Haftalık Hisse Önerileri / İntegral Yatırım – (10-14 Nisan 2023)

Haftalık Değerlendirme ve Strateji

Borsa endeksi 5000 seviyesini test etse de bu seviye üzerinde tutunmakta zorlandı ve haftayı 4924 seviyesinden kapadı. Borsa endeksi hacimsiz yatay eğilimli, hareket alanını korumaya devam ediyor. Haftalık verilerden son yapılan düzenlemeyle birlikte KKM’ye olan ilginin arttığını izliyoruz. Bununla birlikte mevduat faizlerindeki yükselen seyir seçim öncesinde belirsizlik yaşayan piyasanın sığınma yeri olmuş olabilir. Dolayısıyla şimdilik borsa endeksinde belirsizliğin getirdiği keyifsizlik hissediliyor. Muhtemelen seçime kadar bu şekilde devam edebilir. Ancak seçim sonrası hem ekonomi hem de kurda yaşanacak olası bir değişim borsadaki hikayeyi de değiştirecektir.

Bankalara gelen makro ihtiyati tedbirlerle kur yönetimi!

Ocak ayından bu yana sıklıkla gelen makro ihtiyati tedbirler bankacılık endeksinin yükseliş hızını kesti. Bununla birlikte Ocak ayından bu yana borsadaki düzeltme eğilimi de endeksi törpüledi. Borsa endeksi yıl başından bu yana %10,6 gerilerken, bankacılık endeksi %13,2 düştü. 4. Çeyrekte güçlü karlar yazan bankaların performansını makro ihtiyati tedbirler baskılamış görünüyor. Geçen hafta TCMB TL’nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 60’ın altında olan bankalara ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulanacağını açıkladı. Açıklanan önlemler sadece kuru değil piyasayı da baskılıyor. Bu ortamda DolarTL’de yatay eğilimli yükseliş hikayesi devam ediyor. Yatırımcıların DolarTL’de bu yatay hareketin korunamayacağına ilişkin algı iyiden iyiye yerleşmiş gibi görünüyor. Dolayısıyla bu ortamda yatırım tercihi borsaya değil daha fazla döviz odaklı olmuş olabilir. Kurun seçime kadar yatay yukarı eğiliminin korumasını bekleriz ancak kurda oluşabilecek küçük bir serbestlik ilginin daha da fazla kaymasına zemin hazırlayabilir. Borsa yatırımcı sayısı 4 milyon üzerinde kalmaya devam etse de bunun yeni halka arzların yarattığı bir ilgi olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

Veri takvimi yurtdışına odaklı!

Her ne kadar Yurtiçinde işsizlik oranı, cari işlemler dengesi ve sanayi üretim verileri olmasına karşın bunların piyasaya etkisinin oldukça sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Çarşamba  günü ABD’de TÜFE verilerinin açıklanması bekleniyor. Muhtemelen enflasyona ilişkin detaylar 3 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Fed toplantısı öncesi piyasada yankı bulacaktır. Son OPEC’in aldığı kararlarla birlikte Fed’e yönelik bakış açısı değişti. Dolayısıyla enflasyonda beklentilerden oluşabilecek sapmalar dolar endeksine ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerine önemli ölçüde yansıyacaktır. Şimdilik piyasada görece zayıflayan dolar hikayesi devam ediyor. Bununla birlikte Çarşamba günü 22 Mart’ta gerçekleştirilen Fed toplantısının tutanakları açıklanacak. Hareketli bir yurt dışı piyasası olabilir. Perşembe günü Almanya TÜFE, Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ABD ÜFE verileri dikkat çekiyor. Cuma günü ise ABD’den önemli veriler açıklanacak.

S&P endeksi 4000 üzerinde tutundu ve güçlenme isteği devam ediyor. Yaşanacak gelişmelerin ABD pay sendi aleyhine olması halinde 4000’e doğru bir düzeltme alabiliriz ancak genel görünüm olumlu. Dolayısıyla kar oluşabilecek düzeltmeler yükseliş hızının tekrar sağlanmasına zemin hazırlayabilir.

Dar bantta paslaşmalar!

Aslında teknik anlamda çok da bir yere gitmiyoruz. Kabaca 4700 – 5000 arasındaki yatay bant hareketi devam ediyor şimdilik. 5100 yukarı önemli bir direnç. Sıkışmanın yükseliş eğilimi ile devam etmesi için 5100 seviyesi üzerinde yerleşik seyirlere ihtiyaç var. Böyle bir durumda 5100 – 5300 bandında hareket alanı oluşmaya başlayabilir. Her hâlükârda yatay bant aralığı seçime kadar devam edecek. Ancak 5100 aşılırsa yukarıdaki bir aralıkta yatay hareket etme şansımız olacak. Teknik göstergeler zayıf olsa da yukarı yönde bir eğilimi destekliyor. Bu hafta 5100 üzerine çıkmayı başarmamız ve bunu hacimle desteklememiz halinde ilerleyen günlerde 5300 seviyesine doğru hız kazanma ihtimali aratabilir. Buna karşın 5100’ün aşılmakta zorlanılması halinde 5000 – 4700 bandındaki sıkışma bir süre daha sürebilir. Yükselemeyen güç arayamaya devam endekste düşüş eğilimi ağır basabilir.

Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.

Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni