Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (03.04.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Enflasyon sabahına iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz. MSCI Asya Pasifik endeksi bu sabah %0,3 değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,63 seviyesinden geçiyorlar. Yılın ikinci çeyreğinin ilk haftası yoğun veri gündemine sahip, bugün aynı zamanda PMI günü. Katalizörler: Çin’de PMI, Japonya’da Tankan verilerinin iyi gelerek küresel büyüme görünümünü desteklerken Japonya’da işsizlik oranının 1994’den beri en düşük seviyede açıklanmasıyla “reflasyon” temasının güç bulması.  Cuma sabahı önümüzdeki bir senelik süreçte büyüme verisinde sürprizlerle karşılaşacağımızı tartışmıştık. Ekonomi de pek çok diğer bilim gibi dört işlem aritmetik üzerine kuruludur. Özellikle büyüme ve borç hesapları. Türkiye, çeyrek başına ortalama %1,1 oranında büyüyen bir ülkedir. “Ortalama” matematiksel açıdan “beklenen değer” demektir. Bir diğer ifade ile Türkiye’nin her çeyrek %1,1 oranında büyümesi beklenir. Taşıma (carry-over), büyüme aritmetiğindeki kıymetli kavramlardandır. Taşıma, bir ülke ekonomisinin bir sonraki yıla aktardığı büyüme miktarıdır. Türkiye, 2016 yılı içerisindeki büyüme performansı ile 2017 yılına %2,2 oranında büyüme taşıdı. 2017 yılında Türkiye, %2,2 oranının üzerine çalışacak. %1,1 beklenen değere sahip Türkiye %2,2 ile başladığı 2017 yılında %5’in üzerinde büyüme ile karşılaşabiliriz. Ekonomi yönetimi Orta Vadeli Program’daki (OVP) %4,4 oranının sabit tutulacağını daha önce açıkladı. Biz de %4 beklentimizi sürdürmekteyiz.

Bugün TSİ 10:00’da TÜİK, Mart ayı enflasyonunu açıklayacak. Geçtiğimiz ay %1,3 oranına yavaşlayan üretici fiyatları (ÜFE) enflasyonunun bu ay iyice düşme belki de negatif değer alma şansı bulunuyor. Yıllardır ülkedeki enflasyonu New York FED ekonomisti Jonathan McCarthy’nin tedarik zinciri teorisine göre yorumlamaktayız. Merkez bankası da çalışmalarında McCarthy’nin teorisinden esinlenir. Geçtiğimiz ayki analizimizde ÜFE’nin kısa zamanda zirveyi gerçekleştirmesini ve tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) zirveye öncülük etmesini beklediğimizi belirtmiştik. Mart ayında, Şubat ayında görmediğimiz gıda düzeltmesinin belirme olasılığı söz konusu. Gıda fiyatları konusunda Türk-İş ve İTO verileri ayrıştılar. Türk-İş Mart ayı için beklenen düzeltmeyi gösterirken hafta sonu açıklanan İTO verisinde düzeltme belirmedi. Eğer gıda fiyatları düzeltme gerçekleştirirlerse aylık açıdan sakin bir enflasyon ortaya çıkabilir. Ancak baz etkisi nedeniyle aylık enflasyondaki sükûnetin derecesine bağlı yıllık enflasyonda artış sürebilir. Bu tablo, TÜFE’nin tahmin edilenden daha önce çift haneye ulaşsa da tahmin edilenden daha yüksek bir seviyede zirve yapmamasını sağlayabilir. ÜFE’nin gerilemeye başlaması ile yılın ikinci yarısında hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonda iyileşmeler başlayacaktır.

Her yeni çeyreğin ilk günü gibi Japonya Merkez Bankası, “Tankan” anketini sabahın ilk saatlerinde açıkladı. Tankan, bizdeki İktisadi Yönelim Anketi (İYA) ve yatırım beklentisi anketlerinin bir kombinasyonu. Ankete katılan kurumların beklentileri ve ekonomiye duydukları güvende artışlar kaydedildi.

