Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.01.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Çin verileri ardından metal fiyatlarında toparlanma küresel açıdan iyimser risk sabahına uyanıyoruz. S&P500 vadeli işlemlerde yatay, Asya piyasalarında ise alımlar gözlemliyoruz. Buna karşılık Türk Lirası’nın seans kapanışının ardından %1,5 oranında değer kaybı ile Lira varlıkların küresel risk dinamiklerini yakalama şansı düşük görünüyor. Türkiye ETF’i %2 oranında değer kaybetti. Yurt-içinde merkez bankasının TSİ 10:00’da açıklayacağı Kasım ayı ödemeler dengesini takip edeceğiz. Piyasadaki beklenti 2,8 milyar Dolar cari açık verdiğimiz. Yurt-dışında ise Trump’ın basın toplantısı (TSİ 19:00) ve akşam saatlerinde Brezilya’nın öğlen saatlerinde de Polonya’nın faiz kararlarını takip edeceğiz. Her iki ülke de kendi konjonktürlerinde hareket etmekteler. Brezilya enflasyonist, Polonya ise deflasyonist bir ülke. Brezilya’da enflasyonun geçen sene Ocak ayında %10,7 oranında zirve yapmasının ardından %7’ye kadar çekildiğini gözlemlemekteyiz. Enflasyondaki düşüşe bağlı Brezilya merkez bankası politika faizini %14,25’den iki 25 baz puanlık adımla %13,75’e indirdi. Bugün daha geniş bir adımla faizi 50 baz puan indirmeleri bekleniyor. Aynı süre zarfında para birimleri Real de 4,15’den (4,25 30 Eylül 2015 tarihi zirve) 3,19’a kadar %23 oranında değer kazandı. Polonya’da ise fiyat seviyeleri daha yeni pozitif değerler (enflasyon) almaya başladı ve geçen ay enflasyon %0,8 oranında kaydedildi. Bu nedenle Polonya’nın %1,5 oranındaki faizi sabit tutması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Akbank dün 2017 yılı ile ilgili beklentilerini paylaştı. Buna göre Akbank, 2017 yılında Türkiye ekonomisinin %3,0  – %3,5 arasında büyümesini öngörürken, enflasyonu %8 olarak tahmin etmiştir Bankanın; aktif, kredi ve mevduat büyüme tahmni  ise %10 – %12 arasında iken sektörde de bu doğrultuda bir büyüme öngörmektedir.

Banka, karlılıkta %10 oranında artış beklerken, özsermaye ve aktif karlılık tahmini sırasıyla yaklaşık %15 ve %1,7 seviyelerinde olmuştur. Banka, net ücret ve komisyon gelirlerinde de %10’luk bir artış beklerken, Net Faiz Marjının %3,4 civarında bu yıl ile yaklaşık aynı seviyede kalacağını tahmin etmiştir. Mevduat maliyetlerindeki artış beklentilerinin yaratacağı baskıyı kredi ve menkul kıymet faizleri ile kompanse edileceğini belirtmiştir. Diğer taraftan, sektörden daha iyi konumda bulunan kredi mevduat oranı ve takipteki kredi rasyosu beklentileri ise sırasıyla %105 (maksimum) ve %2,5 (yaklaşık) olmuştur. Yine maliyet kontrolü ile operasyonel gelir gider dengesinde olumlu bir görüntü sergilen Akbank’ın 2017 operasyonel gider / gelir rasyosu beklentisi %36’dır. Son olarak, Banka Fitch’in olası bir not indiriminin sermaye yeterlilik rasyosuna 140baz puan etki edebileceğini belirtirken, 2017 için sermaye yeterlilik rasyosu öngörüsü yaklaşık %14’tür.

24 Ekim 2016 Tarihli Akbank Raporumuz için tıklayınız…

Bimeks (BMEKS, Sınırlı Pozitif): Şirket 30.06.2016 tarihinde, Körfez ülkelerinden sağlanacak bir sendikasyon ile ilgili görüşmelere başladığını duyurmuştu. Sözkonusu sendikasyon işleminden vazgeçildi ve yurtiçinden sağlanan bir refinansman paketi için, banka ve finansal kuruluşlarla yapılan görüşmeler neticesinde anlaşmaya varıldı. Şirketin, bankalar ve leasing şirketleri nezdindeki finansal borçlarını, 1 yılı ödemesiz 6 yıl vadeli olarak yapılandıran bu refinansman paketine ilişkin Mutabakat Zaptı, banka ve finansal kuruluşlar tarafından imzalandı. Refinansman paketi ile, finansal borçların uzun vadeli bir döneme taşınması ve daha düşük bir finansal maliyet ile yeniden finansmanının sağlanarak, borçluluk seviyesinin azaltılması ile nakit akışı ve kar üretme kapasitesinin artması planlanıyor.  Hisse dün haberin gönderilmesinin ardından %5,7 artış kaydetmesine rağmen, günü %1,1 aşağıda kapattı.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Şirket 2017 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı. Buna göre, 2017 yılında iç hatlarda 32 milyon; dış hatlarda 37 milyon olmak üzere toplam 69 milyon yolcu taşınması hedeflenmektedir. Amerika ve Avrupa’da herhangi bir değişiklik olmaksızın, Türkiye’de %12, Afrika’da %7, Uzak Doğu’da %2 ve Orta Doğu’da %8 kapasite artışı gerçekleştirerek toplamda %3 artışla 177 Milyar AKK’ya(Arz Edilen Koltuk Km) ulaşılması planlanırken yolcu doluluk oranının %76-77 aralığında olması beklenmektedir. 2017 yılında %7 artış ile 920 bin ton kargo taşınması hedeflenmektedir. 2017 yılında toplam akaryakıt tüketiminde %3 artış öngörülmektedir. 2017 yılı hedge dahil ortalama jet yakıtı maliyetinin ton başına 584 USD olacağı varsayılmaktadır. Yaklaşık 10,1 Milyar USD gelir elde edilmesi hedeflenmektedir. Birim giderlerde %3-%5 arasında düşüş hedeflenmektedir. %17-%19 arasında EBITDAR marjı hedeflenmektedir.

Ayrıca, değişen ekonomik ve teknolojik faktörler dikkate alınarak, sektördeki farklı havayollarının uygulamış olduğu amortisman süreleri, piyasa oyuncularının uygulamaları ve uzman görüşleri incelemeleri sonucunda 2017 yılından itibaren geçerli olacak şekilde bünyemizdeki uçak gövde ve motorlarının ekonomik ömrünü 20 yıl olarak kabul eden muhasebe tahminlerinin 25 yıl olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

15 Kasım 2016 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları’nın Aralık ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %2 oranında artarak 7,8 milyon olarak gerçekleşmiştir. Böylece Ocak-Aralık dönemi toplam yolcu sayısı da %2 oranında artarak 104,4 milyona ulaşmıştır. Yurtdışı havalimanlarının tamamında Aralık ayında artış kaydedilirken, en olumlu katkıyı %27’lik artışla Medine Havalimanı yapmıştır.  Yurtiçinde Atatürk ve Gazipaşa Havalimanlarında sırasıyla %3 ve %11’lik daralmalar kaydedilirken, Ankara Esenboğa, İzmir ve Milas Bodrum Havalimanlarında ise geçen yılın aynı ayına göre yolcu sayısı sırasıyla %9, %3 ve %1 oranlarında artmıştır.

TAV Holding’in faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı ise Aralık ayında 60.853 ile %1’lik artış kaydederken, Ocak-Aralık döneminde toplam artış oranı %4 olarak gerçekleşmiş ve toplam uçuş sayısı 807.710’a yükselmiştir.

Aralık ayı ile birlikte üçüncü çeyrek TAV’ın hizmet verdiği yolcu sayısı %1,2 oranında artarak 24,25milyona ulaşmış ve bir önceki çeyreğe paralel bir artış kaydetmiştir.

14 Kasım 2016 Tarihli TAV Holding Raporumuz için tıklayınız…

Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Banka tarafından 10 yıl vadeli 200mn USD tutarındaki ikincil sermaye benzeri kredinin ilgili mevzuat kapsamında katkı sermaye olarak dikkate alınabilmesini teminen Basel III gereksinimlerine uygun hale getirilmesine ilişkin çalışmaların ve gerekli merciler nezdinde başvuruların yapılması konusunda Genel Müdürlüğe yetki verildiği ve BDDK’nın onayı için başvuruda bulunulduğu duyurulmuştu. Söz konusu sermaye benzeri kredinin şartlarında yapılacak değişikliklere ilişkin BDDK onayının alındığı bu çerçevede yatırımcılarla görüşülmesi ve yatırımcılardan izin alınmasına yönelik süreç başlatılığı duyurulmuştur. İşlemle ilgili olarak da Standard Chartered Bank ve Emirates NBD Capital’a yetki verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 2016 yılı Aralık ayına ait havayolu yolcu ve uçak istatistiklerini açıkladı. Buna göre Aralık ayında hizmet alan yolcu sayısı ise bir önceki yıla göre yaklaşık aynı seviyede kalarak 12,1 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir. Böylece, Türkiye geneli havalimanlarından 2016 yılında hizmet alan yolcu sayısı 173 milyonu geçerken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,1 oranında düşüş yaşandığı görülmektedir.