Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (8-12 Nisan 2024)

Haftalık Altın Raporu

Ons Altında Yükseliş ABD TDI Verisi Sonrasında Devam Ediyor

Bir haftalık aranın ardından Altının Ons fiyatı 2.300 doların üzerinde fiyatlanarak tüm zamanların yeni rekorunu kırdı. Dolar endeksi bu yıl yüzde 3’e yakın artış gösterdi. Dolayısı ile altın ve dolar arasındaki ters ilişkinin de çok desteklenmediği günlerden geçiyoruz. Peki altın analistlerinin bile son zamanlardaki artışa şaşırdığı boğa sezonu diye tabir edeceğimiz yükselişin altında yatan sebepler neler? Öncelikle jeopolitik korkular altındaki son değerlenmelerin büyük bir sebebi diyebiliriz. Yüz yıllardan beridir güvenli liman olarak görülen sarı metal sadece bireysel yatırımcının değil kurumsal yatırımcılar tarafından da talep görmeye devam ediyor. Merkez banklarının altına olan talebi ve altın rezervlerinin artırma politikası talepteki artışı destekleyen bir diğer etken. Çin Merkez Bankası’nın altın rezervlerini arttırdığına daha önceki haftalık altın bültenimizde değinmiştik. Özellikle Çin’de bireysel yatırımcıların da değer kaybeden Yuan karşısında altına yönelmesi ve altın stoklarını arttırması sermayenin de sarı metale akmasına yol açan bir değer çarpıcı bilgi olarak karşımıza çıkıyor. Altın fonlarında, biriken altın miktarı 2020 ve 2022 yıllarında kadar olmasa da artmaya devam ederken, altın CFTC net uzun pozisyonlar 2020 yılının üzerinde fakat 2022 zirvelerinin altında olmasına rağmen artış göstermeye devam ediyor.

Bu hafta ABD tarafında veri akışına baktığımızda; dış ticaret açığı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 artış göstererek 68,9 milyar dolar açıklandı. Son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşan dış ticaret açığı 21,9 milyar dolarla Çin’e karşı verilirken, Avrupa Birliğine karşı ise 17,6 milyar dolar açık verdi. ABD’de haftalık olarak açıklanan işsizlik maaşı başvuru haklarından 221 bin kişi yararlanmak için başvuruda bulundu. Tarım dışı istihdam beklentileri aşarak 303 bin açıklandı. Önceki ayın verisi 275 bin seviyesinden 270 bine revize edildi. İşsizlik oranı ise piyasa beklentileri altında yüzde 3,8 açıklandı. Fed başkanı Jerome Powell bu hafta yaptığı açıklamada faiz indirimleri için vakit olduğunu söyledi. ABD ekonomisinin görünümüne ve açıklanan verilere göre faiz karar alınacağını yineledi. Dolayısı ile piyasa hala bu yıl içinde faiz indirim beklentisi korunuyor diyebiliriz. Ekonomik belirsizlikler, faiz indirim beklentisi, Orta Doğu’da yükselen tansiyon piyasa tarafından algılanan itici güç olduğunu ve Ons Altında yükselişin devam edebileceğini söylemek mümkün. Birçok küresel kuruluşun da hedef fiyat olarak altının Ons fiyatını bu sene sonuna kadar 2.500 dolar olarak açıkladığını biliyoruz.

Dünyadaki ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik riskler yatırımcının güvenli limanlara kaçma isteğini arttırıyor. Bir diğer değerli metal olan ve altından sonra en fazla ilgili gören emtialar arasında gördüğümüz Ons Gümüş fiyatlarında da son zamanlarda yeni yükselişler gördük. Ons fiyatı 27 doları aşan gümüş yatırımcısı 2024 yılı içinde %12,5 kar elde ederken aylık bazda ise %10,78 kar seviyesi elde etti. Gümüş değerli bir metal olarak hem mücevherlerde sıklıkla kullanılan hem de sanayi sektöründen sağlık sektörüne kadar geniş bir endüstriyel kullanım alanı bulan bir yatırım aracıdır. Dolayısı ile büyüme gösteren ve toparlanma sinyalleri veren bir ekonominin genel anlamda gümüş için pozitif olacağını söylemek mümkün. Deutsche Bank haberine göre her yıl çıkarılan gümüşten daha fazla gümüş kullanıldığı ve piyasada arz açığı olduğu belirtildi. Fakat bu gümüş fiyatının yükselebileceği anlamına gelmeyebilir çünkü hurda gümüş biçiminde yer üstünde yeterince gümüş stoğu mevcut. Tarihi zirvesi olan 49,8 dolar seviyesine oldukça uzakta olan gümüş fiyatının iskontolu olduğunu söylemek mümkün. Son zamanlarda gümüş fonlarına olan ilgide artış yaşanmakta. Ekonomik ve küresel kullanım alanını döngüsünü ele aldığımızda gümüşün uzun vadede gidecek yolu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Gram altın 2.370 TL üzerinde fiyatlanarak Ons Altındaki yükselişten nasibini alıyor. Son zamanlarda kur tarafında yaşanan geri çekilmeler yüksek ivmeli artışı sınırlasa da gram altın yatırımcısı sene başından beri %20 üzerinde, yıllık bazda ise %90’a yakın getiri elde etti. Enflasyona karşı koruma aracı olarak yurt içinde bireysel yatırımcı tarafından talep görmeye devam edebilir.

