Merkez bankası doğru yaptı fakat piyasaya bunu anlatamadı

Utku Altunöz – 26.01.2017

Değerli takipçiler. Bilindiği üzere TCMB son para kurulunda politika faiz oranını değiştirmeyerek aynı seviyede bıraktı. Yılın ilk para kurulu kararında TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25’te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 8.5’ten yüzde 9.25’e yükseltti. Merkez ayrıca Geç Likidite Penceresi faiz oranlarında, borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltti. İlave olarak enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülürken enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi.
Ben merkez bankasının uygulamakta olduğu faizlerle alakalı öncelikle olarak sz değerli takipçilerimi bilgilendirmek istiyorum.

Gecelik borç verme faizi: TCMB, bankalara gecelik olarak da borç verdiği faiz olarak açıklanmaktadır.bu oranın üst limitine marjinal fonlama oranı denilmektedir.
Gecelik borçlanma faizi: TCMB, gün sonunda elinde fazla para kalan ve bunu değerlendirme imkanı olmayan bankaların bu parayı merkez bankasına vermesi durumunda merkez bankasından alacağı faz oranını ifade etmektedir.
Geç likidite penceresi: yukarıdaki işlemler eğer 16 dan önce yapılmamışsa merkez bankası 16-17 arasında geç likdite penceresi olarak ek bir işlem imkanı sunmaktadır.
Faiz koridoru: TCMB’nin gecelik borç verme faizi oranı ile gecelik borç alma faizi oranı arasına koridor ya da bant denilmektedir.

Sanırım bu açıklamalardan sonra TCMB nin uygulamasının biraz daha iyi anlaşıldığı düşüncesindeyim.

Gelelim TCMB nin kararının ne anlama geldiğine. Merkez bankamız geçen hafta izlediği yola devam ederek doğrudan faiz artırımı yerine geç likidite penceresi ve gecelik borçlanma ile piyasada likiditeyi kontrol etmek istiyor. Her ne kadar piyasa için tam olarak beklenen bir politika olmasa da dolar /TL ilk aşamada yukarı yönlü fazla tepki vermedi. Bununla birlikte bir gün sonra özellikle de Fitch kararı öncesi 3.90lara doğru bir hareketlenme söz konusu. Karar sonrasında haftalık repo ihalesi açılmadığı sürece bankalar %9.25 ve %11’den fonlanmaya devam edecek ve fonlama maliyeti yükselecek gibi görünüyor. Kişisel olarak

Merkez Bankasının iki haftadır yürütmekte olduğu alışılmışın dışında (para politikasını uygulamaya devam edeceğini düşünüyorum.

Şuan gözler Cuma günü Fitch’ten gelecek not kararında. Türkiye’ye yatırım yapılabilir notu veren tek kuruluş olan Fitch’in kararı kurun seyrinde etkili olacak. Eğer not görünümü negatife çekilirse kurda tekrar 3.95’in üzerine hareket, Borsada 75 bine doğu düşüş olacağı düşüncesindeyim. Şunu da belirtmeden edemeyeceğim Fitch den gelecek bir olumsuz karar Türkiye ekonomisi için yıkım değil can sıkıntısı olacaktır.

Doç. Dr. Utku Altunöz

E-mail: utkual@hotmail.com

https://twitter.com/utkualtunoz