Haftalık Hisse Önerileri / Meksa Yatırım – (3-7 Temmuz 2023)

Haftalık Piyasa Beklentileri

Borsa İstanbul, yeni haftaya da iyimser giriyor. 5.700 zirve seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleşti. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. Sert yükseliş nedeniyle kâr satış denemeleri görülse de bu aşamada piyasa bozucu bir haber akışı görülmüyor. İşlem hacmi artışı, fiyat kazanç oranı gibi önemli rasyoların halen düşük seyretmesi, yabancı yatırımcıların takas oranlarında son dönemde görülen yükseliş eğilimi çıkışı destekleyen gelişmeler. Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’daki payları %29’un üzerinde seyretmeye devam ederken son iki haftada aldıkları hisse senetleri toplamı 575 milyon doları buldu. Geçen hafta itibariyle yılın ikinci yarısına ait bilanço dönemi tamamlandı. Birkaç hafta sonra bilanço beklentileri fiyatlanmaya başlayacak. Bu durum hisse bazlı hareketliliği de beraberinde getirecektir. İç gündemde önümüzdeki hafta haziran ayına ait enflasyon verileri takip edilecek. TCMB faiz artırımının beklentilerin altında kalması sonrası döviz kurlarında yeniden ivme kazanan yükseliş ile birlikte enflasyonun seyri daha da önem kazandı. Haziran ayına kur artışları ne ölçüde yansıyacak bunu tahmin etmek zor ama beklenti anketlerine göre TÜFE, aylık %2.80-2.90, yıllıkta ise %38-39 gibi bir rakam çıkıyor. Mayısta aylık %0.04, yıllık %39.59 olarak yayınlanmıştı. Diğer yandan enflasyon sonrası memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam açıklanacak. Basında asgari ücrete yapılan zam kadar artış beklentisi haber akışları arasında yer aldı.

Seçim etkisine giren iç piyasalar, ekonomide yönetim ve politika değişikliklerine odaklanınca dışarıdaki gelişmelere duyarsız kaldı. Bu nedenle neler olup bittiğine bir göz atmak yararlı olacak. Dış piyasalara merkez bankaları yön vermeye devam ediyor. Bilindiği üzere merkez bankaları ekonomide bir bakıma “başrol” oyuncusu. Akla ilk gelen ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) oluyor. Önce ECB Başkanı Lagarde konuştu, ardından da Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları geldi. Her iki başkan da parasal sıkılaşmadan ve faiz artırımının devamından söz etti. Fed bilindiği üzere uzun faiz artırımları sonrası haziran toplantısında ara vermişti. Powell son konuşmasında önümüzdeki toplantılarda art arda iki faiz artışına açık olduklarının sinyalini verdi. Faiz artırımına devam dediklerine göre; Enflasyonda alınan mesafeyi yeterli görmüyorlar, halen %2 hedefine sadıklar veya yapışkan olarak tanımladıkları enflasyondaki düşüşün tekrar yükselmesi olasılığını güçlü görüyorlar. Muhtemelen ikincisi. Nitekim geçen hafta Almanya’da açıklanan enflasyon verileri tekrar yükselişe geçti. Haziran ayı için enflasyon (TÜFE), Euro Bölgesi’nde beklentileri aşarak %5.5 olurken Almanya’da 6.4 olarak açıklandı. Mayısta %6.1 idi. Merkez bankalarının şahin tutumu ve faiz artırım süreçlerine rağmen ekonomik veriler iyi geliyor. Resesyon olasılığını azaltan bu durum merkez bankalarının elini rahatlatıyor. ABD ekonomisi ilk çeyreğinde %2.0 büyüdü. Faiz “kademeli” olarak artarken ekonomik gidişata bir zarar gelmemiş, yumuşak iniş sağlanmış görülüyor. Peki, ekonomide canlılığın korunması enflasyon hedefine ulaşmayı geciktirir mi? Bunu önümüzdeki günlerde izleyip göreceğiz. Almanya’da enflasyonun tekrar yükselmesi düşüş durdu demek için yeterli değil. Daha birkaç dönem izlemek gerekir. Faiz artırımları sürecek ise ekonomide yavaşlama ve resesyon beklentileri de gündemde kalacak demektir. Petol ve emtia fiyatlarındaki zayıf görünüm bir bakıma bunun fiyatlamasını gösteriyor. Brent petrol yaklaşık iki aydır 71-77 dolar bandında seyrediyor. Özetle, dış piyasalarda merkez bankaları kaynaklı gelişmelerle ekonomik verilere göre hareketlilik devam ederken borsalarda mevcut trendler korunuyor. Düşüşlerin derinlik kazanmadığı, yükselişlerin direnç seviyelerinde satışla karşılaştığı “patinaj” görünümü hakim. Bu durum kendi gündemini fiyatlamaya devam eden iç piyasalarda belirgin bir etkiye neden olmuyor.

İç ve dış piyasalardaki olumlu seyir yaz durgunluğu beklentilerinin ertelenmesine neden oldu. Önümüzdeki günlerde bilanço beklentilerinin etkisiyle Borsa İstanbul’daki canlılığın korunması muhtemeldi. Ancak yeni ekonomi yönetiminden gelecek haber akışları da yakından takip edilecektir.

Kaynak: Meksa Yatırım Haftalık Bülten