Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (7-11 Ekim 2024)

Haftalık Strateji

Küresel piyasalarda bu hafta ABD enflasyonu ve FOMC toplantı tutanakları odakta…

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ABD’de işgücü piyasası verileri gündemin odağındaydı. İşgücü piyasası genel olarak sıkı bir görünüm çizerken, işgücü piyasası açısından en önemli veri olan tarım dışı istihdam 254bin artış ile 147bin artış beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Tarım dışı istihdam ile eş zamanlı açıklanan işsizlik oranı da 0,1 puan düşüş ile %4,1 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı istihdamın öncül verileri olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdamı ve Açık iş imkanları (JOLTS) verileri de beklentilerin üzerinde açıklanırken, eylül ayı bileşik ve hizmet final PMI verileri beklentilerin hafif altında ancak 50 eşik değerinin üzerinde gerçekleşti. Verilerin ardından CME Group’un hazırladığı Fed watch tool’a göre 25 baz puanlık faiz indirimi %97,4, kasım ayı toplantısında faiz indirimi yapılmaması ise %2,6 ihtimal ile fiyatlanmaktadır.

Yurt içinde geçtiğimiz hafta eylül ayı TÜFE verileri yakından takip edildi. TÜFE eylül ayında aylık %2,97 artış ile yıllık bazda %51,97’den %49,38’e geriledi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verisi, TCMB’den Kasım ve Aralık toplantılarında faiz indirimi beklentilerinde azalışa sebep oldu.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %2,09 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvillerinde hafta kapanışı %3,96’dan gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta yükseliş ivmesinin yavaşladığı Ons altında haftalık değer kaybı %0,18 olarak gerçekleşti. Jeopolitik gerilimlerin arttığı haftada brent petrol ise haftayı %8,27 değer kazancı ile tamamladı. ABD borsaları geçtiğimiz haftayı hafif alıcılı kapattı. Haftalık bazda S&P 500 %0,22, Dow Jones %0,09 Nasdaq %0,10 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de enflasyon verileri, Euro Bölgesi’nde ECB toplantı tutanakları, Almanya’da final TÜFE verileri, İngiltere’de ağustos ayı büyüme verileri, Japonya’da ÜFE, yurt içinde ise piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Ayrıca bu hafta ABD’de PepsiCo, Delta Air Lines, Wells Fargo&Co ve JP Morgan’ın 2024 yılı 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

ABD’de haftanın verisi eylül ayı enflasyonu olacak. Eylül ayında TÜFE’de aylık %0,1 artış ile yıllık %2,3 artış görülmesi beklenmektedir. Fed’in yakından takip ettiği çekirdek TÜFE’de ise eylül ayında aylık %0,2 artış görülmesi bekleniyor. Ağustos ayında TÜFE yıllık %2,50, çekirdek TÜFE ise %3,20 artış göstermişti. Fed üyeleri uzun vadeli enflasyon hedeflerinin %2 olduğunun altını çiziyorlar. Enflasyonun hedefe ne derece yakınlaştığı, Fed’in indirim kararlarında etkili olacaktır. ÜFE’de ise beklentiler aylık %0,1 artış görüleceği yönünde. Ayrıca bu hafta eylül ayı Fed toplantısının tutanakları yayımlanacak. Fed eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Kararın ayrıntıları Kasım ve Aralık ayındaki toplantılarla ilgili beklentileri şekillendirmesi beklenebilir. ABD’de bu hafta ayrıca eylül ayı Federal bütçe dengesi takip edilecek. Bir önceki ayı bütçe açığı 380mlr USD olmuştu. Öte yandan ağustos ayı ticaret dengesi ve ekim ayı öncül Michigan tüketici hissiyatı verisi de gündemde yer alıyor. Ticaret dengesinde 70,6mlr USD açık verilmesi bekleniyor; temmuz ayında açık 78,8mlr USD olmuştu. Michigan tüketici hissiyatında beklenti 70,2 puanda bulunmaktadır. Eylül ayında tüketici hissiyatı 70,1 puanda açıklandı. Bu hafta ayrıca Fed üyeleri Goolsbee, Logan ve Barkin’in açıklamaları yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi’nde bu hafta ECB toplantı tutanakları, ağustos ayı perakende satışları ve ekim ayı Sentix yatırımcı güveni veri gündemini oluşturuyor. Temmuz ayı toplantısında ECB, gecelik mevduat faizini 25 baz puan indirim ile %3,75’ten %3,50 seviyesine çekti. ECB ayrıca refinansman faiz oranını da 60 baz puan indirerek %4,25’ten %3,65’e indirirken, marjinal borçlanma oranını ise %3,90 seviyesine çekti. Böylece mevduat faizi ve ana refinansman faizi arasındaki fark 50 baz puandan 15 baz puana indirildi. Kararın ayrıntıları, faiz indirimi patikasıyla ilgili beklentileri şekillendirebilir. Ağustos ayı perakende satışlarında aylık %0,2 artış beklenmektedir. Perakende satışlar temmuz ayında aylık %0,10 artış, yıllık %0,10 düşüş göstermişti. Sentix yatırımcı güveninin ekim ayı beklentisi ise -14,6 puanda bulunuyor.

Yurt içinde bu hafta piyasa katılımcıları anketinde özellikle yıl sonu TÜFE beklentisi gündemin odağında. Ayrıca bu hafta finansal araçların reel getiri oranları, dış ticaret endeksi, hazine nakit gerçekleşmeleri, sanayi üretimi, işsizlik oranı, ticaret satış hacim endeksi ve ciro endeksleri, ödemeler dengesi istatistikleri ve TCMB Finansal hesaplar raporu takip edilecek. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,14 olmuştur. TÜİK verilerine göre Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %4,82, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %4,01 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro %2,18, mevduat faizi (brüt) %1,64 ve Amerikan Doları %0,60 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,68 ve BIST 100 endeksi %10,07 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise; Euro %1,40 ve mevduat faizi (brüt) %0,86 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,18, DİBS %1,44 ve BIST 100 endeksi %10,76 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon ABD doları fazla kaydetmiştir. Foreks anketinde 700milyon dolar fazla verilmesi bekleniyordu. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4.879 milyon ABD doları fazla vermiştir. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5.102 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6.873 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5.601 milyon ABD doları olmuştur. TÜİK verilerine göre sanayi üretimi temmuz ayında aylık %0,4 arttı, yıllık %3,9 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %5,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,2 arttı. TÜİK verilerine göre temmuzda ihracat birim değer endeksi yıllık %0,9, ihracat miktar endeksi %12,8 arttı. İthalat birim değer endeksi ise %3,1 artarken, ithalat miktar endeksi %10,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Temmuz ayında 90,0 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,9 puan azalarak, 2024 yılı Temmuz ayında 88,1 oldu. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puan azalarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,0 iken kadınlarda %12,4 olarak tahmin edildi.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten