Günün Önemli Ekonomik Gelişmeleri – (01.12.2014)

Türkiye’den ve Dünyadan Bugünün Önemli Ekonomik Gelişmeleri 

Suudi Arabistan, OPEC kararından memnun

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, OPEC’in 27 Kasım’da yaptığı toplantıda üretim miktarının değiştirilmemesi yönünde karar alınmasından memnuniyetini duyurdu.

Bakanlar Kurulu bugün yaptığı açıklamada, OPEC’in aldığı kararın Birlik’in birlik içinde olmasını ve öngörülerini yansıttığını vurgularken, üretici ülkeleri spekülatörlere karşı işbirliği yapmaya çağırdı.

Yapılan açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan’ın petrol politikasının ekonomik prensipleri temel aldığını ve amacın Krallık’ın kısa vade uzun vadeli ekonomik çıkarlarının başarılması olduğu da vurgulandı.

Putin, Esenboğa Havalimanı’nda resmi tören ile karşılandı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Esenboğa Havalimanı’nda resmi törenle karşılandı.
Putin ve beraberindeki heyeti, Esenboğa Havalimanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Rusya Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı.

Borsa İstanbul VİOP, Singapur’da Türkiye’de Yatırım konulu panel düzenleyecek

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Singapur’da “Türkiye’de Yatırım: Ekonomik Büyümeye Nasıl İştirak Edilir?” konulu bir panel düzenleyecek.

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamaya göre, Phillip Futures iş birliğiyle 4 Aralık’ta Singapur’da düzenlenecek panelde Türkiye’deki yatırım fırsatları, Türkiye’nin büyümesine türev ürünler aracılığıyla nasıl katılabilineceği, VİOP ürünleri ve VİOP’ta yaşanan son gelişmeler Asya bölgesi yatırımcılarına aktarılacak. Bu sayede VİOP’ta işlem hacmi ve likiditenin artırılmasına katkı sağlayacak önemli girişimlerde bulunulacak.

Petrol fiyatlarının Ruble üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor

OPEC ülkelerinin petrol üretimini kısmama kararının Rus rublesi üzerinde olumsuz etkisi sürüyor.

Brent çıkışlı petrolün varili sabah saatlerinde 68,27 dolara kadar düşerken, dolar da 51,5 rubleye yükseldi. Rusya Merkez Bankası rezervleri korumak amacı ile rublenin koridorunu kaldırarak serbest dalgalanmaya bırakmıştı. Merkez Bankası rubleyi güçlü tutmak için yılbaşından bu yana 90 milyar doların üzerinde harcama yaptı. Rusya’da serbest piyasa da avro da 74 kapek artarak 64 rubleye dayandı.

Rusya’nın 2 trilyon doları bulan ekonomisi 2009 sonrası en büyük durgunluk sürecine girdi. Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımlara paralel olarak petrol varil fiyatları de yüzde 41 civarında düştü.  Rusya mali piyasalarında en büyük sorunlardan biri de nakit çıkışının hızlanması. Son beş yıllık dönemde rekor kaçış 130 milyar doları geçti.

Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler Rusya borsalarını da etkiledi. Ruble bazlı MICEX endeki yüzde 3,68 kayıpla 938 puana düştü. Dolar bazlı RTS endeksi ise yüzde 2,23 artarak 1567 puana yükseldi.

AYB, doğal gaz boru hatlarını onarması için Ukrayna’ya 150 milyon euro verdi

Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Ukrayna’ya doğal gaz boru hatlarını onarması için 150 milyon euro kredi verdi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk yaptığı açıklamada, AYB’nin sağladığı kredi ile Urengoy-Pomary-Uzhgorod doğal gaz boru hattının ve çok sayıda pompa istasyonunun 4 yıllık süreçte modernize edileceğini vurguladı.

Putin, Akkuyu’da vergi indirimi talep edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’da bugün yapacağı temaslarda Mersin Akkuyu’ya 20 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek nükleer santralle ilgili talepleri olacak. Türkiye’nin alım garantisi verdiği nükleer santralde üretilen elektrikten kurumlar vergisinin yüzde 20’den yüzde 2’ye çekilmesi istenecek. Türkiye’nin bu yönde bir indirime sıcak bakmadığı, ancak elektrik alım fiyatlarında indirim karşılığında olumlu cevap verebileceği belirtiliyor.

