Hisse Senedi Portföy Önerisi / Ak Yatırım – (6.01.2023)

Belirsizlikler ve fiyat oynaklığı artıyor

Model Portföy Hisse Önerileri

– Artan oynaklığa rağmen getiri arayışı devam eder. Mevduat ve bonoda reel getirinin ekside kaldığı bir senaryoda, döviz istikrarı şüphesiz borsanın çekiciliğini korumasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, hisse senedi yatırımlarında yabancı payının tarihi dip seviyelerinde olması olası büyük çıkışların ölçeğini sınırlıyor. Bu kapsamda, BIST’in 2023 yılında da bireysel yatırımcılar, yerli yatırım fonları ve emeklilik fonları için gözde bir yatırım aracı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

– Bununla birlikte, son bir yılda dolar bazında %100’ü aşan endeks getirisi dikkate alındığında, yatırımcıların artık bir miktar kâr realizasyonu için yeterli motivasyonu olduğunu düşünüyoruz. Özellikle kırılganlıkların hatırlandığı, kur ve faiz istikrarının sorgulandığı dönemlerde, BIST’deki dalgalanmaların şaşırtıcı olmaması gerektiğini düşünüyoruz.

– Son olarak, yatırımcılar 2023’te şirket kârlarının ivme kaybedeceğini ve yeni halka arzların işlem gören hisse senetleri üzerinde satış riski oluşturduğunu da unutmamalılar. Bu hatırlatmalar ışığında finansal performans açısından olası risklere karşı daha dirençli olduğuna inandığımız hisse seçimlerinde bu ay için değişiklik öngörmedik.

Model Portföy Performansı

– Endeksi geçmeyi başardık. Portföy değişikliklerini açıkladığımız 7 Aralık’tan 5 Ocak’a kadar geçen sürede model portföy getirimiz %8,7 oldu ve böylece BIST-100 toplam getiri endeksinin aynı dönemdeki getirisini %2,5 geçti. Son bir ayda portföye en yüksek katkıyı Ford Otosan, Pegasus ve BIM yaptı. Diğer taraftan Yataş nispeten geride kaldı.

– Aralık ayı sonunda portföyümüzün 2022 getirisi %261 olarak gerçekleşti ve BIST-100 toplam getiri endeksini %18 yendi. Portföyümüz, 2014 başından bu yana birikimli getiride de aynı dönemdeki BIST-100 toplam getiri endeksini %160 oranında geçti. (Portföy getirilerimiz takip eden dönemde model portföy raporumuzun yayınlanma tarihindeki fiyat ortalamalarına göre düzeltilmektedir. BIST100 toplam getiri endeksi hisse fiyatları temettü ödemeleri için düzeltilerek hesaplanıyor).

Görünüm: Oynaklığın artması nispeten muhafazakar hisselere dönüşü hızlandırır

 Aralık ayının ardından… Kasım yükselişinin ardından hisse senetleri Aralık ayını ve yılı küresel bazda genelde kayıpla tamamladı. BIST ise olumlu ayrışmasını sürdürdü; yılın son ayında TL bazında %11 ve dolar bazında %10 getiri sağladı. Böylece yılbaşına göre getiri de 2000’li yılların en güçlü performansı ile TL bazında %197 ve dolar bazında %111 oldu. BIST-100 böylece %100’ü aşan dolar bazlı yıllık getiriyi kuruluşundan bu yana altıncı kez yakalamış oldu.

 Küresel borsalar Aralık’ta yeniden risk fiyatlaması yaptı. Yurtdışı, Aralık ayında ABD’den gelen sinyallere göre şekillendi. Enflasyon ile mücadelenin çok da kolay olmayacağının ve FED faiz politikasında aşırı iyimserliğe yer olmadığının giderek ağırlık kazanması ile ay başında %3,4’e kadar gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,8’e kadar çıktı. Türkiye’nin beş yıllık CDS oranı da yıl içi en düşük oranını 500 baz puanın altına gerileyerek Aralık’ta gördü, sonrasında hafif artışla yeniden 500 baz puanın üzerine çıktı. Bu eğilim diğer GOÜ’lerle paralel gerçekleşti. Olumlu açıdan bakıldığında Ekim’de 500 baz puana yaklaşan Türkiye-GOÜ ortalama CDS makasının son bir ayda 280 baz puana düşmesi ve bu seviyesini koruması para politikası yönetiminin (Rusya ile enerji anlaşması dahil) döviz pozisyonunda sağladığı rahatlamayı yansıttı. Bu olumlu ortamda BIST’in aylık bazda getirisi Arjantin’i takip ederken, BIST yıllık getiride açık ara öne çıktı. Aralık’ta ABD ve Avrupa hisse senedi endeksleri de %6 gerilerken sağlarken, MSCI-GOÜ endeksi de %2 düştü.

 Mevduatın cazibesi artıyor. TL mevduat faizindeki yükseliş Ekim ve Kasım’ın ardından Aralık’ta da sürdü. TCMB verisine göre ortalama artış Aralık’ta 250 ve son üç ayda 600 baz puan oldu. Diğer taraftan 5 ve 10 yıllık DIBS getirileri de Aralık’ta gerileyerek %9,4 ve %8,6’ya düştü. 2023 sonu enflasyon beklentilerinin %35 civarında kalacağı ve liralaşma stratejisi ile TL mevduat faizinin bir miktar daha artması borsanın cazibesini bir miktar azaltabilir.

 Yabancı Aralık’ta yeniden satışa döndü. BIST’de yurt dışı yerleşikler Ocak-Kasım döneminde 3,5 milyar dolar kadar satış yaptı. TCMB haftalık verisine göre Aralık’ta 0,8 milyar dolar yabancı satışı olduğunu tahmin ediyoruz. Matriks verisine göre de yurt dışı yerleşiklerin takas payı Aralık sonunda %30’un hafif altında yatay seyretti. Bu yıl başına göre 20 puan gerilemeye işaret ediyor.

 Halka arzlar da borsada oynaklığı arttırıyor: 2022’de toplam büyüklüğü 18.4 milyar TL olan halka arzlar ile 39 şirket BIST’te işlem görmeye başladı. Halka arzlar yoluyla piyasadan çekilen miktar son iki senede 40 milyar TL’yi bulurken, BIST’e gelen şirket sayısı da 81’i buldu. Özellikle son dönemde hisselerde getiri beklentisinin de azalmasıyla halka arzlara kaynak yaratmanın satış yönünde baskı yaptığını düşünüyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ak Yatırım Hisse Senedi Portföy Önerisi