Kervansaray Yatırım Holding Hisse Yorumu / Gedik Yatırım – (03.02.2014)

Kervansaray Yatırım Holding Hisse Yorumu

Raporun ilerleyen bölümlerinde ayrıntılarına değinilen birleşme işlemi gerçekleştikten sonra şirket ortaklarının yoğun satışlarına maruz kalan hisse, birleşmeden bu yana %50’nin üzerinde değer kaybederek en düşük 0,34 TL seviyesini görmüştür. Son dönemde Antalya’da bulunan Kundu ve Lara Otelleri gayrimenkullerinin %50’sinin İranlı işadamı Mirahmed Shoseu tarafından satın alınmak istendiği haberinin KAP’ta tekrar yayınlanmasının ardından, şirket ortaklarının tekrar satış gerçekleştirmesi, yatırımcıda ciddi bir olumsuz algı yaratmış ve sert fiyat hareketlerine neden olmuştur.

Bir süredir hissede satışlar yapan şirket ortağı Bahar Döşem Tekstil’in (ayrıntılar için tıklayınız) mevcut durumda %10.62’lik pay oranı yaklaşık 62.5 milyon lot hisseye tekabül etmektedir. Eğer ortak “satış yasağı” kalktıktan sonra (ayrıntılar için tıklayınız) hisselerde satış yapmaya devam ederse, KERVN hisseleri baskı altında kalmaya devam edebilir. Benzer durum daha önce bağlı ortaklık (%99.20) Melis Yapı’nın hisse satışlarında da gerçekleşmiş (bkz. Grafik 1) ve hisse hızla değer kaybetmişti.

Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı hissede yatırım yapmak isteyen yatırımcılara alım tavsiyesi vermiyoruz. Ayrıca şirket ortakları tarafından bu denli satışa maruz kalan hisseden “UZAK DUR”ulması gerektiğini düşünüyoruz. UZAK DUR tavsiyemiz hisse fiyatının bundan sonra düşmeye devam edeceği anlamı taşımadığı gibi, hisse fiyatlarında yükselişlerin de olabileceği unutulmamalıdır. Ancak KERVN hissesinde yatırım yapmanın çok fazla risk taşıdığı ve -raporumuzda ayrıntılarıyla ele aldığımız- geçmişte yaşanan durumların KERVN hissesine olan güveni fazlasıyla zedelediği söylenebilir.

Kısaca Kervansaray Yatırım Holding: 1976 yılından 22 Ekim 2010 tarihine kadar “Ceylan Giyim Sanayi ve Tic. A.Ş” ünvanıyla; bebek ve çocuk giyim eşyası imalatı ve satışı faaliyetlerine devam eden şirket, bu tarihten sonra unvanını “Ceylan Yatırım Holding A.Ş” olarak değiştirmiştir. Son olarak 11 Şubat 2013’te ticari ünvanı “Kervansaray Yatırım Holding A.Ş” olarak değiştirildikten sonra ana ortak Kervansaray Yatırım Holding A.Ş ile SIS Sayılgan İplik Tekstil Turizm İnşaat San. ve Tic. A.Ş 30 Haziran 2013’te yapılan olağanüstü toplantıyla birleşme kararı almış ve 31 Temmuz 2013’te birleşme tescil edilmiştir. Böylece daha önce 60 milyon TL olan sermaye 588.505.080 TL’ye çıkmıştır

30.09.2013 itibariyle şirket sermayesinin %71.92’si Zeynep Tümer’e, %10,62’si Bahar Döşem Tekstil San ve Tic. A.Ş’ye ait olup, fiili dolaşımdaki pay oranı %17.36’dır.

Şirketin yeni faaliyet konusu; kurulmuş ya da kurulacak olan sermaye ve idarelerine iştirak etmek, vereceği yatırım kararları doğrultusunda kaynakları bulmak, yatırım, finansman, pazarlama, organizasyon ve yönetim konularında danışmanlık yapmaktır.

Pay alımı için muafiyet talebinin SPK tarafından olumsuz karşılanması, yeni bir çağrı fiyatı belirleneceğine yönelik beklenti yaratmıştır. 40 kuruşun bile altında ortakların satış yaptığı KERVN’da, yeni bir çağrı fiyatının belirlenmesini ve pay alımının gerçekleşme ihtimalini çok düşük görüyoruz. Birleşmeden dolayı yönetimin kontrolünü ele alan Zeynep Tümer’in mevzuat gereği çağrı yapma yükümlülüğü bulunmaktaydı. Şirket bu yükümlülükten muafiyet talep etmiştir. Ancak SPK bu talebi olumlu karşılamamıştır. Zeynep Tümer’in 6 iş günü içerisinde çağrı için SPK’ya başvuru yapma zorunluluğu ve 30 iş günü içerisinde de fiilen pay alım sürecini başlatmak zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi halde şirketin %71.92’lik oranda payına sahip olan Zeynep Tümer’in sahip olduğu tüm oy hakları SPK tarafından dondurulacaktır.

Birleşme sonrasında şirketin aktiflerine Kervansaray’a ait yedi otel girmiştir. Bunlar; beş yıldızlı Kervansaray Termal Oteli, dört yıldızlı Kervansaray Bursa Oteli, dört yıldızlı Kervansaray Uludağ Oteli, 5 yıldızlı Kervansaray Kundu Oteli, 4 yıldızlı Kervansaray Lara Oteli, 5 yıldızlı Kervansaray Bodrum Oteli, dört yıldızlı Kervansaray Marmaris Oteli’dir.

Gayrimenkullerinin %50’sinin satılması için görüşmelere başlanan Lara ve Kundu otellerini detaylandırmakta fayda görüyoruz. Kervansaray Lara Oteli; 1,154 yatak kapasitesine sahip 5 yıldızlı otel ve tatil köyü statüsündedir. Kervansaray Lara 110,000 m² alan üzerine kurulu olan tesis 513 oda, 18 aile odası, 16 ekonomik süit oda, 30 süit oda, 2 kral dairesi ve 6 villa, kongre ve toplantı salonlarına sahiptir. Kervansaray Lara Orman Bakanlığı’ndan 49 yıllığına kiralanmıştır.

Kervansaray Kundu Oteli; 400 oda, 936 yatak ile 2006 yılında hizmete girmiştir. 4 adet alacarte ve Türk Mutfağı restoranları ile 7 adet barı ve 1adet açık hava diskosu bulunan tesis içinde sağlık ve spor kulübü, açık-kapalı yüzme havuzları, su parkı, susporları, sauna, tenis kortları, mini golf ve basket sahası bulunmaktadır. Kamu arazisi üzerinde yap-işlet-devret modeline göre kurulan tatil köyü kira süresinin bitimi olan 2052 yılında tümüyle Turizm Bakanlığı’na devredilecektir.

Söz konusu gayrimenkuller için değerleme sonucu tespit edilen bedelin %50’sine tekabül eden toplam 136,482,500 TL’den aşağı olmamak üzere Mirahmed Shoseu (veya Mirahmad Shojaee) ile satış görüşmelerine başlandığı bilinmektedir.

Antalya’da bulunan Kundu ve Lara Otelleri’nin gayrimenkulünün %50’sinin İran’lı işadamı Mirahmed Shoseu tarafından satın alınmak istediği haberinin KAP’ta yayınlanmasının ardından, şirket ortaklarının hisselerinde satış gerçekleştirmesi, yatırımcıda ciddi bir olumsuz algı yaratmış ve suni fiyat hareketlerine neden olmuştur. Şirket ortaklarından Bahar Döşem Tekstil 16.01.2014’te yaklaşık 11 milyon lot satış işlemini 0,44-0,38 fiyat aralığıdan gerçekleştirerek %12.49 olan pay oranını %10.62’ye düşürmüştür. Aynı günün sabah saatlerinde şirket tarafından, KAP’a otel satışı ile ilgili görüşmelerin devam ettiği hatırlatılmıştı. Bahar Döşem Tekstil’in söz konusu satışı, daha önceki ortak satışları da göz önüne alındığında, yatırımcıda ciddi bir olumsuz algı yaratmıştır. Ayrıca hisseler aynı seansta tavan fiyat olan 0.44’ten işlem görüyorken gerçekleşmiştir.
Bahar Döşem Tekstil’in mevcut durumda %10.62’lik pay oranı yaklaşık 62.5 milyon lot hisseye tekabül etmektedir ve eğer ortak “satış yasağı” kalktıktan sonra hisselerde satış yapmaya devam ederse, KERVN hisseleri baskı altında kalmaya devam edebilir.
Bahar Döşem KERVN’daki paylarını ilk kez 19.11.2013’te satmıştı. Satış işlemi 0,59 fiyattan 1.5 milyon adet idi. %14,35 olan pay oranı söz konusu tarihteki satışın ardından %14.29’a düşmüştü. Sonrasında 03.12.2013 tarihine geldiğimizde 0,54-0,57 fiyattan yaklaşık 11 milyon adetlik hissenin daha satıldığı bildirilerek pay oranının %12,49’a indiği belirtilmişti.

Daha önce de Kervansaray Yatırım Holding’in bağlı ortaklığı Melis Yapı 07.10.2013’te önce 9.3 milyon adetlik payı 0,71-0,61 TL fiyat aralığından satmış, 23.10.2013 tarihine geldiğimizde ise paylarının tamamını sattığını açıklamıştı. Söz konusu satışların yine birleşme fiyatının oldukça altında gerçekleştiği vurguya değerdir.

Gedik Yatırım Araştırma

Tüm Kervansaray Yatırım Holding hisse yorumları için tıklayın!

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.

İletişim Formu

İletişim formu için buraya tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir