Haftalık Borsa Yorumları – (10-14 Şubat 2020)

Borsada çıkış hareketi hisse bazlı hareketlerle sürüyor. Döviz kurlarında tepki yükselişi, gösterge faiz oranlarında ise yatay seyir hakim.

Piyasalarda virüsünün etkileri zayıflamaya başladı. Bu gelişmede yapılan fiyatlanmanın ve Çin’de piyasaların ilk olumsuz tepki sonrası kısmen de olsa toparlanması önemli etken oldu. Ancak tedirginlik azalsa da etkilerinin tamamen dağıldığını söylemek zor. Son günlerde piyasalar güvenli liman ve risk iştahını ölçmek açısından gardını altın fiyatına (ons/dolar) göre almaya başladı. Çin hükümetinden sonra kredi derecelendirme kuruluşu S&P de Çin’in 2020 büyüme tahminini yüzde 5’e çekti. Corona virüsü olayı ile Türkiye’nin bu gelişmeden kısmen de olumlu etkilenebileceği gibi açıklamalar da geliyor. Sebze meyve ihracatında artış, petrol fiyatındaki düşüş, yine Çin’in Türkiye’nin de yer aldığı gelişen piyasalar liginde yer almasına atıfla Türkiye’ye yönelik olumlu değerlendirmeler yapıldı. Bunların katkılarını hesaplamak için şu an oldukça erken. İç gündemde ise Suriye konusundaki gelişmeleri piyasalar daha yakından izliyor. Borsa yerli yatırımcı katkısıyla çıkışını sürdürüyor. Ocak ayında borsa yüzde 5 yükselirken yabancı yatırımcılar 571 milyon dolar net hisse satış yaptılar. Borsada yaşanan son çıkışta lokomotif hisseler durgun seyrederken sığ, mali açısından daha zayıf, yabancıların pek işlem yapmadığı ve yıllardır yatırımcıların ilgi göstermediği hisselerde sert yükselişler var. Bilanço ve temel analizler fiyatlamada öncelikli değildi. Diğer yandan gıda fiyatlarındaki artış, döviz kurlarındaki sınırlı yükseliş ve ekonomideki büyümeye bağlı talep artışının etkisiyle enflasyon bu dönemde çift hanede kalabilir. Bu durum merkez bankasının yeni faiz indirimlerine ara vermesine neden olabilir.

Önümüzdeki hafta ise işsizlik ve konut verileri açıklanacak. Piyasalarda olumlu hava ile mevcut trendler korunuyor. Ancak yükseklik korkusu ile borsada olumlu fiyatlamanın belli ölçüde yapılmasına bağlı yorgunluk görülebilir.

Endeks kâr satışlarına bağlı düşüş görülürken çıkış trendi korunuyor. İlk destek 120.000 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla birlikte sonraki destekler 118.200 ve 116.000-115.000 seviyesinde bulunuyor. İlk dirençler ise 123.800 ve 124.500 seviyesinde görülüyor. Çıkışın devamı için 124.500 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Endekste kâr satışları etkisini sürdürebilir.