Haftalık Borsa Yorumları – (5-9 Temmuz 2021)

Piyasalar tekrar denge bulmaya başladı. ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası erken parasal sıkılaştırma olasılığı dış borsalarda dalgalanmaya neden olmuştu. Fakat kısa bir sürede tekrar yerini olumlu bir seyre bıraktı. Bu görünümde ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerindeki toparlanmanın sürmesinin önemli katkısı var. Diğer etken ise olası bir parasal sıkılaştırma ve Fed faiz artırım hamlesinin zaman alacağı, mevcut para politikalarının bir süre daha korunacağı beklentisi oldu. Fed’in tahvil alımlarının azaltılmasının açıklanması için sonbahar ve sonrası, faiz artırımı için ise 2022 sonu veya 2023 yılı başları gibi tahminler var. ABD ekonomisindeki toparlanma Fed’in erken parasal sıkılaştırma politikasını öne çekecek bir durum.

Bugün Haziran enflasyon verileri açıklanacak. Beklentiler gerçekleşirse Haziran’da enflasyon yükselmeye devam edecek. Ayrıca döviz kurlarında yükseliş eğilimi sürerken ayrıca Fed önümüzdeki süreçte bir para politikası değişikliğini gündemine almışken ve Türkiye’nin aynı ligde yer aldığı gelişen ülkeler (Rusya, Meksika) artırımına giderken faiz indirimi için oldukça erken olduğu görüşü öne çıkıyor. Geçen hafta elektrik ve doğalgaza gelen zamların enflasyondaki artışa katkı yapması bekleniyor. Deutsche Bank, elektrik ve gaz fiyatlarına yapılan zamlar sonrasında yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 15’ten yüzde 16’ya revize ettiğini duyurdu. Ayrıca, Temmuz’da enflasyonun hızlı bir şekilde artarak yüzde 18’in üzerine çıkmasını bekliyor. TCMB ise yatırımcılara yaptığı Cuma günkü sunumunda, “kararlı sıkı duruş” mesajını tekrarladı. Bu koşullarda en azından bir süre faiz indirimi zor görülüyor. Yine TCMB kararlarını bir görmek yerinde olacak.

Pandemide delta varyantına bağlı vaka artışları geçen hafta kısmen de olsa piyasalarda fiyatlamaya konu olmaya başladı. Bazı ülkelerin seyahat kısıtlaması getirdiği İngiltere’den sonra Fransa ve Türkiye’de de vaka artışları görüldü. Delta varyantı geçen hafta Avrupa Borsaları’nda kâr satış gerekçesi olarak görülürken altın fiyatında (ons dolar) tepki alımlarına neden oldu. Ancak aşı uygulamalarındaki başarılı süreç ve piyasalardaki iyimserlik nedeniyle bu yönde ciddi bir fiyatlama yapılmadı, etkileri oldukça sınırlı kaldı. Türkiye dahil bir çok ülkede kısıtlamaların kaldırılması sonrası vaka artışlarının seyri yakından takip devam ediliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bugünün ekonomik risklerinin aşağı yukarı dengeli olduğunu belirterek, “Kovid-19’un delta varyantı, risk dengesi konusunu sürüncemede bırakıyor.” dedi. Delta varyantına bağlı vakalar kaygı verse de bu aşamada çok ciddi bir endişeye neden olmuş değil.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Haziran’da ihracat artışını sürdürdü. Haziran’da Türkiye’nin ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 47 artışla, 19,8 milyar dolara ulaştı. İthalat ise Haziran’da yıllık yüzde 39 artışla 22,7 milyar dolar oldu. Son 12 aylık dönem dikkate alındığında ihracat bir önceki döneme göre yüzde 19,1 oranında artarak 199,6 milyar dolar, ithalat ise aynı oranda artışla 246,7 milyar dolar oldu. Türkiye’nin ihracatı 200 milyar dolara yaklaşırken Türkiye ve küresel ekonomideki büyümenin verilere yansımaları devam ediyor.

İç ve dış piyasalarda Fed toplantısının ardından derin bir dalgalanma yaşasa da tekrar toplantı öncesi seyre dönmeye başladı. Bazı önemli şirketlerin (Koç Holding, Arçelik) hisse geri alım kararlarının moral verdiği iç piyasaların dışarıya uyumsuzluğu korunurken toparlanma çabaları sürüyor.