Kriterler tutmasa da gerçekler tutar!

Borsa endeksi yükselişini devam ettiriyor.

Beklentiler geleceğin daha iyi olması yönündeyken, “eğer, -se, -sa” kasis cümleleriyle piyasaya engeller de gelmeye başladı. Engel değerli olabilir ama yeter ki altı dolu olsun. Bakınca da desteksiz veya her zamanki gibi “ya tutarsa” kumarı devam ediyor. Her dönemin geleceğe yönelik katkısı vardır. Haftalık ve aylık bazda katkılar daha değerlidir. Belirsizlik ortamında defans oluşturmak adına matematiksel görüşlerimizi koruyoruz ve çizgiyi ilerletiyoruz.

Altında veya üstünde kapanması anlamsızdır!

Evet, derslerden kopya çekmeyi biraz daha belirginleştirelim. Klasik bakışta bu ifade doğru ise herkesin düzenli kazandığı ve kaybedenin olmadığı piyasa yaşıyor olmalıydık. Birleşik kaplar prensibi gereği bu anlamsız kalmaya devam eder.

Kırılımlar değerlidir!

Klasik bakışta ve eğitimde söylenen pozitif veya negatif uyumsuzluklara matematiksel / geometrik bakış zengince geliştirilebilseydi, farklı dünyaların kapısı açılabilirdi. Bir başka deyişle kazananların kaybedenlere oranı yükselir olurdu. Toplam değişmeyecek olsa bile payı artmış olacaktı.

Değerli sinyale dramatik örnek verelim:  Hayal etmeye gerek yok, gerçeği var ve can aldığı gibi can da verebiliyor: haftalık bazda gelişmeye baktığımızda  Mart ve Nisan 2018 haftalarında geçmişe göre çok iştahlı yükselişin sonu görülüyor gibiydi. Gibiydi çünkü, aşırı yükselişle gelen geometrik alan artışları bir kırılım ile sönebilir durumda idi. Sönme, alan kaybı veya küçülme bunun sonucunda gelişebilirdi.

Bir başka deyişle, seviye kadar zamanlama da önemlidir. Zaman parametresini yorumlarına katmayanların ticari planları çürüktür. Bu planlardan uzak durunuz.

Nisan 2018de göstergelerdeki geometrik kırılım sonucunda, BIST100 endeksi ve lokomotif hisselerde düşüşler oluşmaya başladı. Yani kazanılan alanlar geri verilmeye başlanmış oldu.

Kısacasıyla: gösterge aldırır, gösterge verdirir. Devam edince de aldırdığını görüyoruz.  Perişan şekilde kaybettiren piyasa (uzuncular ve spotçular kaybetti) 2018 biterken alan kayıpları giderek artmışken, açısal veya geometrik kırılım sonucu alan büyümesi başlamaya açık oldu.

Matematiksel doygunluk yok

Yukarıda haftalık ölçekten baktık, aylıkla bağlayalım sonuca: doğrulanmayan temel kriterlere rağmen. Muhtemelen önemli görülebilecek son çıkış içindeyiz. Geometri bunu gerektirmektedir ama aylık bazda bir risk görülmemektedir. Algı değişecekse de bu geometriyi ciddiye almak gerekir.

Daha iyi çözüm odaklı kararlar için keşfedici yaklaşımla  kullanışlı ve etkin metot eğitimi: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Kurumsal sürdürülebilir nakitle büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi için vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html