Bugün aynı zamanda küresel PMI günü. Sabahtan Asya ülkeleri ile başlayan PMI’lar yurt-içi için TSİ 10:00’da açıklanırken öğleden önce Avrupa ülkeleri öğleden sonra da Amerika ülkeleriyle devam edecek. ABD’de PMI’a denk gelen ISM verisi TSİ 15:30’da açıklanacak. Cuma günü MÜSİAD tarafından açıklanan SAMEKS endeksi 50,1 değeriyle iktisadi faaliyet hızındaki artışın Mart ayında da sürdüğünü gösterdi. KOBİ ağırlıklı SAMEKS endeksinde bir süredir ülke ekonomisi için dikkat çektiğimiz dinamik bir kere daha kendini gösterdi: İmalata dayalı toparlanan iktisadi faaliyet ve geriden gelen hizmet sektörü (Şekil 1). İmalat endeksi 51,1 değerine yükselirken hizmet endeksi 50 seviyesine geri çekildi. İmalattaki canlılık hem dış talepten hem de hanehalkı tüketimine dayalı iç talepten kaynaklanmakta. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mart ayında ihracat yıllık bazda %19 oranında yükseldi. Mart ayı içerisinde Güney Kore, Singapur gibi küresel ihracatın barometresi özelliğindeki ülkelerin çift haneli ihracat artışları açıkladığını takip ederek Türkiye’nin de benzer bir performans göstereceğini tartışmıştık. Avrupa’da imalat canlılığının Şubat ayından beri ekonominin diğer sektörlerine yayıldığını ve ekonomik toparlanmayı pekiştirdiğini takip ediyoruz. Türkiye’de de referandum sonrasında imalat sanayindeki canlılığın ısınan havalar ve artan istikrar ortamı dahilinde hizmet sektörüne yansıması beklenir.

Haftanın en kritik gelişmesi 6 Nisan Perşembe günü Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ABD Başkanı Donald Trump’ı, Trump’a ait Florida sahili Palm Beach’de kurulu Mar-a-Lago golf kulübündeki ziyareti. İki devlet adamı ilk kez buluşurken ABD Dış-işleri Bakanı Rex Tillerson da görüşmelere katılacak. İki ülke arasındaki ticaret dengesi görüşmenin ana gündem maddeleri arasında. Ekonomi veri gündeminde ise Cuma günü ABD’de İstihdam Raporu’nu ve Gelişmiş Ülkeler’de sipariş ve üretim gibi çeşitli sınai göstergeleri takip edeceğiz. Çarşamba akşamı FED, Mart ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak. Çin, hafta içerisinde rezerv verisini kamuoyu ile paylaşırken Avrupa Merkez Bankası da toplantı tutanaklarını yayımlayacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Akfen GYO (AKFGY, Nötr): Şirket tarafından İstanbul Tuzla’da kendi arsası üzerinde yatırımı yapılan 200 odalı Ibis Tuzla Oteli 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren hizmete açılmıştır. Böylece Şirketin ve bağlı ortaklıklarının yurt içi ve yurt dışında faaliyete geçen otel sayısı 20’ye, oda sayısı 3.628’e yükselmiştir.

Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Şirket Akasya Alışveriş Merkezi ve Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ndeki mevcut kiracılardan, Şirket tarafından ihtiyari olarak belirlenecek olanlara 01/04/2017-30/06/2017 tarihleri arasındaki üç aylık kira dönemi ile sınırlı olarak uygulanmak kaydı ile; kira sözleşmelerinde öngörülen ödeme tarihindeki USD kurunun 3,20-TL EURO kurunun ise 3,45-TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Denizbank (DENIZ, Nötr): Banka tahsili gecikmiş toplam 251,5mn TL tutarında kredi portföyü toplamda 18,3mn TL’ye 31 Mart 2017 tarihinde satıldığını duyurmuştur.

Doğuş GYO (DGGYO, Nötr): Şirket’in portföyünde yer alan “Gebze Center AVM” isimli gayrimenkulde EURO bazlı TL karşılığı kira bedelleri için, 01.04.2017-30.06.2017 (üç ay) döneminde 1 EURO kurunun 3,40 TL olarak belirlenmesine; “Doğuş Center Maslak” isimli gayrimenkulde USD bazlı TL karşılığı kira bedelleri için, 01.04.2017-30.06.2017 (üç ay) 1 USD kurunun 3,30 TL olarak belirlenmesine; “Doğuş Center Etiler” isimli gayrimenkulde USD bazlı TL karşılığı kira bedelleri için, 01.04.2017-30.06.2017 (üç ay) dönemine 1 USD kurunun 3,30 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Diğer yandan SPK tarafından yayınlanan haftalık bültende, Doğuş GYO’nun bedelsiz sermaye artırımı başvurusunda bulunulduğu belirtildi. Bültende yer alan bilgilere göre, Doğuş GYO, iç kaynaklardan karşılanmak üzere 93.007.455 TL bedelsiz sermaye artırımı başvurusunda bulundu. Şirket’in ödenmiş sermayesi Aralık 2016 dönemi itibariyle 239.000.331 TL idi.

