Hitit Bilgisayar Hisse Yorumu / Tacirler Yatırım – (29.03.2023)

Hitit Bilgisayar üst yönetimi ile şirketin son dönemdeki performansını değerlendirildiği, orta ve uzun vadeli hedeflerini paylaşıldığı bir analist toplantısı gerçekleştirdik.

Toplantının Ana Başlıkları

HTTBT hakkında… HTTBT, İstanbul merkezli bir havacılık yazılım firmasıdır. Şirket, “Crane” isimli yazılım çözümlerini havayolu şirketlerine sunmaktadır. Şirket, yapılan araştırmalar sonucunda havayolu rezervasyon sistemi olan PSS segmentinde dünyanın 3. en büyük havayolu rezervasyon sağlayıcısıdır. Şirket, geliştirdiği ve patentleri kendine ait olan ürünlerini paket halinde/ayrı ayrı müşterilerine sunabilmektedir. HTTBT’nin müşterileri havayolları, seyahat acenteleri ve havalimanlarıdır.

Faaliyetler ve hedefler… Şirketin amiral ürün grubu, havayolu şirketlerinin operasyonel faaliyetlerinde kullandıkları PSS sektörü (Yolcu Hizmet Sistemi) yazılımlarıdır. Şirketin 2022 gelirlerinin %63’ü SaaS (Servis olarak yazılım) segmentinden oluşurken, yeni müşteri kazanımlarıyla SaaS gelirlerinin payının kademeli olarak artacağı, diğer segmentlerin paylarının ise kademeli olarak azalacağı öngörülmektedir. PSS segmenti, SaaS gelirlerinin %84’ünü oluşturmaktadır. Şirket, PSS segmentinde yurt içinde ve yurt dışında yeni anlaşma edinimleri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Ek olarak, gelirlerin %6,3’ü ADS sektörü (Global Dağıtım Sistemi) çözümlerinden elde edilmektedir. Seyahat acenteleri ile havayolu şirketlerini buluşturan ADS çözümlerinde PSS sektörüne kıyasla katma değer daha yüksektir ve ADS sektörü gelirlerinin PSS sektörü gelirlerine ulaşması hedeflenmektedir. Şirket, geliştirmeyi sürdürdüğü ADS sisteminin entegrasyonuyla beraber PSS hizmetini “Star Alliance”, “Oneworld” gibi havayolu ittifaklarına pazarlayarak müşteri kazanımı hedeflemektedir.

Genişleyen müşteri portföyü… Şirket, 2022 yılında 16 yeni partner kazanımı ile 47 farklı ülkede 64 farklı iş birliğine ulaştı. Şirket, geçtiğimiz yılda katıldığı ihalelerin %50’sini kazanırken, kazanılan 16 ihalenin 14 tanesinin projeleri hayata geçirildi. Kalan projelerin ise hayata geçirilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Şirket, yazılımlarının bulut tabanlı bir alt yapı teknolojisine dayanması neticesinde hibrit iş modeli geliştirmekte olup, bu sayede tek bir havayolu tipine veya tek bir coğrafyaya değil, farklı coğrafyalardaki çeşitli iş modellerine sahip havayollarına hizmet sağlayabilmektedir.

2022 yılında ivmelenen küresel yolcu trafiği… 2022 yılı havacılık istatistiklerine göre artış gösteren küresel yolcu trafiği, şirketin büyüme hedeflerinde etkin bir tol oynamaktadır. 2023 yılında da güçlü devam etmesi beklenen bu etkin artış, yolcu trafiğine doğru orantılı olan şirket gelirlerine de pozitif katkı sağlamaktadır. Bununla beraber, küresel yolcu trafiğinin ise, 2024 yılında Covid-19 öncesi zirve seviyelerine ulaşacağı öngörülmektedir.

Sektördeki rekabet… Sektördeki rakiplerin yazılım çözümleri, havayolu şirketlerinin iş modellerine göre değişim gösterirken; HTTBT’nin “hibrit” olarak tanımladığı esnek yazılım çözümleri hem düşük maliyetli hem de bayrak taşıyıcı havayolu şirketlerine kolayca entegre edilebilmektedir. Şirket, Türkiye’de ilk olarak PGSUS’a hizmet sağlamaya başlarken, 2023 yılı Şubat ayının sonunda Anadolu Jet ile “Crane PSS” hizmetlerinin kullanımına dair sözleşme imzalamıştır. THYAO’nun iştiraki Anadolu Jet’in bu yazılım sistemlerine adaptasyonunu, THYAO adına bir deneme süreci olarak görüldüğünü düşünmekteyiz. HTTBT, pandeminin başından bu yana 39 yeni şirketle anlaşma sağlarken, şirketin kurulum süresi ortalama 2 aydır ve sektör ortalaması 4 ay düzeyindedir.

Yeni pazarlar… Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında havacılık yazılım sektöründe yeni fırsatlar ortaya çıkarken, 2023 yıl sonuna kadar, toplam yolcu kapasitesi yıllık 160 milyon kişiyi bulan havacılık şirketleri yazılım ihalesi düzenlenecektir ve %50 ihale kazanma başarısı olan HTTBT, bu ihalelerden yeni kazanımlar elde etme potansiyeline sahiptir.

Gelir – Gider karması… 2022 itibariyle, şirketin gelirlerinin %69’u USD, %16’sı EUR, %15’i TL bazındadır. Gelirlerin %67’si yurt dışı satışlardan, %33’ü yurt içi satışlardan elde edilmektedir. Şirketin giderlerinin %83’ü TL bazındadır.

Beklentiler: Şirket, 2023 yılında

• Ciroda %33-38 büyüme,
• %43-48 aralığında FAVÖK marjı,
• %25 – 30 aralığında Net Kar Marjı
• %30-35 Yatırım/Ciro oranı beklemektedir.

Şirket yetkilileri, FAVÖK ve hasılatta üst beklenti sınırlarına ulaşabileceklerini bildirmişlerdir. Şirket, 2022’de 19 milyon dolar hasılat, 8 milyon dolar FAVÖK elde ederken, 4Ç22 itibariyle 1 milyon USD net nakit pozisyona sahiptir.

HTTBT, son kapanış fiyatına göre 69.7x F/K ve 28.9 FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir. 2023 yılı üst bant beklentileri dikkate alındığında, 27.4x F/K ve 16.0x FD/FAVÖK çarpanıyla işlem görmektedir.

Kaynak: Tacirler Yatırım