Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (07.06.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Gündemin hareketleneceği haftanın ikinci yarısına temkinli risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: Piyasa, yarınki İngiltere genel seçimleri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararı öncesinde bekleyişte. S&P500, vadeli işlemlerde yatay, Dolar / TL kotasyonları 3,5123 seviyesinden geçiyorlar.  Almanya’da TSİ 9:00 fabrika siparişleri açıklanacak. Şubat ve Mart aylarında peş peşe %3,5 ve %1 oranlarındaki artışın ardından İstatistiksel açıdan Nisan ayı verisinde kısmi gerileme görebiliriz (beklenti %-0,3). Benzer şekilde, sipariş verisiyle eş-zamanlı seyrettiğini düşündüğümüz yurt-içi sınai üretimde yarın zayıf veriyle karşılaşabiliriz. Ancak genel anlamı ile trend açısından hem Almanya’da hem de yurt-içinde imalat faaliyetlerinin artış eğilimini koruduğunu ekleyelim. Diğer taraftan, gün içerisinde Çin’den gelecek rezerv verisini izleyeceğiz.

Merkez bankaları tarafında bugün TSİ 12:00’de Hindistan’ı ve öğleden sonra Polonya’yı takip edeceğiz. Her iki bankanın da faizleri sabit tutması bekleniyor. Hindistan’da enflasyon %2,99 seviyesine kadar gerilerken politika faizi (repo) %6,25 oranında. Daha önemlisi koridorun alt bandı gibi düşünülebilecek ters-repo faizi Şubat ayında %5,75’den %6,00 oranına yükseltilmişti. Geçtiğimiz haftalarda Hindistan Merkez Bankası Başkanı Urjit Patel’in Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) faizlerine yönelik değerlendirmesini tartışmıştık. Patel, GOÜ’lerde faiz artışı bekleyen merkez bankacıları arasında. Ciddi şekilde gerileyen enflasyona rağmen merkez bankası mevcut duruşundan taviz vermezken ve para politikasını sıkılaştırma yönünde sinyaller içeren adımlar atmaktaydı. Hatta Meksika’nın son kararında piyasa ikiye bölünürken, arttırılan faiz Patel’i haklı çıkarmıştı. Güncel veri akışı sonrasında Patel’in faiz konusunda görüşünü değiştirip değiştirmediğini izleyeceğiz. Çünkü; Meksika son toplantısında faizi arttırırken artık faiz arttırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığını belirtti. Patel’in görüşlerine rağmen, Meksika’nın GOÜ’ler için barometre özelliğinde değerlendirilmesi gerektiği düşüncemizi koruyoruz. İlaveten mevcut konjonktürde GOÜ’lerde büyüme problemleri beliriyor. Geçen hafta Hindistan’ın büyümesi sürpriz şekilde beklentilerin altında kalırken (ilk çeyrekte yıllık büyüme %7’den %6,1’e düştü, beklenti %7,1’e hızlanmasıydı) Güney Afrika’nın dün beklenmedik şekilde durgunluğa girdiğini takip ettik (dönemsel bazda %1 büyüme beklentisine karşı ekonomi ilk çeyrekte %0,7 oranında küçüldü). Rusya ve Brezilya, faiz indirim sürecindeler. Kolombiya, Şili gibi ülkeler de faizi indirmekteler. Filipinler, enflasyonun artış eğilimine rağmen faiz arttırmakta sabırlı davranıyor. Güney Afrika’nın döngüye katılacak sıradaki GOÜ olması beklenir. FED’in çok aceleci davranmayacağı ortamda faiz indirimleri GOÜ’ler geneline yayılabilir. Muhtemelen Türkiye de önümüzdeki yılın başında bu sürece yüksek enflasyon nedeniyle sonradan katılarak dahil olacaktır.   Doğu Avrupa’daki GOÜ’ler ise farklı bir enflasyon-büyüme konjonktüründeler. Polonya’nın Çek Cumhuriyeti’nin kur çıpasını kaldırmasının ardından faiz arttıran ilk banka olacağı beklentimizi koruyoruz. Gerçekten de piyasa aynı beklentiyi paylaştığı için Polonya Zlotisi, Macar Forinti karşısında bu yıl %4,2 oranında değer kazandı. Doğu Avrupa kurlarının değer kazancı Türkiye’nin Avrupa ihracatı için avantaj.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): ASELSAN ile OTOKAR Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. arasında SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi tedariki ile ilgili olarak 20.07.2016 tarihinde imzalanan sözleşmeye ilişkin 29.05.2017 tarihinde değişiklik yapılmıştır. Sözleşme değişikliği ile ASELSAN’a toplam 15,5mn EUR tutarında ilave sipariş verilmiştir. Söz konusu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2017 yılında tamamlanacaktır.

15 Mayıs 2017 Tarihli Aselsan Raporumuz için Tıklayınız…

İş GYO (ISGYO, Öneri “AL”, Nötr): Şirket yurt içinde, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satış yöntemiyle tertipler halinde 400mn TL ihraç tavanı kapsamında maksimum 1.200 güne kadar vadeli borçlanma aracı ihraç etmesi için SPK’ya başvuruda bulunulmuştur.

2 Mayıs 2017 Tarihli İş GYO Raporumuz için Tıklayınız…

İzmir Demir Çelik (IZMDC, Nötr): Bağlı ortaklığı İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin sermayesinin, toplam 40mn TL artırılarak 150mn TL’den 190mn TL’ye yükseltilmesi nedeniyle, rüçhan hakkının nakit alacaklarından karşılanmak suretiyle 34.188.000 TL tutarında kullanılmasına, bu şekilde %67,5 oranındaki payın %71,28 oranına yükseltilmesine karar verilmiştir.

Migros (MGROS, Nötr): 10 adet Migros, 8 adet Migros Jet, 1 adet 5M Migros ve 1 adet Macrocenter formatında toplam 20 adet satış mağazası Mayıs ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Mayıs 2017 itibariyle mağaza sayısı, iştiraki Kipa’nın 168 mağazası dahil, yurtiçinde 1.790 ve yurtdışındaki iştirakleri vasıtasıyla 39 olmak üzere toplam 1.829’dur. (2016 sonu: yurtiçi 1.566, toplam 1.605 mağaza)

Vestel Elektronik (VESTL, Nötr): Şirketin özellikle Orta Doğu ve Afrika’daki satışlarını arttırma hedefi doğrultusunda, %100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret AŞ (“Vestel Ticaret”), Dubai Multi Commodities Centre serbest ticaret bölgesinde satış ve pazarlama konularında faaliyet gösterecek bir şirket kurma kararı almıştır. Vestel Ticaret’in paylarının tamamına sahibi olacağı yeni şirketin unvanı VESTEL ELECTRONICS GULF DMCC olacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

AVM: Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin nisan ayı sonuçları açıklandı. AVM Ciro Endeksi Nisan ayında %14 yükselerek 208 puana ulaştı. Ziyaretçi sayısında ise %1 artış yaşandı. AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Nisan 2017’de İstanbul’da 912 TL, Anadolu’da 715 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Nisan 2017’de 794 TL’ye yükseldi.

Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan 4 beyaz eşya grubunda ocak ayında 481 bin civarında seyreden iç pazar satışları, ÖTV indiriminin devreye alınmasıyla şubatta 599 bini, martta 734 bini, nisanda da 712 bini geçti. ÖTV indiriminden sonraki 3 aylık dönemde beyaz eşya satışları toplamda 2mn olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde toplam üretim 6,7mn olarak kaydedilirken, ihraç edilen ürün sayısı da 4,1mn olarak ölçüldü. (Kaynak: NTV)

Demir – Çelik: Çelik İhracatçıları Birliğinden yapılan ve Ocak-Mayıs dönemi çelik ihracatına ilişkin verilerin paylaşıldığı açıklamaya göre, Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %21,3 artışla 8,3mn tona yükseldi. Bu dönemde değer bazındaki ihracat ise %38,7 artışla 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çelik sektörünün yılın ilk beş ayında miktar bazında ihracatta en fazla artış yakaladığı ülkeler İspanya, Singapur, İtalya, Hong Kong ve İngiltere olarak sıralandı. Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktarda %16,9 artışla 1,5mn ton, değerde %29,1 yükselişle 966mn dolar şeklinde gerçekleşti. Verileri değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ilk 5 aydaki yükselişle son birkaç yıldır yaşadıkları kayıpları telafi etmeye çalıştıklarını belirterek, özellikle en önemli ihracat pazarlarından olan MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde yaşanan sıkıntılı sürecin ihracatı olumsuz etkilediğini anımsattı. (Kaynak: Matriks)

Ayrıca, Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, yılın ilk 4 ayında nihai mamul çelik tüketimi %10,7 azalarak 10,3mn tona geriledi. Bu dönemde yapılan çelik ve çelik mamülleri ihracatı, miktar bazında %22,8 artarak 6,9 milyon tona, değer bazında ise %34,5 yükselişle 4 milyar 508 milyon dolara çıktı. İthalat ise miktar olarak %20 azalışla 5,2mn tona, değer olarak ise %2 gerilemeyle 3,7 milyar dolara indi. Böylece Türkiye, yılın 4 aylık döneminde çelik mamulleri sektöründe dış ticaret fazlası verdi. Geçen yılın ocak-nisan döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı %90 iken bu yılın aynı döneminde söz konusu oran %123’e ulaştı. Toplam ham çelik üretimi ise bu yılın ocak-nisan döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre %12 artarak 11,8mn tona ulaştı. (Kaynak: AA)