Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.11.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

S&P500’ün teknik açıdan aşırı alım bölgesine gelmesi dün %0,3 oranında değer kaybı ile sonuçlandı. Yine de endeksin 2.100 eşiğinin üzerinde kalması orta vadede yatırımcıların risk varlıklara pozitif yaklaşımını göstermekte. Bugün içinse FED Başkanı Yellen’ın açıklamalarının ardından zayıf risk iştahı söz konusu. Her ne kadar Çin SHCOMP %2’nin üzerinde prim gerçekleştirse de bunun sebebi ülkenin küreselleşmesine yönelik gelişmeler. Kore Wonu’nun %0,5 değer kaybı ve diğer EMFX zayıflığı bugün Borsa İstanbul’da açılışın negatif gerçekleşebileceğine işaret ediyor. Kapanışın ardından Sepet Kur’da %0,7 oranında değer kaybı söz konusu. Bir yandan da oynaklığın yükselmesi Borsa İstanbul’daki fiyat hareketlerinin geniş aralıklarda gerçekleşmesini sağlıyor. Normal bir günde %0,2-3 oranında gerçekleşebilecek değişimler şu anda %1’e kadar çıkabiliyor. Öğleden sonra TSİ 15:00’de İngiltere Merkez Bankası’nın “süper Perşembe” faiz kararı kurlar üzerinden piyasaları etkileyebilecek dış gelişme.

ŞİRKET HABERLERİ

Tofaş (TOASO, Sınırlı Pozitif): 2015’in üçüncü çeyrek finansallarına göre şirketin net karı geçen sene aynı döneme göre %24 artışla 157,9mn TL olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi 167mn TL, bizim beklentimiz 184mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada esas faaliyetlerinden diğer giderler ve finansman geliri etkili oldu. Net kar rakamındaki artışın asıl sebebi %50 artan yurtdışı satış gelirleri olurken, yurtiçi satışlardaki artış %19 seviyesinde gerçekleşti. Şirketin üçüncü çeyrek faaliyet karı, esas faaliyetlerinden kaynaklanan kur farkı gideri sebebiyle, 2014’ün aynı çeyreğinin %10 altında kaldı. Öte yandan kambiyo ve faiz gelirlerinden artan finansman gelirleri, vergi önceki karın geçen yıla göre %31 artmasına sebep oldu. Buna bağlı olarak faaliyet kar marjı 1,8 puan düşüşle %3,6, net kar marjı ise 0,6 puan düşüşle %6,9 oldu. Şirketin 2015 yılsonu beklentisi yurtiçinde 120-125bin araç olup, ihracat beklentisi 175-180bin adet araçtır.

Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları (EREGL, Öneri “TUT”, Sınırlı Negatif): Erdemir’in net dönem karı 2015 yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %29 oranında düşerek 308mn TL ile beklentimizin (369mn TL) ve piyasa beklentisinin (352mn TL) altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, satış gelirlerinin beklentimizden düşük gerçekleşmesi ve daha yüksek operasyonel giderler etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri %3,4 oranında azalırken, brüt karlılık ise daha yüksek oranda gerilemiş ve %18’lik düşüşle 528mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ürün satış fiyatlarında yaşanan düşüşler satış gelirlerini azaltıcı etki yaparken, 3. çeyrekte ham demir cevheri fiyatındaki yükselişin maliyeti arttırıcı etkisi ile brüt karlılığın daha fazla oranda gerilediğini söyleyebiliriz. Net faaliyet karı %18,8 oranında azalarak 468mn TL gerçekleşen şirketin finansal giderlerinin de yükseldiği görülmektedir. 2014 yılı 3. çeyreğinde 9mn TL olarak gerçekleşen finansman giderlerinin 2015 yılının 3. çeyreğinde 75mn TL olduğu görülmektedir. %35 oranında gerileyen vergi giderleri olumlu olsa da net dönem karına desteği sınırlı kalmıştır.