ABD 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi %4,30 seviyesinde. 8-12 Nisan haftasında takip edeceğimiz bazı önemli veriler ABD’de TÜFE ve ÜFE verisi, Fed toplantı tutanakları, hazine bütçe dengesi, haftalık işsizlik verisi, Avrupa’da Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı toplantısı, Çin’de TÜFE & ÜFE, Türkiye’de ise sanayi üretimi olacak.

Ons Altın

Bu hafta başında ABD’de S&P global PMI verisi mart ayında önceki seviyesinin altında 51.9 açıklandı. Önceki seviyesi 52.5 puandı. ABD tarafında yeni ekonomik veriler açıklanmaya devam ederken, veriler sonrasında Fed üyelerinden ve Fed Başkanı Powell’dan olası faiz indirimi kararının verilere bağlı olarak vereceğine yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD’de fabrika siparişleri, şubat ayında yüzde 1,4, savunma sanayi hariç yüzde 1,8 ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterdi. Bununla birlikte ABD’de geçtiğimiz hafta içinde özel sektör istihdam verisi beklentileri aşarak 184 bin olarak açıklandı. Önceki haftada 210 bin kişi işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunmuştu. Dış ticaret dengesi şubat ayında -68,9 milyar dolar açıklanarak önceki değeri olan -67,4 milyar doları aştı. Dolar Endeksi Cuma günü açıklanan ABD TDI verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması sonrasında 104,5 seviyesine kadar yükseldi. ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,2 düzeyinde 10 yıllık tahvil yüzde 4,3 seviyesinde. ABD doları ve tahvil faizleri ile ons altın arasındaki ters korelasyonun son zamanlarda çalışmadığını görmeye devam ediyoruz. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi mart ayında 303 bin kişi açıklandı. Önceki veri 270 bin kişiye revize edildi. Veri sonrası Ons Altın 2320 dolar üzerini test etti. Ons Altında yeni tarihi rekorların tazelenmesi ve Fed tarafından yapılacak ilk faiz indirimi ile piyasanın vereceği pozitif tepki yeni zirvelerin gerçekleşmesine neden olabilir. Teknik olarak 2300 dolar, üzerinde kalıcılık devam ettiği sürece ana destek seviyesi olmaya devam edecektir. Bu seviye altında 2285 ve 2265 dolar seviyeleri orta vadeli destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devamında ise 2330, 2350 ve 2380 dolar seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Gram Altın

Ons altının geri çekilmesi ile önceki gün satış baskısı altında kalan gram altında önceki gün kapanışını yüzde 0,5 altında 2350TL seviyesinden kapanış gerçekleşti. Küresel merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne ne zaman gireceğine dair belirsizliklerin devam etmesi ve banka yetkililerinin sözlü açıklamaları piyasa tarafından yönlendirme olarak algılanıyor. Dolayısı ile verilen her mesaj ve faiz indirimine yönelik sinyaller veriye bağlı hareketlilik meydana getiriyor. Yurt içinde TCMB altın rezervleri, 29 Mart itibarıyla haftalık %2,29 artış ile 54 milyar 378 milyon dolar olarak açıklandı. Kur merkez bankası faiz artışı sonrasında yerel seçimler sonrasında siyasi taraftan gelen ılımlı açıklamalar ile yatay seyrine devam ediyor. Mart ayı boyunca en düşük 31,70TL en yüksek 32,50TL bant aralığında hareketine devam ediyor. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi mart ayında 303 bin kişi açıklandı. Önceki veri 270 bin kişiye revize edildi. Veri sonrası Ons Altında kısa süreli geri çekilme yaşandı. Gram altın 2385TL seviyesine kadar yükseliş gerçekleşti. Kısa süreli düşüş sonrası yeniden alım fırsatını değerlendiren yatırımcılar gram altının yükselişine destek oldu. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 415 bin liraya yükseldi. BİST kıymetli madenler piyasasında 4.133 kg altın işlemi yapıldı. Teknik olarak 2380TL seviyesi altına geri çekilmelerde 2360 ve 2340TL seviyeleri kısa vadeli destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 2340TL seviyesi ana destek bölgesi olmaya devam edecektir. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2400TL ve üzeri fiyatlamalarda 2420 ve 2450TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!