Madencilik endeksi umudu

Madencilik endeksi: girişimler, umutlar bir arada

Madencilik endeksi dahilindeki hisselerin hareketlenmesi devam edebilir mi? Pek çok endeksin benzeri hareketini göz önüne alırsak durum öyle görünüyor. Belirli bir hesaba göre tanımlanmış sürenin geçmesiyle bu gelişmeyi bekleyebiliriz. Geçmiş davranış kalıplarının, tekil bakışa göre tekrarından öte düşüncemiz yoktur ve yazılara yansıması da hep bu şekilde olmuştur.

Yükselişler için düşüşler

Piyasanın yakıtı hareket enerjisinden gelir. Hareketlilik olmaz ise enerji oluşmaz ve geleceğin yataylığını görmeye başlarız. Hareketliliği veya dalgalanmayı, kırılımlar içerecek hareketler olarak görmekteyiz. Eğer ki  belli zaman diliminde bir hareketlenme olmamış ise geleceği belirlemek zordur. O durumda zaman penceremizi genişletmemiz gerekir: bu genişleme inceleme evreninin genişlemesi şeklindedir.

Vakadan bol geçmiş yok ama aynı hataların tekrar ediliyor olmasının sebebi, geleceği farklı modelle görmekten ısrarla kaçıyor olmamızdan gelmektedir. Öyle ki: yıllarca kurumsal ve bireysel raporların aynı tip bakışla üretilmiş olması dahi değişmemiştir. Sebebi de, değişmesi yönünde talep olmamasından kaynaklanmaktadır.

Hikayesi değerli dönem: 2014- 2016 (aylık ölçek)

Bize göre Türkiye’nin en değerli bankası Merkez Bankası’dır. İtibarının, barındırdığı zeka birleşimleriyle zenginleştiğini her zaman düşünmek isteriz. İncelediğimiz dönemde yıkımlar yaşayan madencilik endeksi yatırımcılarını üzmüştü. Bu dönemin son aylarına gidilmişken hatırlayalım: 19 nisan 2016’da görev süresi dolan TCMB Başkanı Erdem Başçı yerine yetişmiş zekaların devamı olan Murat Çetinkaya gelmişti. O dönem de faiz baskısı var idi: 2015 yılında ciddi şekilde tartışılan faiz tartışmalarının sonucunda gerekli hamle Başçı döneminde atlamadı ama yine de görev süresinin dolması beklenerek yeni bir yaklaşıma yeterince vakit olduğu mesajı verilmiş oldu.

Elbette ekonomik daralma bunda etkili olmuştu: Türkiye ekonomisi 7 yıl sonra “ilk kez” daralmayı 2016 yılında görmüştü. Bir çözüme ihtiyaç vardı: 27 çeyrek dönem sonrası gelen daralma (önceki yıl çeyreğine göre % 1.8, önceki çeyrek döneme göre % 2.7) “uyanış” getirmeliydi.

Madencilik endeksi hızlı tepki verdi

Alınan çözüm tedbirleri sonrası, 2016 yılından bugüne gelişmeye bakarsak endeksin bir dönem tarihsel getirisini %950 üzerinde gördük.

Bugünden ileriye

Benzer toparlanma hikayesi devam edebilir görünüyor: davranış kalıpları modele uygun hareket etmektedir. 

Üretim, esas faaliyet odaklı portföy dağılımı da dinamiktir, düzenli gözden geçirilmesi gerekir.