İş GYO (ISGYO, Öneri “AL”, Nötr): İş GYO, mevcut 850mn TL olan çıkarılmış sermayenin 63,75mn TL artırılarak 913,75mn TL’ye yükseltilmesine, söz konusu sermaye artırımı nedeniyle oluşacak payların mevcut pay sahiplerine şirket sermayesine iştirakleri oranında bedelsiz olarak kayden dağıtılmasına ve gerekli işlemler için SPK’ya başvuruda bulunulmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Mardin Çimento (MRDIN, Nötr): Şirket, 2014 yılı Ekim ayında pazar koşulları göz önünde bulundurularak durdurulmasına karar verilen 1.nolu klinker üretim hattının , 2017 yılı  içerisinde iç ve dış pazar koşulları yakında takip edilerek ihtiyaç halinde yeniden devreye alınmasının, pazar koşullarında beklenen gelişmenin olmaması durumunda ise konunun 2017 Aralık ayında tekrar gündeme alınmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Daha yüksek kapasiteli 2.klinker hattında üretim kesintisiz olarak devam etmektedir.

Net Holding (NTHOL, Nötr): Bağlı ortaklığı Merit Turizm’de (MERIT) yapılmasına karar verilen sermaye artırımına katılmak istemeyen Merit Turizm pay sahiplerine, haklarının korunabilmesini teminen, Net Holding tarafından, Gönüllü Pay Alım Teklifi’nde bulunulmasına, Merit Turizm’in 31.03.2017 tarihinden önceki son 6 aylık “BİST Günsonu Ağırlıklı Ortalama Fiyatları”nın ortalaması 3,8084 TL olmakla birlikte; Şirket ve Şirket ile birlikte hareket eden Grup Şirketlerinin dışında kalan ve Merit Turizm’in sermayesinin %41,07’sine sahip olan diğer ortaklara yönelik olarak yapılacak ve bu ortakların sahip oldukları payların tamamını kapsayacak Gönüllü Pay Alım Teklifi’nde fiyatın, 1 TL nominal değerli her bir payı için 7,50 TL olarak belirlenmesine, Gönüllü Pay Alım Teklifi için toplam 7,8mn TL fon ayrılmasına ve fonun özkaynaklardan karşılanmasına karar verilmiştir.

Polisan Holding (POLHO, Nötr): Polisan Holding’in %100 iştiraki olan Polisan Yapı Kimyasalları’nın (Devrolunan) yine Polisan Holding’in % 100 iştiraki olan Polisan Kimya Sanayii (Devralan) ile bileştirilmesi için yapılan Olağanüsütü Genel Kurul Toplantısı 28.03.2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Toplantıda alınan kararlar neticesinde Polisan Yapı Kimyasalları bütün aktif ve pasifiyle birlikte Polisan Kimya Sanayii’ye devrolunmuş, 31.03 2017 tarihinde de tescil işlemleri tamamlanmıştır.

Tümosan (TMSN, Sınırlı Negatif): Devam eden ürün geliştirme projeleri dikkate alınarak, 2016 yılı karının dağıtılmaması ve işletme sermayesi olarak kullanılmasının genel kurula teklif edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: SPK Fonet Bilgi Teknolojileri AŞ’nin bedelli sermaye artırımıyla halka arzına onay verdi. Kurul şirketin mevcut 13mn lira olan sermayesinin 5mn lira artırılarak 18mn liraya çıkarılmasına ve artırılacak sermayeyi temsil eden payların pay başına 3,50 liradan halka arz edilmesine onay verdi.

Otomotiv: OİB mart ayı verilerine göre mal grupları bazında Binek Otomobil ihracatı %85 artışla 1 milyar 171 milyon dolar olurken, Otomotiv Yan Sanayi ihracatı %8 artışla 875 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı 444 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs %22 artışla 152 milyon dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv Yan Sanayinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat %11, diğer önemli pazarlardan İtalya’ya %12, Romanya’ya %18, İran’a %19 arttı. Fransa’ya %18, Amerika Birleşik Devletleri’ne %14 düşüş oldu. Binek Otomobillerde en büyük pazar olan İtalya’ya ihracat %114 artarken, ikinci ülke Fransa’ya %68, Almanya’ya %108, Birleşik Krallık’a %32, İspanya’ya %66 ve ABD’ye de %206 artış yaşandı. (Kaynak: Bloomberg HT)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anel Telekom (ANELT, Sınırlı Negatif): Anel Telekomünikasyon hissedarı Kavine Limited şirketin sermayesinin %10’una tekabül eden 5mn hissenin borsada satışa konu edilebilmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu. (Kaynak: Reuters)