Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.07.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Suruç saldırısı ve dün de iki polisin şehit olması haberleri jeopolitik risklerin sürmesine neden oluyor. Doğal olarak da Lira varlıklar bu gelişmelerden olumsuz etkilenmekteler. Dün Lira, Doğu Avrupa kurları yerine Latin Amerika kurları ile hareket ederek negatif bir tablo çizdi. Borsa düşerken, CDS ve faizler yükseldi. BIST100 en düşük 80.667 seviyesine kadar geriledikten sonra tepki hareketi ile karşılaştı. Genel olarak düşüşlere öncülük eden bankacılık sektörü hisseleri ise dün sanayi hisselerine göre daha iyi bir performans sergilediler. Tarihi diplerde yer alan XBANK/XUSIN rasyosu da dün, bir önceki günkü düşüşlerini geri aldı. Şu aşamada XBANK/XUSIN rasyosunda teknik olarak bir miktar daha yükseliş görülebilir. Bu da endeksin tutunmasına ve teknik bir yükseliş yaşanmasına neden olabilir. Dolar/TL tarafında ise önemli direnç 2,72 seviyesinde. Bu seviyenin altında kaldıkça tekrar 2,70’in altına sarkabilir. Bu da endeksi 82bin seviyesinin üzerine taşıyabilir. Bugün TCMB Para Politikası Kurulu faiz kararını açıklayacak. Faizlerde bir değişiklik yapılması beklenmiyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Türk Telekom (TTKOM, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Türk Telekom’un 2015 yılının ikinci çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 335mn TL ile beklentimizin (446mn TL) altında gerçekleşirken, piyasa beklentisi olan 343mn TL’ye paralel olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar rakamını tam olarak tahmin ettiğimiz şirketin net dönem karının beklentilerimizin altında gerçekleşmesinde operasyonel giderlerde yaşanan yükseliş etkili olmuştur. Mobil, geniş bant ve kurumsal data gelirleri artan şirketin buna bağlı olarak satış geliri %6,9 oranında artarak 3.525mn TL olmuştur. 2Ç15’te brüt karlılığı %6,8 oranında artarak 1.764mn TL’ye yükselen şirketin net faaliyet karı ise operasyonel giderlerdeki artış nedeniyle sınırlanarak %4,8 oranında artışla 786mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin finansman ve vergi giderleri de beklentilerimize paralel olarak sırasıyla 351mn TL ve 125mn TL olarak gerçekleşmiş ve bu durum net dönem karını azaltıcı bir durum yaratmıştır. Şirketin döviz açık pozisyonuna bağlı olarak dolar kurunda ikinci çeyrekte de kaydedilen yükseliş kur farkı gideri kaydedilmesine neden olmuş ancak ilk çeyreğe göre kıyaslandığında 709mn TL’den 351mn TL’ye bir gerileme yaşandığı ve daha ılımlı bir finansman gideri kaydedildiği görülmektedir.

Petkim Holding (PETKM, Öneri “EKLE”, Nötr): Azerbaycan Haber Ajansı Apa-Economics’in internet sitesinde yer alan habere göre Abdullayev, “Socar devletten %10 pay, piyasadan ise %41 pay aldı. Şimdi bu hisselerin bir kısmını satmak istiyoruz.” dedi. Abdullayev, Petkim hisselerinin son iki yılda 1,8 TL’den 4,35 TL’ye yükseldiğini, bu nedenle satış yapmak istediklerini, bunun normal bir süreç olduğunu belirtti. Kaynak: APA-Economics

Petkim ise ilgili haberle alakalı olarak bir açıklama yapmıştır. 2015 yılında, hakim ortak SOCAR’ın BİST Toptan Satışlar Pazarında toplam %5 oranında pay satışı gerçekleştirmesi sonrası bu pay satışlarının piyasadan gelen talep üzerine yapılan işlemler olduğu, piyasada benzer olumlu şartların oluşması halinde SOCAR’ın doğrudan veya dolaylı olarak şirketteki payları %51’in altına düşmeyecek şekilde, pay satışı yapmasının imkan dahilinde olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda; henüz piyasada bu şekilde bir talep olmaması nedeniyle pay satışı yapılmasına yönelik olarak alınmış bir karar olmadığı ve yakın ve/veya uzun dönemde Petkim paylarında %51 çoğunluğun altına düşme yönünde bir plan veya düşüncenin kesinlikle bulunmadığı ifade edilmiştir.

Kardemir (KRDMD, Sınırlı Negatif): Kardemir, dün itibariyle düz yuvarlak ve nervürlü ürün fiyatlarında değişikliğe gitti. Düz yuvarlak ürün fiyatı %12,7’lik azalışla 1,110 TL’ye gerilerken, nervürlü ürün ise %12,9’luk azalışla 1,093 TL’ye geriledi. 2015 yılının 1. çeyreği itibariyle yuvarlak ürünün satış gelirleri içerisindeki payı %37’lik bir oranı temsil ederken, yapılan son fiyat düzenlemesi 3. çeyreğe kötü bir başlangıç olarak algılanabilir.

