Maga senaryoları I: Dolar ve altın

Maga, “Make America Great Again” (Amerika’yı yeniden mükemmel yap) anlamına gelen ve ilk kez 1980 yılın­da Reagan tarafından kullanılan ancak gü­nümüzde Trumpizm ile özdeşleşmiş bir motto.

Üstelik Trump’ın kullandığı mana­sıyla bu öylesine bir slogan da değil; içeri­sinde Batı’nın yani merkezin, müesses ni­zamına başkaldıran ve ABD’yi küresel ku­rumlardan ayrıştırarak, kendi içine bloke eden bir üst anlam da barındırıyor.

Hakkında açılan davalar ve 2021’deki Kongre baskını gibi şaibeli olaylarla anı­lan eski ABD başkanı Trump’ın seçim an­ketlerindeki üstünlüğü geçtiğimiz hafta Biden’ın adaylıktan çekilip, yerine yar­dımcısı Harris’i önermesi sonrasında De­mokratlar lehine sınırlı bir miktar yer de­ğiştirdi. Kasım ayına daha çok zaman ol­makla beraber, Trump’ın gerek Harris gerekse de farklı bir Demokrat aday karşı­sında en zorlu rakip olacağı ise aşikar.

Trump’ın haziran ayındaki bir röpor­tajının gün yüzüne çıkması, devalüasyon tartışmalarını da gündeme oturttu.

Rezerv para doların ve büyük ölçüde on­dan ve farklı parametrelerden etkilenen altının onsunun bundan nasıl etkilenece­ği ise küresel piyasalar açısından hassas bir konu.

Trump’ın ekonomi politikalarında te­mel çıkış noktası dış ticaret açığının azal­tılması; bunun için de doların devalüe edilmesi savı ortaya atılıyor. Mevcut eko­nomik koşullara bakıldığında son gelen ABD enflasyonun 2021 yılından bu yana en düşük seviyede bir enflasyona işaret etmesi, faiz indirimlerinin yolunu açtı­ğından dolarda değer kaybı olasılığı güç­leniyor.

Ancak, Trump’ın işaret ettiği dış tica­ret açığını azaltacak bir düşüş, Deutsche Bank analisti Saravelos’a göre yüzde 40 düzeyinde olmalı.

Doların bu oranlarda değer kaybı an­cak 1985 yılındaki Plaza Accord (Bu isim­de bir otelde ABD, Japonya, Batı Almanya, İngiltere ve Fransa temsilcilerinin yaptığı anlaşma) tarzı bir konsensüsü akıllara ge­tirse de günümüzde uygulanabilirliği tar­tışılır.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!