Cihan’ın haberine göre, Kremlin idari danışmanı Yuri Uşakov, Akkuyu ile ilgili vergi indirim talebinde bulunacaklarını, kurumlar vergisinin yüzde 20’den yüzde 2’lere çekilmesini isteyeceklerini söyledi. Uşakov konunun iki yıldır gündemde olduğunu, Putin’in yeniden konuyu masaya getireceğini ifade etti. Rusya, Akkuyu nükleer santrali ile ilgili yatırımın stratejik kapsama sokulması ve vergi imtiyazlarının oluşturulmasını talep ediyor.

Japonya ile Türkiye arasında serbest ticaret görüşmeleri Tokyo’da başladı

Japon haber ajansı Kyodo’nun verdiği bilgiye göre Japonya ile Türkiye arasında serbest ticaret görüşmelerinin ilk turu Tokyo’da başladı. Ekonomik işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen görüşmeler 2 gün sürecek. Japonya yapılacak serbest ticaret anlaşması ile Türkiye’ye otomobil ve otomobil parçaları ithalatından alınan vergilerin kaldırılmasını amaçlıyor.

EBRD, ACWA’nın Türkiye’de kuracağı doğal gaz çevrim santraline kredi sağlayacak

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Suudi Arabistan merkezli enerji projeleri geliştirme şirketi ACWA Power’ın Kırıkkale’de 1 milyar dolar yatırım ile kuracağı kombine doğal gaz çevrim santrali için uzun vadeli finansman sağlayacak.

ACWA Power’ın Türkiye’deki bağlı ortaklığı Acwa Güç Elektrik İşletme ve Yönetim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından kurulacak santral 950 MW kapasiteye sahip olacak ve Ankara’nın enerji ihtiyacının yarısını karşılayabilecek.

EBRD bu proje için verilecek 250 milyon dolar sendikasyon kredisine 200 milyon dolar ile liderlik edecek. 50 milyon dolar ise Banque Saudi Fransi tarafından sağlanacak. Banque Saudi Fransi ayrıca100 milyon dolar tutarında murabaha sağlayacak.

Rusya MB, enflasyonun çift haneye çıkmasını bekliyor

Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Ksenia Yudaeva, bu yıl enflasyonun yüzde 9 seviyesini aşacağını öngördüklerini söyledi. Ancak bu seviyenin tepe noktası olmayacağını ve enflasyonun 2015 yılının ilk çeyreğinde artmaya devam edeceğini belirten Yudaeva, 2015 ilk çeyrekte enflasyonun yüzde 10’u aşacağını öngördüklerini vurguladı.

Moody’s Japonya’nın kredi notunu düşürdü

Moody’s Investors Service, Japonya’nın borç kredi notunu 1 kademe indirerek Aa3’den A1’e çekti. Görünümü ise ‘durağan’ olarak belirledi.

Moody’s yaptığı açıklamada, mali açığın azaltılması hedefinin ulaşılabilirliği konusunda artan belirsizlik, büyümeyi güçlendirici politika tedbirlerinin zamanlaması ve etkinlikleri konusunda belirsizlik, Japon devlet tahvili getirilerinde artan risk ve orta vadede azalan borç ödeme yeterliliğinin kredi notunun indirilmesinde etkili olduğunu vurguladı.

OPEC Petrol Sepeti, geçen hafta 1,68 Dolar geriledi

OPEC Haber Ajansı OPECNA’dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepetinin varil fiyatı 28 Kasım’da sona eren haftada, 1,68 Dolar düşüşle ortalama 72,67dolar oldu. OPEC Petrol Sepeti, bir önceki hafta ortalama 74,35 Dolar seviyesindeydi.

Türk imalat sektörü Şubat ayından bu yana en güçlü şekilde büyüdü

HSBC’den elde edilen son PMITM anket verilerine göre Türkiye imalat sektörü Kasım ayında da ivme kazanarak olumlu şekilde büyümeye devam etti. Artan fabrika çıkışları ve yeni işler, birbirini takip eden ikinci ayda da hızlanarak ve Şubat ayından bu yana ölçülen en yüksek hızla arttı. Bu sırada, istihdamda büyüme ivme kazanarak Ekim 2013’ten bu yana gözlenen en büyük hızla arttı.

CHP, çözüm süreci için Meclis’e komisyon teklifi sundu

CHP, çözüm sürecinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üzerinden yürütülmesi amacıyla komisyon kurulması için yarın bir teklif verecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından verilecek teklif ile Meclis’te çözüm sürecine ilişkin bir komisyonun kurulması talep ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir