Hisse ve döviz piyasasında türbülans yaşar mıyız?

Cuma gecesi yaşananlara “hep aynı nakarat” demezdim zira bu seferkini daha baş edilebilir bir sistematiğe oturtmak mümkün…

Dolayısıyla sözlerime son beş yıldaki beşinci TCMB başkanımız Fatih Karahan Bey’e görevinin başarılı ve uzun süreli olmasını dileyerek, başlamak isterim. Olayların önüne arkasına girmeden doğrudan bu değişikliğin olası yansımalarına değinecek olursam; bir defa bu değişiklik diğer guvernör değişikliklerinden farklıdır. Farkı, beraberinde bir politika ve model değişimi taşımıyor oluşudur ki bu durumda etkisinin de sınırlı olması beklenir.

Bu düşünceme dayanak oluşturmak istersem; öncelikle göreve yeni başlayan Fatih Bey’in on yıl süresince NY Fed’de ekonomist olarak çalışması, Gaye Hanım’la benzer iktisat ekollerinden gelmeleri ve bu defa koordineli çalışan bir ekonomi yönetiminin altında eski bir TCMB Başkan Yardımcısı olarak göreve atanması birincil nedeni oluşturuyor.

İkincil bir neden olarak da bu değişikliğin hem içeride hem de dışarıda ağırlıklı olarak olumlu karşılanmasıdır ki hatta JP Morgan yayınladığı notta Sayın Karahan’ın daha şahin ve koordineli bir tutumla merkez bankasını yöneteceğini ve bu cihetle de enflasyona duyarlılığın artarak, yüksek faiz oranlarının daha uzun süreceği görüşünü (beklentisini) paylaşmıştır.

Etkilere gelecek olursam; bugün haber kaynaklı olarak borsa ve dolar kurunda bir miktar oynaklık beklenmesi normaldir. Hatta zaten Ortadoğu’daki jeopolitik risklerden kaynaklı olarak bir miktar yükselmiş olan (Cuma günü 5 yıllık 325 bp) CDS priminde de bir miktar yukarı yönlü hareket beklenebilir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!