Küresel ticaret açmazda

2023 pek çok farklı nedenden ama en çok da jeopolitik gerilimden ötürü küresel ticarette kayıp bir yıl olarak tarihe geçecek.

2023 yılını kapatmaya hazırlanırken 2 yıla yaklaşan Ukrayna Rusya savaşına bu defa çok daha acımasız ve kuralsızından ikinci bir savaş daha eklendi. Ve biraz olsun tavsaması beklenen jeopolitik gerilim çok daha sertleşmiş oldu. Bu acımasız savaşın gündemiyle toplanan vicdan sahibi halklar bir tarafa, insan hakları bakımından çok zengin kabul edilen Batılı devlet liderlerinin gerçek yüzü bir kere daha gün yüzüne çıkmış oldu. Tüm bunlar yaşanırken, küresel ekonominin özellikle ticaret tarafında gözümüzden kaçan çok fazla değişken olduğu da bir gerçek…

Öncelikli olarak genel bir değerlendirmeyi; ticari alacak sigortasında lider olan Allianz Trade’in Küresel Ekonomik Görünüm raporuna göre yapalım. Rapora göre:

2023 yılı son iki yılın en zayıf küresel ticareti ile -0.6 daralıyor. Özellikle Çin, ABD ve AB’deki talep kaynaklı şokun ülkelerin kişi başı gelirlerine etkisi büyük.

Bahsedilen bu talep kaynaklı şokun kişi başına gelirlerine etkisinin incelendiği bölümde en olumsuz etkiyi Vietnam, Slovakya ve Tayland’ın üstlendiğini ve Türkiye’nin en az etkilenen ilk beş ülkede yer aldığını okuyoruz. Türkiye’nin ise ağırlıklı olarak AB’den etkilendiği (-0.35’ten az etki) görülmekte. Kurum 2024 yılında 3.3 gibi hafif bir büyümeyle resesyondan çıkılabileceğini öngörmüş.

Raporun rakamsal boyutlarına baktığımızda, resesyon söylentilerinin ve ABD Çin arasında ticaret savaşlarının başladığı döneme benzer bir dönem yaşandığı ve yaşanacağını söyleyebiliriz.

Çünkü 2019’da 0.9’luk bir büyüme olmasına karşın baz etkilerini dikkate alırsam, 2024’te öylesine durgun bir yapıda geçecek gibi… Yaşadıklarımızdan, hissettiklerimizden ve de rapordan da anlıyoruz ki; 2023 pek çok farklı nedenden ama en çok da jeopolitik gerilimden ötürü küresel ticarette kayıp bir yıl olarak tarihe geçecek.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!