Kripto Para Haberleri – (26.11.2020)

Bitcoin’de 2018 senaryosu yeniden yaşanır mı? -16:33

Bitcoin’in Kasım ayında %26 değer kazandıktan sonra perşembe günü neredeyse yüze 13 değer kaybederek sert bir düşüş yaşaması “2018’e geri mi dönülecek?” endişelerini de beraberinde getirdi.

Bitcoin, piyasalara sürülen bol likidite, düşük faiz ortamı ve kurumsal meşruiyet kazanımları ile birlikte tüm zamanların zirvesine doğru yükselirken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in görevi bırakmadan önce kripto para sektörü ile ilgili radikal bir karar alabileceğine dair endişelerle sert düştü.

Mart ayında 4.000 dolar ile dibi gördükten sonra neredeyse dört buçuk kat yükselerek kasım ayında 19.800 dolar seviyelerine kadar ulaşan Bitcoin, 2017’nin sonlarına doğru da zirveye ulaşmış, 2018 yılının başlarında ise sert bir şekilde düşüş yaşayarak yüzde 50’den fazla değer kaybetmişti.

Bitcoin neden yükseldi?

Bitcoin ve diğer kripto paralarda son zamanlarda yaşanan yükselişin arkasındaki temel unsurlar ise PayPal gibi ödeme sistemlerinin kripto paralara entegre olması, artan yeni cüzdan sayısı, kurumsalların yatırımları, Etherium 2.0 geçişi ve Air Drop beklentileri oldu.

Küresel regülatörlerin kripto paralara dair aldığı önlemler de yatırımcı ve piyasa uzmanları tarafından kriptoların tanınması şeklinde okundu.

BlockchainIST Center Kurucu Direktörü Dr. Bora Erdamar, kripto paralardaki yükselişin arkasında iki sebep olduğunu belirterek, “Ana sebep, Merkez Bankaları aracılığıyla piyasalara sürülen bol likidite ve çok düşük -hatta bazı ülkelerde negatif- faiz ortamı diyebiliriz. Özellikle bu dönemde küresel teknoloji hisseleriyle kripto paralar arasında oldukça yüksek korelasyon görmekteyiz.” dedi.

Bitcoin’in son zamanlardaki yükselişinin kurumlardan, aile şirketlerinden ve varlıklı kişilerden gelen talep ile gerçekleştiğini söyleyen Enigma Securities Araştırma Müdürü Joseph Edwards ise “İçinde bulunduğumuz küresel şartlarda bir sürü insan enflasyondan etkilenmeyen varlıklara yatırım yapmak istiyor.” dedi.

Neden düştü?

Perşembe günü başlayan satış dalgasıysa Coinbase CEO’su Brian Armstrong’un Twitter’da paylaştığı bir açıklama ile başladı, açıklama sonrasında Bitcoin neredeyse yüzde 13 değer kaybetti.

Amstrong Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, görevi bırakmadan hemen önce, kripto para sektörü ile ilgili radikal bir karar alabileceğini söylerken Mnuchin’in kişilerin özel anahtar verilerini almak istediğini duyduklarını söyledi.

Eğer böyle bir durum olursa kullanıcıların aklında kişisel verilerinin gizliliğiyle ilgili negatif yönlü şüpheler oluşabileceğini söyleyen Armstrong, kripto para piyasasına oluşan güvenin “ciddi şekilde zedeleneceğini” de belirtti.

Armstrong’un açıklaması ile ilgili “Henüz teyit edilmiş olmasa da, böyle bir olasılık bile özellikle Amerikan şirketlerinin ve aslında kripto paraların fiyat yükselişinde etki sahibi olan fon kuruluşlarının bir anda sert satışlarda bulunmasına yol açtı.” diyen Erdamar, halihazırda sert yükselen piyasalarda kar realizasyonu için fırsat kollanırken, bu regülasyon olasılığının yeni yıl öncesi satışlarda bir bahane de yaratmış olduğunu vurguladı.

“Aralık ayında yeniden bir yükseliş bekliyoruz”

Edwards ise piyasaların altcoinlerden dolayı doyum noktasına ulaştığını belirtirken, “Önümüzdeki günlerde muhtemelen bir düzeltme göreceğiz. 2019’daki 14.000 dolar seviyeleri kadar düşük olabilir fakat Aralık ayında yeniden bir yükseliş bekliyoruz.” diye ekledi.

Bitcoin’in ana akım finansal sistemi hedge etmek için kullanıldığını ve alıcıların kısa dönemli ekonomik durgunluktan ziyade uzun dönemli yıkımı fiyatladığını belirten Edwards, “Bitcoin için durum temel olarak değişmedi. Şükran gününden sonra alımlar yeniden artabilir.” dedi.

Kaynak: Bloomberg HT

2017 yılında kırdığı rekora çok yaklaşan Bitcoin’de sert geri çekilme kaydedildi. Kripto para Ağustos ayından bu yana en sert düşüşü yaşadı-09:58

Pandemi döneminde merkez bankalarının parasal genişlemesi sonucu dolar düşüşüne karşı artan hedge ihtiyacıyla hızla değer artışı kaydeden kripto para birimleri sert bir düzeltme yaşadı.

Bitcoin yüzde 8,7 gerileyerek ağustos başından bu yana en sert düşüşünü yaşadı.

Ether gibi bazı dijital para birimlerinde çift haneli düzeltmeler görüldü. Dolar cinsi işlem gören önemli kripto para birimlerinin performansını takip eden Bloomberg Galaxy Crypto Endeksi yüzde 6’ya kadar düşüş kaydetti.

Düşüşün şaşırtıcı olmadığını belirten kripto işlem platformu Luno’nun İş Geliştirme Başkanı Vijay Ayyar “Daha büyük bir düşüş/düzeltme öncesi tüm zamanların zirvesinin görüleceğini düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Yaşanan son sert geri çekilmeye rağmen bu yıl ikiye katlanan Bitcoin fiyatları, 2017’de kırılan 19.511 dolarlık rekor seviyeye yaklaşmaştı. Kripto hayranları bireysel, kurumsal yatırımcıların hatta milyarderlerin bile alım yaptığına dikkat çekmişti. Şüphe ile yaklaşanlar ise üç yıl önce gerçekleşen sert düşüşleri hatırlatarak kripto para birimlerindeki volatiliteye dikkat çekmişlerdi.

Kaynak: Bloomberg HT

Kripto para piyasalarının en yüksek hacimli birimi Bitcoin, 19,342 dolar ile iki yıldan uzun sürenin zirvesine tırmandıktan sonra gelen satışlarla 18,000 doların da altına geriledi. Bitcoin, son 24 saatte yüzde 2.46 düşüşle 17,860.75 dolar düzeyine geriledi ve haftalık getirisi sıfırlandı. Bitcoin’in toplam piyasa hacmi de 331.39 milyar dolar düzeyine indi-08:52

Analistlere göre Bitcoin’deki hızlı düşüşte, altcoin’lerin yükselişi, fazla değerlenen adres sayısındaki artış ve yüksek fonlama oranları etkili oldu. Bazı alternatif kripto paraların (altcoin), son günlerde keskine benzer gelişmeler yaşandığına dikkat çekiyor.

Cointelegraph’ın haberine göre CNBC Fast Money sunucusu Brian Kelly gelişmeleri, “Bitcoin, dünyadaki diğer tüm varlık sınıflarından daha fazla fırsatı kaçırma korkusuna maruz kalıyor; 5 doların altında fiyatlandırılan spekülatif kripto paraların bir günde yüzde 30-40 değer kazandığını görüyoruz. Bunlar kısa ve orta vadeli piklerde yaşanan türden şeyler” diye yorumladı.

Bitcoin’e gelen satışlar tüm kripto para piyasalarını da etkiledi ve son 24 saatte en yüksek hacimli 100 birimden 95’inin değeri düşerken, ilk 10 birimin tamamı düşenler arasındaydı.

Kripto para piyasalarında toplam hacim de, hafta başında yükseldiği 565 milyar dolarlık üç yılın zirvesinden yaklaşık 40 milyar dolarlık düşüşle 525 milyar dolara döndü.

Kripto piyasalarında 24 saatlik işlem hacmi de, 282.05 milyar dolardan 245.41 milyar dolara geriledi.

Toplam 7,783 kripto para biriminin işlem gördüğü 33,464 piyasadaki toplam piyasa hacminin Syüzde 62.8’ini Bitcoin oluşturuyordu.

En yüksek hacimli 10 kripto para birimindeki değişiklikler:

1.Bitcoin yüzde 5.07 düşüşle 17,860.75 dolar,
2.Ethereum yüzde 9.14 düşüşle 532.63 dolar,
3.XRP yüzde 13.26 düşüşle 0.56 dolar,
4.Tether yüzde 0.01 düşüşle 1.00 dolar,
5.Bitcoin Cash yüzde 14.51 düşüşle 289.23 dolar,
6.Litecoin yüzde 10.67 düşüşle 77.52 dolar,
7.Chainlink yüzde 16.24 düşüşle 12.75 dolar,
8.Polkadot yüzde 8.60 düşüşle 5.03 dolar,
9.Binance Coin yüzde 8.91 düşüşle 29.94 dolar,
10.Cardano yüzde 15.87 düşüşle 0.13 dolardan işlem görüyordu.

Paribu’nun “Dijital Varlık Regülasyonu: Çapraz Ülke Analizi” başlıklı çalışmasında, Almanya’daki “kripto varlıklar için düzenleyici çerçeve” şöyle anlatıldı:

Sınıflandırılmalarına bağlı olarak, kripto varlıklar birden çok finansal regülasyona tabidirler.

– Almanya Bankacılık Kanunu (KWG – Kreditwesengesetz),

– Ödeme Hizmetleri Kanunu (ZAG – Zahlungsdiensteaufsichtsgesetz),

– Menkul Kıymetler İzahname Kanunu (WpPG – Wertpapierprospektgesetz),

– Menkul Kıymetler Ticareti Kanunu (WpHG – Wertpapierhandelsgesetz),

– Yatırım Kanunu (KAGB – Kapitalanlagegesetzbuch),

– Yatırım Ürünleri Kanunu, VermAnlG (Vermögensanlagegesetz),

– Alman Kara Para Aklamayla Mücadele Kanunu (GwG – Geldwӓschegesetz) gibi kanunlar, vakanın çeşidine göre kripto varlık iş modelleri, kripto varlık ihraçları ve alım-satımları üzerinde uygulanacaktır.

Almanya düzenleyici çerçevesi, Almanya’da faaliyet gösteren işletmelere ve yapılacak ihraçlara uygulanabilir; bu da ya işletmenin ya da ihraççının Almanya’da ikamet etmesi veya yurt dışından yapılan bir iş ise işin Alman piyasalarına yönelmiş olması anlamındadır. Hedef Almanya’daki müşteri/yatırımcılar ise hizmetler ve ihraçlar Alman piyasalarına yönlendirilir. Bu değerlendirmelerde bir arzın Almanca olması her zaman belirleyici bir faktördür.

Ters talep denen durumlar için bazı istisnalar yapılabilir; Alman şirketler veya müşteriler tarafından yabancı bir hizmet ihracı hakkında bilgi istenmesi gibi. Bu istisnanın uygulanması için, pazarlamanın Almanya’da olmaması ve talebin türünün net olarak belgelendirilmesi gerekir.

Kaynak: Milliyet

Bitcoin sene başından bu yana sürdürdüğü yükseliş trendinde 3 yıl aradan sonra 19 bin 500 doları aştıktan sonra yapılan düzeltmeler ile yüzde 5’in üzerinde değer kaybetti-07:42

Kriptopara piyasalarının, 331 milyar 653 milyon dolar ile, en büyük hacme sahip birimi Bitcoin, ekonomik belirsizlikler COVID-19’un hisse senedi piyasalarında oluşturduğu uçuculuk etkisiyle 19 bin 500 doları aştıktan sonra, yapılan düzeltmelerde yüzde 5,82 değer kaybetti.

Bitcoin düzeltme sonrası neredeyse yüzde 6 geriledi. Son bir ayda yüzde 38 ve sene başından bu yana yüzde 150 artan Bitcoin fiyatları, yüzde 5,82 azalarak 17 bin 791 dolara geriledi.

Kaynak: Dünya