Carrefoursa (CRFSA, Sınırlı Negatif): Şirketin 2014 yılının 3. çeyreğinde 5,4mn TL net dönem karı elde etmişken 2015 yılının 3. çeyreğinde 32,7mn TL net dönem zararı kaydederek olumsuz bir görüntü çizmiştir. Aslında satış gelirlerini ve brüt karlılığını oldukça önemli oranlarda ve sırasıyla %34 ile %46 oranında arttırdığı görülen şirketin artan operasyonel giderleri 4,8 mn TL net faaliyet zararı kaydedilmesine neden olmuştur. Bu operasyonel giderler içerisine karşılık giderleri ve değer düşüklüğü karşılığı da dahildir.

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Satış gelirlerini ve brüt karlılığını sırasıyla %14,55 ile %9,11 oranında arttıran şirketin net faaliyet karı ise %4,19 oranında artış göstererek 301mn TL olarak gerçekleşmiştir. Artan finansman giderleri net dönem karını olumsuz etkilese de azalan vergi giderleri net dönem karını desteklemiş ve net dönem karı 54mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde ise net dönem karı ise 127mn TL olarak gerçekleşmişti.

Çimsa (CIMSA, Öneri “EKLE”, Nötr): Çimsa’nın 3Ç2015’teki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,2 oranında artarak 69.5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar rakamı hem bizim (65mn TL) beklentimize hem de piyasa beklentisine paralel gerçekleşmiştir. Şirketin brüt karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre ufak çaplı bir artışla 100,3mn TL olmuştur.

Kordsa Global (KORDS, Pozitif): Şirketin ana ortaklık net dönem karı 2015 yılının 3. çeyreğinde 22,1mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %105 oranında artış kaydederek oldukça iyi bir görüntü sergilemiştir. Satış gelirleri bir önceki yıla göre sadece %11,8 oranında artmasına karşın brüt kar marjının %13,3’ten %19,3’e ve esas faaliyet kar marjının da %6,1’den %11,1’e yükselmesi net dönem karında yüksek artışı sağlamıştır.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin % 100 hissesine sahip olduğu Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi’nin Manisa-Alaşehir ilçesinde kurmayı planladığı Alaşehir 3 Jeotermal Enerji Santrali projesinin önlisans başvurusundaki kurulu gücün yapılan kaynak aramaları ve değerlendirmeler neticesinde 30 MW’dan 50 MW’a yükseltilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuru yapıldığı duyurulmuştur.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul İstanbul Ümraniye 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Sarphan Finanspak)’nde 258,5mn TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 265,2mn TL’ye çıkmıştır.

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, 1 yıllık dönem içerisinde yurtdışında toplamda 4 milyar ABD Doları veya muadili yabancı para veya TL tutarına kadar, ihraç için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verildiğini duyurmuştur. Ayrıca, 1 yıllık dönem içerisinde yurtdışında toplamda 1 milyar Avro veya muadili yabancı para veya TL’ye kadar, halka arz edilmeksizin birden fazla İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihracı yapılması için de Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verildiğini duyurmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Akbank’ın GMTN programı kapsamında hazırladığı 18,9mn EUR tutarındaki ihraç belgeleri SPK tarafından onaylanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Milli Piyango İhalesi: Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, Milli Piyango özelleştirmesini yılsonuna kadar bitireceklerini açıkladı.

Enerji Sektörü: Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusya’dan doğalgaz fiyatı indiriminde taban oranın %10,25 olduğunu, tahkimde bundan fazlasını talep ettiklerini söyledi. Ancak Rusya %10,25’lik indirimi kabul ederse sorunun tahkime gitmeden çözüleceğini de ekledi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nın karı 2015 yılının ilk 9 ayında %18 oranında artışla 3.582 milyon TL olurken, 3. Çeyrek karı ise 1.152mn TL olarak gerçekleşti. Özsermaye karlılığı %16,3, kredilerin mevduata dönüşüm oranı %96,5 ve takipteki krediler oranı ise %1,6 olurken, söz konusu rakamlar sektörden daha iyi bir konumdadır.

Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi (KATMR, Pozitif): Şirket’in net dönem karı geçen senenin 3. çeyreğine göre 8 katına çıkarak 6.5mn TL olarak gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. 9 aylık karı ise geçen senenin 2 katı olan 14.3mn TL seviyesine ulaşmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir