Kur Riski BIST’e Satış Getirir Mi?

Aydın Eroğlu – 29.01.2015

FED Sabır Dedi!

Dün toplantı sonuçları açıklanan ABD merkez bankası FED kararlarından yine faiz artışı için sabır gösterecekleri kararı çıktı. Güçlü büyüme ve istihdam artışına dikkat çeken FED, ekstra etkenlerle geçici olarak düşen enflasyonun bir süre sonra yeniden önemli gördükleri % 2 düzeyine çıkmasını beklediklerini ifade ettiler. Ayrıca sadece ABD şartlarını değil, uluslar arası gelişmeleri de takip edeceklerinin altını çizdiler. Bunun tercümesi, son dönem yorumlarımda izah etmeye çalıştığım içeriği taşıyor. Yani ekstra düşen petrol ABD’nin enflasyonunu da % 2’nin altına doğru düşürüyor. Faiz artışı yapmaları için ABD enflasyonunun % 2’ye ve üstüne yükselmesi lazım. Aynı zamanda uluslar arası piyasalarda (bence ECB’den bahsediliyor) uygulamaya alınan kararlara (ECB’nin yeni parasal genişlemesi) zaman tanımayı düşündüklerini anlıyorum. Bu nedenle FED faiz artışının en erken 2015 yılı ortasından önce olmamasını ve olası faiz artışı başladığında da artış oranının düşük ve artış periyotlarının da daha uzun süreye yayılmasını bekliyorum. Bu durum Türkiye ve BIST için olumludur. Türkiye’den para çıkışı risklerini azaltıcı bir gelişmedir.

Dış Borsalarda Düşüş Riskleri Var!

ABD borsalarında kar realizasyonları yaşanıyor. Teknik manada kritik olan 17.039 seviyesine çok yakınız. Bu seviye aşağı kırılırsa kar satışları hızlanır. Ama bu seviye aynı zamanda da önemli bir destek olmuş durumda. Yaklaşık dört kez bu seviyelere inip, yeniden destek bularak yükseliş yaşanmış. Aynı durum tekrarlanabilir. Ama dediğim gibi aşağı kırılırsa, o zaman 16.300’lü seviyelere doğru bir düşüş yaşanabilir. Ben bu olur mu sorusuna yorum yapmıyorum. 17.039 desteği kırılırsa olur diyorum.

Avrupa Borsalarında da Kar Realizasyonları Yaşanabilir!

ECB’nin yeni parasal genişleme kararı AB borsalarını ve özellikle Almanya Dax endeksini ekstra pozitif etkilemiş gözüküyor. Nedeni, Almanya’nın AB’nin en sağlam ekonomili ülkesi olması nedeniyle, ECB’nin yeni parasal paketi ile piyasaya geleceği var sayılan para nedeniyle, sermaye alternatif bulamadığı için yine hisse senetlerine yöneliyor. İlk hedef de Dax hisseleri oluyor. Kriz zamanında paranın sadece güvenli diye İsviçre’ye gitmesi gibi bir durum yani. Ben Dax’ın yükselişini gerçekçi değil, spekülatif buluyorum. Kar realizasyonu oraya da yansıyabilir. Ama para bolluğu nedeniyle yükselmeye devam ederse, bunun riskli bir balon yaratmasından çekinirim.

Yunanistan Riski Avrupa’da Dalgalanma Yaratabilir!

Yeni başbakan Aleksiz Çipras uygulamalarına başladı. Özelleştirmeler durduruldu. Dış borçlar yeniden gözden geçirilecek. Yunanistan borsasında sert düşüş yaşanıyor. Özellikle banka hisselerindeki düşüşler daha da yüksek. Sebebini öncesinde yazdık, Yeni iktidar ile AB yönetimi pazarlığa oturacak. Herkes öncesinde kendi elini sağlamlaştırarak masaya gelmeye çalışacaktır. Çipras yabancılara satılmış olan kamu mallarının yeniden kamulaştırılması korkusunu kullanabilir. Bu ortamda borçlarımı hiç ödemem diyebilir. AB de, uzlaşmazsan yeni para yok. Bankaların batar, ekonomin çöker tehditini kullanacaktır. Bu ortamda Yunanistan’ın not indirimleriyle karşılaşacağını beklemek çok doğal olur.

Yunanistan seçimi öncesinde yazdım, Ben Yunanistan’ın ödemiyorum, uzlaşmıyorum, Euro’dan çıkıyorum demesini beklemiyorum. Son ana kadar dirense de borç tutarı, faiz oranı ve ödeme süresinde tavizler alarak uzlaşmaya gidecektir beklentisindeyim. Ancak olur da, uzlaşmazlarsa, bu takdirde yeni yardım alamayacakları için tüm finans sistemleri tıkanır. Bankalardan nakit çıkışları panik haline dönüşür ve bankaları batma krizi ile karşı karşıya kalır. Yeniden Drahmi’ye dönmeye kalkarsa, para basarak iç ödemelerindeki sorunu aşar ama aşırı devalüe (değer kaybı) olacak olan Drahmi’nin hiç bir itibarı kalmaz. Yunan halkı çok kısa sürede inanılmaz fakirleşir. Böyle bir krizin arkası yeni bir erken seçim olur. Başbakan Tsipras’ın (Çipras) bunu göze alacağını düşünmüyorum. O nedenle pazarlığı sonuna kadar zorlayacak ve sonunda tamam diyecektir.

AB’de uzlaşmayı isteyecektir. Yoksa ödemiyorum, anlaşmıyorum diyecek Yunanistan, kendisine borç vermiş özellikle Alman bankacılık sisteminde ciddi yaralar açar. Bu sorunun derinleşmesi halinde ECB AB bankacılık sitemini destekler ama, bu süreç esnasında önemli dalgalanmalar yaşanır. İşte bu risk nedeniyle AB borsalarında bir kar realizasyonu yaşanmasını bekliyorum. ECB’nin parasal paketi nedeniyle esen olumlu havanın, Yunanistan nedeniyle biraz soğuması çok doğal olur.

Peki BIST Pozitif Ayrışır Mı?

FED riski azalmış durumda. Ama AB-Yunanistan gerilimi nedeniyle dış borsalar kaynaklı düşüşler BIST’de de görülebilir. Fakat …Yazının Devamı

NOT: Yazı 09:04’de www.borsaanalizci.com‘da yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir