Merkez Bankası’ndan yeni önlemler ne anlama geliyor?

Utku Altunöz – 17.01.2017

Değerli Para & Borsa takipçileri. Son günlerde kurlarda meydana gelen oynaklık ve para birimimizde meydana gelen önemli değer kaybının sonucunda merkez bankamızın aldığı önlemler arka arkaya gelmeye başladı. Öncelikle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bu gelişme öncesi 3.80’lerde bulunan Dolar/TL 3.77’ye kadar geriledi. Bu politikanın temel amacı   TL’nin maliyetini artırarak Döviz kurlarındaki yükselişi sınırlamaktır. Bu arada 1 hafta vadeli repo ihalesi en son Ocak 2014 de açıldığını belirtmek istiyorum.

Merkez Bankası bugün de miktar yöntemiyle repo ihalesi açmadı. Banka geçen hafta Perşembe gününden beri uyguladığı ve dün itibarıyla daha da belirginleştirdiği “örtülü faiz” artışları olarak da adlandırılan likidite adımlarını devam ettirdi. Bu durum bir nevi “örtülü faiz artışı” olarak adlandırılabilir.  Merkez Bankası, yüzde 8 faizle fonlama yaptığı haftalık repo ihalesi yerine,ankaları Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 fonlamaya başladı. Diğer yandan, Merkez Bankası’nın, bankalara yüzde 10 faiz ile sağladığı geç likidite imkanından yaptığı fonlama da iki günlük toplam tutar 28 milyar lirayı aştı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalar arası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri 16 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere toplam 11 milyar TL’ye düşürülmüştür” denildi.

Yazıyı kaleme aldığım saatlerde yine TCMB’den yapılan açıklamada Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir” denildi. Peki bu ne anlama geliyor?  Değeli takipçiler.  Bu politikanın temel amacı merkezin döviz rezervlerini kullanmadan piyasalara döviz swaplarıyla müdahale etme amacında olduğunu gösteriyor.  Diğer bir ifadeyle piyasanın döviz ihtiyacı Merkez Bankası üzerinden sağlanacak ve Merkez Bankası geri almak üzere piyasaya dolar verecek. Halen uluslararası sermaye piyasalarından swap işlemleri yapan Türk bankalarına, Merkez Bankası bu işlemler için sözleşmede karşı taraf olmayı taahhüt edecek. Böylece Türk bankaları döviz swap işlemlerini Merkez Bankası üzerinden gerçekleştirecek. Merkez Bankası’nın swap aracını TRY likiditesini sıkılaştırmaya yönelik çalışmalarda tamamlayıcı amaçla kullanacak.
Tüm bu gelişmelerle birlikte dolar/TL’de 3,7750 seviyesinin destek, 3,8110 ve 3,8250 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu belirtmek istiyorum. Fitch kararlarının etkisini ileriki günlerde göreceğiz. Bol kazançlı günler dilerim.

Doç. Dr. Utku Altunöz

E-mail: utkual@hotmail.com

https://twitter.com/utkualtunoz