değişim, solu belirler

a.       Geçmişin incelenen kısmı +/- değişim gösterdikçe denklem sonucunu etkiler

b.       Modelden gelen Algo sinyal ortalama değişimi denklemi etkiler

c.        a ve b çarpımı pozitif olduğu sürece denklem  sonucu hızlı artar

d.       çarpım negatif ise gelecekte düşüş eğilimi sorgulanmaya başlar         

2)       Kurallar silsilesi detaylandırılabilir: sayısal modelin farklı algoritmalarla tarifi mümkündür. Analitik hata: sadece (Geçmş) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir