Merkez Bankası Faizi İndirecek mi?

Bugün Merkez Bankasının Genel Kurulu var. Piyasalar merakla Başkan Başçının, faiz karaı üzerine yoğunlaşmış durumda. Öncelikle yurt dışına dönelim.

Yellen, piyasalar için güvercin konuşmasını sürdürdü. Beklentiler aylık 10 milyar $ tahvil alımlarını azaltma kararını sonbahara kadar sürdürmek. Faiz artışlarını ise Ekim 2014 itibari ile konuşmaya başlayacağız. Muhtemelen 2015 ortasında FED, faizleri yükseltecek gibi, en azından 0,25 bp artırabilir. Rusya cephesinde ise, siyasi tansiyon artıyor. Ukrayna bölgede riskleri yayıyor izlenimini veriyor. Şüphesiz, risk ortamının artması Rusya ekonomisini olumsuz yönde etkieyebilir ve sermaye çıkışlarının Rusyadan çıkmasına neden olabilir. Yatırımcılar, kısa vadede çıkan paranın BIST 100’e girmesini beklentiler dahilinde söylüyor. Fakat Türkiyede, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar olan süreçde ekonomik veriler nasıl seyredecek ? İşsizlik, Cari Açık ve Bütçe Dengesi nasıl şekillenecek ? Bu veriler, yabancı yatırımcıların kısa vadeli beklentilerini satın alıyor. Süreç olumlu giderse BIST 100 endeksinde artış devam edebilir, Uzun vade de ise hala soru işareti gözüküyor .

Avrupa da ise, Draghi deflasyon riki yok diyor. Fakat enflasyon artışı istenilen düzeyde değil. Her ne kadar Mart ayı Euro bölgesinde aylık TÜFE, % 0.9 arttı. Beklentiler ise % 0,5 artacağı yönündeydi , Euro Bölgesinde çekirdek enflasyon ise, Mart da aylık bazda %1.5 yükseldi. Beklenti % 0,5 artış yönündeydi. Aylık enflasyon, geçmiş yılların altında kalmasına rağmen, deflasyon riski halen Euro bölgesi için ufukta görülüyor. Ancak faiz indiriminden yana tavır sergilemeyen Draghi, 1 tirlyon €’luk yeni parasal genişleme kararını bir müddet daha erteleyebilir görüşü hakim. Olası parasal genişlemenin gerçekleşmesi durumunda, Türkiyeye sermaye girişinin kısa vadede artması mümkün gözüküyor. Bu durumda Euro para biriminde gerileme, Dolar da ise yükseliş beklentisi hakim olabilir.

Sonuç olarak, Merkez Bankası Başkanı sayın Başçı, yurtdışındaki ekonomik ve siyasi gelişmeleri dikkate alarak, faiz indirim kararını verecek gibi gözüküyor. Olası faiz indirimi, Bankacılık karlarına ve yatırım maliyetlerinin azalması sonucu, büyümeye olumlu katkı yapması yanında, cari açığın ve doların tekrar yükselmesine neden olabileceği gibi, faizlerde sıkı duruşun devam etmesi, büyüme, işsizlik ve bütçe dengesinde riskleri yükseltmeye devam edeceğini dip not olarak belirtmekte yarar var.

Dr. İsmet DEMİRKOL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir