Kripto Para Haberleri – (16.01.2024)

Spot Bitcoin ETF’lerinin Onaylanması ile Dijital Varlık Fonlarına Yüksek Giriş, Aave Topluluğu, Solana’da Neon EVM’yi Genişletme Teklifini Değerlendiriyor

Spot Bitcoin ETF’lerinin Onaylanması ile Dijital Varlık Fonlarına Yüksek Giriş

Dijital varlık fonlarına olan girişi incelediğimizde, geçtiğimiz hafta spot Bitcoin ETF başvurularının onaylanması ile 1,18 milyar dolarlık bir giriş olduğunu görüyoruz. En son vadeli Bitcoin ETF’si onaylandığında ise, rekor giriş 1,5 milyar dolar ile gerçekleşmişti. En yüksek giriş 1,16 milyar dolar ile Bitcoin’de yaşandı. Coin bazında incelediğimiz zaman Ethereum’a 26 milyon, Ripple’ye 2.2 milyon ve Solana’ya 0.5 milyon dolarlık giriş yaşandı.

Aave Topluluğu, Solana’da Neon EVM’yi Genişletme Teklifini Değerlendiriyor

Aave’nin yönetim kurulu şimdi, Ethereum merkezi olmayan uygulamalarının Solana ağında çalışmasını mümkün kılan akıllı sözleşmeler çerçevesi olan Neon EVM’de sürüm 3’ü kullanıma sunma teklifini değerlendiriyor. Neon Vakfı ve Aave’ye katkıda bulunan Aave Chan Girişimi tarafından oluşturulan bu proje, ilk olarak Aave’nin Solana blok zincirindeki borç verme hizmetlerini genişleten minimal uygulanabilir bir ürün (MVP) sağlamayı amaçlıyor.

Celsius, Geri Ödeme Kampanyasında Kripto Borsalarına 125 Milyon Dolarlık Transfer Gerçekleştiriyor

İflas eden kredi şirketi Celsius, alacaklılarını geri ödemek amacıyla geçen hafta 125 milyon dolar değerindeki Ether’ini kripto para borsalarına taşıdı. Celsius’un bu hamlesi, FTX ve Alameda Research’ın bu ayın başında yeniden başlattığı mali transferlerin ardından gerçekleşti. Arkham Intelligence’ye göre 8 Ocak ile 12 Ocak arasında Coinbase’ye 95.5 milyon dolar, FalconX’e ise 29.7 milyon dolar aktarıldı. Bu hamlelere rağmen Celsius’ta hâlâ 550.000’den fazla ETH veya 1,36 milyar doların üzerinde para bulunuyor.

Chainlink’in Borsalardaki Arzı 4 Yılın En Düşük Seviyesinde

Bu ayın başında büyük bir darbe alan ve bir an için kritik 13 dolarlık destek seviyesinin altına düşen Chainlink’in yerel tokeni etkileyici bir geri dönüş yaptı. En son istatistiklere göre LINK’in kripto para borsalarındaki oranı 4 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Santiment’in en son çalışması, borsalardaki LINK arzının dört yıldan beri ilk kez %15 eşiğinin altına düştüğünü gösterdi ve bu da olumlu ivmeye katkıda bulundu. Bu, 5 Şubat 2020’den bu yana en düşük nokta olup, satış arzusunun azaldığını belirterek yatırımcıların gelecekteki kazanç olasılığı konusunda daha olumlu olduklarını gösteriyor.

Bilgisayar Korsanları, Solana’da Sahte Airdroplar ve Diğer Dolandırıcılıklarla 4 Milyon Dolardan Fazla Para Çaldı

Kamuya açık blockchain verilerine dayanan yakın tarihli bir araştırma, iki cüzdan hırsızının yalnızca geçen ay Solana kullanıcılarından milyonlarca dolar değerindeki kripto para birimi varlıklarını çaldığını iddia ediyor. Scam Sniffer ve kripto para analiz sitesi Dune’den alınan verilere göre, her iki programın (Rainbow Drainer ve Node Drainer) kullanıcıları kasım ayı sonundan bu yana 3.967 Solana cüzdanından 4.17 milyon dolarlık varlık aldı. Hırsızlıkların çoğu aralık ortasında gerçekleşti.

Fantom Vakfı, Self-Staking Sınırını %90 Oranında Azalttı

Fantom Vakfı, katman 1 blok zinciri Fantom’daki self-staking gereksinimini %90 oranında azalttığını açıkladı. Fantom Vakfı, X üzerinden yaptığı paylaşım ile staking için gerekli olan sınırı 500 bin adet FTM’den 50 bin adet FTM’ye düşürdüğünü belirtti. Vakıf, bu değişikliğin Fantom’un güvenliğini güçlendirirken bir validator çalıştırmayı ‘her zamankinden daha erişilebilir’ hale getireceğini belirtti.

Moody’s, Tokenize Fonların Benimsenmesinin ‘Kullanılmayan Pazar Potansiyeline’ İşaret Ettiğini Söylüyor

Moody’s analistlerine göre, tokenize fonların giderek daha fazla benimsenmesi, devlet tahvilleri gibi varlıklara yatırım yapmanın verimliliğini artırıyor. Moody’s, sabit getirili tokenize fonların büyümesinin, ABD Merkez Bankası’nın son faiz artırımlarının ardından getirilerin daha cazip hale gelmesiyle, esas olarak devlet tahvillerine yapılan yatırımlardan kaynaklandığını açıkladı. Analistlere göre, hem geleneksel kurumlar hem de bu tür menkul kıymetlerle desteklenen kripto şirketleri tarafından yapılan tokenize fon ihracı, yılın başında 100 milyon dolar iken 2023’ün sonuna kadar halka açık blok zincirlerinde 800 milyon doların üzerine çıktı.

Birleşmiş Millet Raporuna Göre Yasa Dışı Faaliyetlerde En Çok Kullanılan Kripto: USDT

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Doğu ve Güneydoğu Asya’daki yeraltı bankacılığı ve kara para aklama altyapısında kumarhanelerin ve kripto paranın rolünü vurgulayan bir rapor yayınladı. Rapora göre, USDT (Tether) yasa dışı faaliyetlerle ilgili en çok kullanılan kripto para. Ek olarak rapor, Tron ağının yasa dışı faaliyetlerle ilgili USDT işlemleri için kullanılan ana blok zinciri olduğunu belirtiyor.

Circle’nin Yeni Raporunda, Asya Havalelerinde USDC Kullanımındaki Artış Vurgulandı

Circle, kripto para biriminin spekülatif ticaretin ötesinde nasıl kullanıldığını vurgulayan yeni bir raporda, USDC aracılığıyla Asya üzerinden havale akışında bir artış görüldüğünü açıkladı. Raporda Circle, USDC’nin bölgedeki 510 milyar dolarlık ticaret finansmanı açığının kapatılmasına yardımcı olduğunu, bunun da şirketlerin sınır ötesi havaleler ve krediler için kullanabileceği likidite eksikliği olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: ICRYPEX