Hisse Senedi Portföy Önerisi / Ak Yatırım – (6.05.2022)

Portföylerde hisse bazlı değişimler olası görünüyor

Model Portföy Hisse Önerileri

* Model portföy hisse önerileri çalışması Ak Yatırım Araştırma ekibinin araştırma kapsamındaki hisselerden takip eden bir aylık dönemde getiri açısından öne çıkmasını beklediklerine ilişkin görüşlerini paylaşma amacıyla yayınlanmaktadır. Öne çıkması beklenen hisseler zaman zaman hızlı yükselişle 12 aylık fiyat hedeflerine yakın seviyelerde fiyatlanabilmektedir. Böyle durumlarda eğer kısa vadede yukarı yönlü eğilimin korunacağına dair bir görüşü varsa analist fiyat hedefi güncellenene kadar hisseyi portföyde tutabilmektedir. Hisselerde fiyat güncellemeleri yapılırken de dönem bilanço açıklaması gibi şirketin değerlemesinde maddi önem taşıyan gelişmelerin gerçekleşme tarihi de dikkate alınmakta ve bu açıklamaya kadar model güncellemesi ertelenebilmektedir.

– Nisan ayında havacılık hisseleri, yaklaşan turizm sezonuna ilişkin iyimser beklentilerle yükseliş eğilimini sürdürdü. Ayrıca, uzun süredir baskı altında olan banka hisse değerleri, yatırımcıların güçlü 1Ç22 kar beklentilerine odaklanmasıyla nihayet dikkat çekici bir artış gösterdi. Ayrıca, altın madenleri ve enerji sektörü hisseleri de 1Ç22 finansallarına ilişkin iyimserliğin ardından güçlü performans gösteren sektörler arasında yer aldı. Öte yandan, ilk çeyrekte piyasanın önemli itici güçleri arasında yer alan demir/çelik, otomotiv ve perakende sektör hisseleri Nisan ayında nispeten zayıf bir performans sergilediler. Ayrıca, teknoloji ve telekom hisselerindeki zayıf eğilim, kısmen küresel eğilimler nedeniyle Nisan ayında da devam etti.

– Mayıs’ta portföye TAV, Tüpraş ve Mavi eklenirken, Garanti çıkarıldı– banka ağırlığı da azaltıldı: En çok beğenilen hisseler listemize (i) TAV yeni yatırımlar ve güçlü turizm sektörü beklentilerimiz ile 2022’de hızlı toparlanma öngörümüzü yansıtmak üzere, (ii) TÜPRAŞ orta-hafif distilat ürünlerindeki yüksek marj ve bu segmentteki yüksek üretim kapasitesinden karlılığının olumlu etkileneceği beklentisiyle, (iii) Mavi yüksek talep etkisi ile 2022 büyüme ve karlılık tahminlerimizin güçlü olması ve mevcut fiyat seviyelerinin bu beklentileri yansıtmaması nedeniyle ekliyoruz. 1Ç22 sonuçları ardından GARANTİ BBVA’yı listeden çıkarıyor ve banka hisse ağırlığını azaltıyoruz. Bilgi olarak, Garanti’nin listeye dahil edilmesinden bu yana geçen bir yıllık dönemde borsa getirisinin %10,5 üzerinde performans gösterdiğini hatırlatmak isteriz.

Model Portföy Performansı

– Hisse öneri listemiz 4 Nisan – 5 Mayıs arasında %9,5 getiri ile BIST-100 getiri endeksini %2,2 geçti. Böylece Mayıs ayında hem gösterge BİST endeksini, hem de aylık TÜFE’yi yenmeyi başardık. Hatırlayacağınız gibi 4 Nisan’da THY’yi, 18 Nisan’da da Yataş’ı öneri listemize eklemiştik. Öte yandan 4 Nisan’da Arçelik ve Kardemir’i listeden çıkarmıştık. Nisan ayında bankalar ve havayolları en iyi performans gösteren sektörler oldular. Biz de bu döngüden hisse seçimlerimizle (THY, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi) faydalandık. Ayrıca Yataş’ı listeye dahil etme kararımız da olumlu katkı sağladı. Diğer taraftan Logo, Migros, Tofaş Oto, Bimas ve Koç Holdig Nisan ayında getiriyi düşüren hisseler oldular.

– Nisan ayı başı itibarıyla hisse öneri listemizin YBG getirisi %40,0’a yükseldi ve bu dönem de önerilerimiz BIST-100 toplam getiri endeksini %2,7 yendi. Portföyümüzün 2014 başından bu yana toplam getirisi ise %961 oldu. Aynı dönemde BIST-100 toplam getiri endeksi ise %370 kazanç sağladı. Buna göre portföyümüz gösterge endeks getirisini önemli oranda geçmeye devam ediyor. (Portföy getirilerimiz takip eden dönemde model portföy raporumuzun yayınlanma tarihindeki fiyat ortalamalarına göre düzeltilmektedir. BIST100 toplam getiri endeksi hisse fiyatları temettü ödemeleri için düzeltilerek hesaplanıyor).

Görünüm: Portföylerde hisse bazlı değişimler olası görünüyor  Nisan ayının ardından…

Nisan ayı, BİST’in yurt dışından olumlu yönde, güçlü bir şeklide ayrıştığı bir ay oldu: BİST-100 endeksi, aylık bazda %8,8 ve yılbaşına göre %31 TL getiri sağlayarak hem aylık bazda hem de ilk dört ayda sırasıyla %7,3 ve %31,7 olan TÜFE enflasyonunu yakaladı. BİST-100 endeksi, 21 Nisan kapanışında 2.550’nin üzerinde rekor bir seviyeye ulaştıktan sonra, küresel hisse senedi piyasalarında devam eden satışlar, 1Ç22 finansallarının açıklanmasıyla hisse bazlı kâr satışlarının ardından 2.500’ün altına geriledi.

 Yurtdışı tarafta satış baskısı sürüyor. Küresel ekonomide yavaşlamaya ilişkin endişeler, enflasyonist baskılara ilişkin belirsizlikler ve süregelen jeopolitik riskler nedeniyle, FED’in Mayıs ayı başında yapacağı faiz artırımı öncesinde Nisan ayı sonuna doğru küresel piyasalarda gerilim tırmandı. Hal böyle olunca, ABD 10 yıllık tahvil getirisi, 2018 sonunda en son görülen %3.0 seviyesini aştı; dolar endeksi yılbaşından bu yana %8 değer kazanırken, MSCI-GOÜ ve SP500 endeksleri aylık bazda sırasıyla %6 ve %9 değer kaybetti. Nisan ayında takip ettiğimiz toplam 22 GOÜ hisse endeksinin 20’si eksideydi. Öte yandan, BİST-100 endeksi %8 ABD$ getirisi ile (aynı zamanda yatay seyreden ABD$/TL kuru sayesinde) GOÜ’ler arasında en iyi performansı gösteren borsa olarak ortaya çıktı.

 Enflasyonda artış ve dış dengede bozulma dikkat çekiyor. Önceki ay olduğu gibi, gıda, enerji ve inşaat maliyetlerindeki fiyat artışları Nisan sonunda yıllık TÜFE’yi %70’e, ÜFE‘yi %128’e çıkardı. Ayrıca, özellikle Brent petrol fiyatının 100-105 ABD Doları aralığında kalması (2021 yılının ilk dört ayındaki ortalama 62 ABD Doları’na karşılık) Türkiye’nin ithalat faturasını artırdı ve böylece (olumlu ihracat performansına rağmen) Türkiye’nin dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre ilk dört ayda iki katından fazla artarak32 milyar dolara ulaştı.

 Yurt dışı yerleşikler Nisan ayında net alıcıydı. Yurtdışı yerleşikler, ilk çeyrekte 1,3 milyar dolar net hisse senedi satışı yaptıktan sonra, (TCMB 22 Nisan verisi) Nisan’da yalnızca 0,2 milyar dolar olsa da net alıcı konumuna geçtiler. Bu arada, Nisan ayındaki halka arz büyüklüğü 2,3 milyar TL oldu ve 2022’nin ilk dört ayındaki kümülatif tutarı 6,1 milyar TL’ye getirdi (2021’deki toplam halka arz 22,1 milyar TL).

 Mayıs’ta sat mı? 1Ç22 sonuçlarının ardından, Mayıs’ta hisse senedi portföylerinde bir miktar değişim ile birlikte endekste yatay bir seyir bekliyoruz. Yine Rusya-Ukrayna krizi, FED’in faiz artırım döngüsünün yansımaları ve enflasyonist baskı yatırımcıların risk iştahına bir miktar zayıflık getirebilir. Olumlu tarafta ise, turizm sezonuna güçlü bir başlangıç (özellikle yatırımcıyı enflasyona karşı koruyacak alternatif araçların eksikliği göz önüne alındığında), borsada risk iştahını geri getirip Haziran ayından itibaren borsa rallisini hızlandırabilir.

 Mayıs’ta havacılık ve perakende tercihlerimiz dikkat çekiyor. En son portföy değişikliklerimiz primli banka hisselerinde gündemdeki gelişmeleri de dikkate alarak kâr satışı yapılabileceği, buna karşılık havacılık ve perakende sektörlerindeki getiri potansiyelinin henüz fiyatlara yansımadığı yönündeki yatırım görüşümüzü yansıtıyor. Bu sektörlere ek olarak yine hisse fiyatı beklentileri yansıtmakta zayıf kalmış bilişim, holding ve otomotiv hisselerini önermeye devam ediyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ak Yatırım Hisse Senedi Portföy Önerisi