Lira neden bu kadar değerlendi?

Şenay Şerefoğlu – 22.02.2017

Dolar, 2016’da ralli yaptı ve endeks 103,80 ile son yılların en yüksek seviyesine çıktı, ancak Ocak itibariyle dolar düşüşe geçti ve endeks 99,40 desteğine kadar geriledi. Aynı sürede Dolar/TL kuruna baktığımızda, Ocak’ta kur, dolardaki düşüşe rağmen rekor üstüne rekor kırdı, bunun nedeni de iç risklerin artmasıydı.

Şubat’a geldiğimizde dolar, 99,40 desteğinden kademeli olarak yükselişe geçti ve 3. haftada da 101,75 seviyesini tekrar test etti. Dolar/TL ise, 30 Ocak itibariyle düşüşe geçti ve bu bir yıl sonra üst üste 3. hafta düşüş yaşanan ilk ay ( 2016 Şubat sonunda 3,00 seviyesinden 2,8350’ye yaşanan 3 haftalık düşüşün ardından kur yıl boyunca bu kadar uzun düşüş yaşamadı).

Dolar/TL, Ocak’ta da dolar ile uyumsuz hareket ediyordu ve lira, küresel piyasalarda en çok değer kaybeden para birimi oldu. Kurdaki yükseliş her ne kadar fazla olduysa da lira aleyhte gelişmeler de yaşandı.

Kuşku yaratan durum ise, kurda yaşanan şu andaki fiyatlama. TCMB’nin sıkılaştırma politikalarının liraya destek sağladığı bir gerçek, buna ek olarak gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında sert kayıplar vermemesi de olumlu, ayrıca küresel piyasalarda hala riskli varlıklara talebin olması da lira için pozitif. Ancak Dolar/TL’deki düşüş ya da şöyle diyelim liradaki değerlenme diğer gelişen ülke para birimlerinden fazla. Dolar/TL bugün 3,60 desteğini test etti ve kur, 30 Ocak’tan bugüne yaklaşık 88 krş düşüş yaşadı.

2016’da lira olumsuz birçok gelişme yaşandı ve Ocak’ta da mevcut risklere yeni birkaç gelişme eklenmesi ile kur rekor kırdı, ancak şu andaki süreçte lira lehte gelişmeler kurda bu denli düşüş sağlayacak boyutta değil maalesef.

Enflasyon çift haneye yakın, işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyesine ulaştı, üfedeki durum da endişe verici, sanayideki daralma da devam ediyor, diğer tarafta da referandum belirsizliği var. Evet, nedenlerin hepsi neredeyse fiyatlandı, ancak diğer taraftan da dolar toparlıyor ama lira, dolara direniyor. İşte buradaki ayrışma nedeniyle kurdaki düşüşün nereye kadar devam edeceğinin çok takip edilebilir ya da gerekçe gösterilebilir bir açıklaması da olmuyor.

Devam eden trendden yola çıkarak 3,60 altında 3,50 önemli destek, çünkü 3,50 ile kur, yılbaşındaki kazançlarını geri vermiş olacak ve artık Dolar/TL’de orta vadeli düşüş trendi söz konusu olacak.

İlerleyen süreçte lira ile dolar uyumu başlarsa ve dolardaki gelişmelere göre fiyatlanma olursa o zaman Fed ya da Trump tarafından gelecek her gelişmenin kurda etkisi olacaktır, şu an için FOMC tutanakları ya da Mart beklentileri gibi konuların kurda fiyatlanmadığını görüyoruz.

3,60 altındaki düşüşlerin sınırlı kalması durumunda görülecek yükselişlerde asıl takip edeceğimiz seviye 3,74 ancak bu direnç altında 3,70’in zorlanma durumu ve lira-dolar korelasyonu önemli.