Tesco Kipa (KIPA): Kipa’nın bir kısım mağazalarının Beğendik Mağaza İşletmeleri Ticaret şirketine satışıyla ilgili olarak taraflar arasında devre ilişkin görüşmelerin yapıldığı duyurulmuştur.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka MTN programı kapsamında 6,4mn USD ve 20mn USD tutarında ihraç belgesi hazırlamıştır. Diğer taraftan, Banka, toplamda 1 milyar Euro veya muadili yabancı para veya TL tutarına kadar, ipotek teminatlı menkul kıymet (”İTMK”) ihraç edilmesi ve gerekli yerlere başvuruda bulunulması için Genel Müdürlüğün yetkilendirildiği duyurulmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka GMTN programı kapsamında 19,8mn EUR tutarında ihraç belgesi hazırlamıştır.

Akenerji (AKENR): Şirket ve iştiraklerinin mevcut tüm borçlarının refinansmanı ve vade uzatımını sağlamak üzere Yapı ve Kredi Bankası ile 1,1milyar USD’ye kadar tutarda bir kredi temini için ön protokol imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik Sektörü: 2015 yılının ilk 6 ayında küresel ham çelik üretimi %1,7 oranında gerileyerek 813mn ton olarak gerçekleşmiştir. Çin dünya ham çelik üretiminde ilk sırada yer almaya devam ederken, Türkiye ise 9. sırada yer almaktadır. 2015 yılının Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5,7 oranında düşüş göstererek 16.18 milyon ton seviyesinde kalırken, Haziran ayı üretiminin ise bir önceki yılın aynı ayına göre %4,5 oranında gerilediği görülmektedir.

TCÜD tarafından yayınlanan Türkiye’de tesis bazında üretim verileri incelendiğinde ise üretim kaybının elektrikli ark ocakları tesislerinde gerçekleştiği görülmektedir. Elektrikli ark ocaklarında yapılan ham çelik üretimi 2015 yılının ilk altı ayında %11,6’lık gerilemeyle 10,79mn ton olurken, entegre tesis üretimi ise %8,9’luk artışla 5,4mn ton olarak gerçekleşmiştir. Elektrikli ark ocaklarında yaşanan bu düşüşler ise hurda-nihai mamul fiyatları arasındaki marj daralması nedeniyle üretime ara verilmesinden kaynaklanmaktadır. Entegre tesisler olan Ereğli ve Kardemir şirketlerinin bu durumdan olumsuz etkilenmediği görülmekle birlikte Çin etkisi, küresel çapta kapasite fazlalığının ham çelik üretiminde gerileme eğiliminin devam edebileceğini göstermesi göz önünde bulundurulması gereken durumlardır.

Bankacılık Sektörü: HSBC’nin Türkiye biriminin ING Group’a satışı konusunda anlaşmanın kısa sürede sonuçlanması bekleniyor. Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak Reuters’a anlaşmanın birkaç gün içinde sonuçlanabileceğini belirtirken, satış tutarının 700-750mn USD civarında olabileceğini söylediler.

Beyaz Eşya Sektörü: Beyaz eşya satışları Haziran ayında yurtiçinde %6 yurtdışında ise %17 arttı. Haziran’da yurt içine 633bin adet, yurtdışına ise 1.63mn adet ürün satıldı. Ocak-Haziran kümülatif rakamlara bakıldığında, iç satışlardaki artışın %10, dış satışlardaki artışın ise %5 olduğu hesaplandı. Üretimde yıllık olarak artış %21, kümülatif artış işe %11olarak hesaplandı. İthalatın payı geçen aya göre düşüş göstererek %13,5 oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alternatifbank (ALNTF): Alternatifbank, ana hissedarı The Commercial Bank’ın 75mn USD ve The Commercial Bank’ın iştirakleri olan United Arab Bank ve National Bank of Oman’ın 25’er mn USD katılımları ile toplam 125mn USD tutarında ve 10 yıl + 1 gün vadeli sermaye benzeri kredi kullanımı anlaşması imzalamıştır.

Finansbank (FINBN): Banka, 2.835mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 165mn TL bedelsiz artırılarak 3milyar TL’ye yükseltilmesi için gerekli kurumlara başvuracağını duyurmuştur. Diğer taraftan, Banka hisselerinin bir kısmının ikincil halka arzının piyasa şartlarının daha uygun olduğu ileri bir tarihe ertelenmiş olması sebebiyle SPK tarafından mevcut başvurunun bu aşamada işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir. İleri bir tarihte SPK’nın uygun görmesi halinde halka arzın yapılması planlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir