Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (18-22 Mart 2024)

Haftalık Altın Raporu

Beklentileri Aşan ABD Enflasyonu Ons Altını Aşağı Yönlü Baskıladı

Önceki hafta hızla yükselen Ons Altın Bu hafta kar realizasyonları ile fiyatlandı. Tarihi zirvesi 2.195 Dolar seviyesinden geri çekilen Altın fiyatında 5 günlük basit ortalama ekseninde fiyatlama kaydedildi. Orta- uzun vadede FED’in faiz indirimi beklentisi ile erken fiyatlanma izlediğimiz önceki haftanın ardından, bu hafta küresel piyasalardaki veri akışı enflasyondaki katılaşmayı işaret edecek nitelikteydi. Çin’de tüketici fiyatları 6 ay sonra ilk kez arttı. Şubat ayında aylık yüzde 1.0 , yıllık bazda ise yüzde 0.7 artış gösterdi.

Fiyatlamada etkili olarak ABD’de çekirdek enflasyon beklentileri aştı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat’ta aylık yüzde 0.4, yıllık bazda ise yüzde 3.8 artış gösterdi. ABD üretici fiyat endeksi (ÜFE) aylık bazda ve yıllık bazda beklentileri aşarak güçlü geldi. ABD’de mortgage faizleri yüzde7’nin altına geriledi. Yüksek faizler nedeniyle kredi kullanımı ve ev alımı zorlaşırken, ABD Hazine ve Maliye Bakanı Janet Yellen enflasyondaki katılaşmada konut fiyatları ve kira maliyetlerinin etkisinin büyük olduğunu paylaştı. kira maliyetlerinin bu yıl düşmesini beklediğini belirterek, kira oranlarındaki değişikliklerin Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) yansımasının biraz zaman aldığını vurguladı. Yellen ABD ekonomisinde stagflasyon görülmesinin beklenmediğini, 2021’de yaptığı ‘enflasyonun geçici olduğu’ açıklamasından dolayı pişman olduğunu söyledi. Piyasa faiz oranlarının Covid-19 pandemisinin bir enflasyon dalgasını ve daha yüksek getirileri tetiklemesinden önceki seviyelere dönmesinin “olası olmadığını” paylaştı. Yellen’ın açıklamaları Ons Altında geri çekilmenin devamı açısından yön verici nitelikte değerlendirilebilir.

ABD’de büyük bankalarda likidite sabit kalırken, küçük ABD bankalarında sıkılaşma devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch duruma ilişkin olarak ABD’de banka likiditesinin FED’in para politikasında bir değişiklik olana kadar nispeten sıkı kalmasını muhtemel olarak değerlendirdi ve yılın ikinci yarısında faiz politikasında değişiklik beklediğini açıkladı. Fitch FED ve Avrupa Merkez Bankasından üçer defa 25 ‘er baz puanlık düşüş bekliyor. Enflasyondaki beklentilerin üzerinde seyir haziran ayında Fed’in faiz indirim ihtimalini zayıflatırken, yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine kesin gözüyle bakılması Ons Altın fiyatındaki geri çekilmenin sınırlı kalmasını sağlıyor. JPMorgan CEO’su Dimon ’ABD’de resesyon ihtimali henüz masadan kalkmadı. Fed faiz oranlarını düşürmeden önce beklemeli. Dünya muhtemelen yüzde70-80 oranında yumuşak bir inişi fiyatlıyor. En kötü durum stagflasyon olur. ’dedi.

Hafta içinde ABD Başkanı Joe Biden 2025 mali yıl için 7,3 trilyon dolarlık bütçe önerisini sundu. Bütçe alt kalemlerinde savunmaya 895 milyar dolar ayrılması dikkat çekti.

18-22 Mart haftası majör merkez bankalarında toplantı takvimi yoğun görünüyor. Haftanın ikinci günü Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplanacak. 20 Mart Çarşamba Federal Rezerv Bank (FED) toplantısı, 21 Mart Perşembe hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hem de İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantıları gerçekleşecek. Çarşamba günü FED’in politika faizini sabit bırakması beklenirken, toplantı sonrası yetkililerin yapacağı açıklamalarsa Ons Altında geri çekilmenin sınırlı kalıp kalmayacağını belirleyebilir. FED yetkililerinden haziran ayı faiz indirimi için mesajların gelmesi Ons Altın fiyatında yeniden yükseliş hareketi başlatabilir. Hafta içi beklentilerin üzerinde kalan enflasyona değinilmesi ise altında Ons Altın fiyatında bir süre daha sınırlı geri çekilme ile denge arayışı oluşturabilir.

Ons Altın

Ons altında son üç hafta içerisinde geçtiğimiz iki haftada 2000 dolar seviyesinden başlayan yükseliş 2195 dolar seviyesine kadar devam etti. Tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme ve özellikle ABD dolarının küresel piyasalarda değer kaybetmesi ile bu yükselişin gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz hafta cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi içinde işsizlikte ve saatlik kazançlarda yaşanan bozulma olası faiz indirimlerinin Fed tarafında erkene çekilebileceği beklentisini yarattı. Bu beklenti ile yükselen ons altın tamamladığımız hafta içinde ABD’de açıklanan manşet enflasyon ve çekirdek enflasyon ile birlikte üretici fiyat endeksinde yaşanan piyasa üzerinde gerçekleşmeler ile birlikte tersine döndüğünü söyleyebiliriz. Tahvil faizlerinde yükseliş ve ABD dolarının değer kazanmasına rağmen, küresel büyük altın fonlarında miktarsal artışın olmaması ve açıklanan CFTC uzun, yükseliş yönünde açılan pozisyonlar, pozisyonlarında kayda değer bir artış olmamasına rağmen ons altında geri çekilmenin kısmen sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Teknik olarak2150 dolar ana destek seviyesi, bu seviye altında 2140 ve 2120 dolar seviyeleri haftalık destek bölgeleri olarak, 2165, 2185 ve 2195 dolar seviyeleri ise direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Gram Altın

Gram altında ons altında değindiğimiz son üç haftalık gerçekleşmeler sonrası geri çekilmelerin sınırlı kaldığı ve tarihi zirve seviyeler geçildikten sonra yükselişin kalıcı olması ayrıca yükseliş nedenlerinin başında geliyor. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD Fed toplantısının da ons altında geri çekilmeleri sınırlı yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Gram altında diğer değişkene gelince kur tarafında özellikle mart ayı genelinde yaşanan dövize olan talebin etkisini tamamladığım haftada da görmeye devam ettik. Türk Lirası’nın reel anlamda son iki aylık enflasyon değerlendirdiğinde son yükselişe rağmen değerli kalmasına rağmen özellikle 31,50TL seviyesi üzerine geçtikten sonra kurda yükselişin hızlandığını söyleyebiliriz. Yerel seçimlere kadar kurda geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edeceğini ve önümüzdeki hafta da sınırlı yükselişin devam etmesini beklediğimizi söyleyebiliriz. Gram altının her iki çarpanında önümüzdeki hafta yükseliş beklentimizin devam etmesi ve geri çekilmelerin sınırlı kalma ihtimalinin yüksek olması 2225TL üzerinde gram altın fiyatlamasını destekleyecektir. Teknik olarak 2240TL seviyesi altına geri çekilmelerde 2230 ve 2215TL seviyeleri kısa vadeli destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 2200TL seviyesi ana destek bölgesi olmaya devam edecektir. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 2250Tl ve üzeri fiyatlamalarda 2255 ve 2270Tl seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!