Haftalık İMKB Yorumu – (14 – 18 Kasım 2011)

TEB Yatırım Haftalık İMKB Yorumu:

İMKB`de bu hafta genelde satıcılı bir yaşandı. Euro bölgesine ilişkin süren kaygıların, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi borçluluk oranı yüksek ülkeler başta olmak üzere, AB ülkelerinde faizlerde ve CDS fiyatlarında hafta başından itibaren yeni bir ivme kazanan yükselişin, reyting şirketlerinin Fransa`nın kredi notunda önümüzdeki süreçte indirime gidebileceğine ilişkin artan endişelerin, Fitch`in ABD bankalarının, Avrupa borç krizinin derinleşmesi ve hali hazırda sorun yaşayan ekonomilerin dışına yayılması halinde, kredibilite problemleri yaşayabileceklerine ilişkin uyarılarının, yurtdışı borsalardaki zayıf seyrin hafta boyunca olumsuz etkilerini takip ettik. Tahvil-Bono Piyasası`nda faizlerdeki yükseliş eğiliminin de İMKB`yi olumsuz etkilediği gözlendi. Haftaya 56201 seviyesinde başlayan, hafta içinde etkili olan satışlarla 55000 seviyesindeki ana destek noktasının altına inerek, Cuma günü 54344 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi, bu seviyeden gelen tepki niteliğindeki zayıf alışlarla haftayı, 55000 seviyesinin altında, 54473 seviyesinde, dolar bazında 29873 seviyesinde, haftalık bazda %3.07 oranında değer kaybı ile tamamladı. Cuma günü endekste %1.12 oranında değer kaybı gerçekleşti.

İMKB`ye gelen hafta da ağırlıklı olarak yurtdışı borsalardaki hareketlerin, AB ülkeleri ile ilgili haber akışının yön vereceği söylenebilir. Bu hafta boyunca piyasaları olumsuz etkileyen Euro bölgesine ilişkin süren kaygıların, AB ülkelerinde faizlerinde ve CDS fiyatlarında yeni bir ivme kazanan yükselişin, Fransa`nın kredi notuna ilişkin artan endişelerin olumsuz etkilerinin süreceği düşünülmekle birlikte, Euro bölgesindeki borç krizinin aşılması için yürütülen çalışmaların, IMF`in borç krizi yaşayan Euro bölgesi ülkelerinin kurtarılmalarını finanse etmek için ECB`den kredi talebinde bulunması yönünde ortaya atılan çözüme AB ülkeleri içinde desteğin artmasının, özellikle Almanya`nın bu konuda ikna edilmesinin borsalarda satışların durulmasını, tepki niteliğinde alışların gelmesini sağladığı görülebilir. AB Konseyi`nin 9 Aralık`taki zirvesine kadar borç krizinin çözümüne yönelik alınacak yeni önlemlerle ilgili bazı ilerlemeler sağlanması beklenmektedir.

AB liderleri arasında borç kriziyle mücadele için alınacak yeni önlemler konusunda yaşanan anlaşmazlıkların sürmesinin, reformların uygulanmasının daha da geçikmesinin, ECB`nin yeni adımlar atmakta yavaş kalmasının Euro bölgesinde borç krizinin derinleşmesine neden olacağı, Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere, AB ülkelerinin borçlarını ödemede temerrüde düşmeye başlayacağı, ülke reytinglerindeki zayıflamanın süreceği düşünülmektedir. Bu yöndeki gelişmelerin global tarafta ekonomilerin resesyona girmesine neden olmasından, borsaların 2008 yılında batan Lehman Brothers sonrası yaşanan benzer bir satış dalgası içine girmesinden korkulmaktadır.

ABD tarafında gelen hafta başında açıklanacak olan Ekim ayı ikinci el konut satışları verileri de piyasalar için önemli olacaktır. Salı günü açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme verileri de yakından takip edilecektir.

İçeride ise İMKB`yi TCMB`nin 23 Kasım Çarşamba günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklentilerin, bono piyasasında faizlerin seyrinin etkileyeceği söylenebilir. PPK`nın gelen haftaki toplantısında normal şartlarda gösterge faizlerde ve munzam karşılıklarda bir değişikliğe gidilmesi beklenmemektedir. Daha çok toplantı sonrası yapılacak açıklamaların İMKB üzerinde etkili olması beklenmelidir. Hükümetin üzerinde çalıştığı orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını düzenleyen 2-B ve yabancılara konut satışını kolaylaştıracak olan mütekabiliyet yasa tasarılarına ilişkin gelişmelerin de İMKB`de sektörler bazda etkilerinin olması beklenebilir.

Teknik açıdan bakıldığında endeksin gelen hafta başında ilk önemli destek noktası 54100 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 53600, 53200 ve 52900 seviyelerine denk gelmektedir.

Endeksin gelen hafta başında ilk önemli direnç noktası ise 55000 seviyesindedir. Diğer önemli direnç noktaları 55400, 55900 ve 56600 seviyelerindedir.

Daha fazlası için: www.tebyatirim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir