Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (26.11.2021)

PGSUS; İştirak halka arzı / sınırlı olumlu

Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY96.10
Hedef Fiyat/Hisse TRY120.00
Getiri Potansiyeli 25%
HAO 36%

 Pegasus 02.07.2021 tarihli Şirket açıklamasında, %50 iştirak payına sahip olduğu Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş. paylarının halka arzına karar verdiğini duyurmuştu. Dün (25.11.2021) itibari ile, Hitit Bilgisayar paylarının ilk halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu’na taslak izahname onay başvurusunda bulunulmuştur. İlgili gelişmeyi Şirket payları için sınırlı olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz.

YKSLN; MKEK ile yapılan anlaşmanın askıya alınması / nötr

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY5.54
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 29%

 Yükselen Çelik, tedarikçileri arasında yer alan ve sıvı çelikten dövülmüş çelik temin ettiğimiz tedarikçilerden biri olan MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu) ile 2020 yılında yapılan ve daha sonra 2021 yılında yeniden müzakere edilerek güncellenen işbirliği anlaşmasını ilgili kurumun içsel dinamiklerine ve kendi iç organizasyonunda yaşanan değişikliğe bağlı olarak geçici süreyle askıya almıştır.

 Yükselen Çelik, 16.03.2021 tarihli KAP açıklamasında, Şirket ile MKEK arasında sürdürülen iş birliği anlaşmasının her iki kurumun menfaatleri doğrultusunda güncellendiğini, güncellenen anlaşma ile birlikte Şirket’in hali hazırda ithal etmekte olduğu bazı çelik hammaddelerin yerlileşmesini ve bu sayede hammadde tedarikinde göreceli olarak döviz kur riskinin azalmasını hedeflediğini belirtmişti. Güncellenen anlaşmaya göre Şirket’in minimum 4 milyon TL – 8 milyon TL teminat mektubu ve minimum 2.000 ton – 3.000 ton alım taahhüdü bulunmaktadır. Şirket bu taahhütlerini yerine getirmiştir ancak ilgili tedarikçiden 2021 yılında sipariş ettiği hammaddenin halen yarıdan fazlası Yükselen Çelik’e teslim edilememiştir. Sürekli olarak teslimatların gecikmesi ve MKEK’nin çelik üretimi konusundaki yetersizliği nedeniyle satış gelirleri içindeki payı oldukça düşük kalmıştır. Uzun temin süreleri ve tedarikçi tarafında yaşanan gecikmeler nedeniyle tedarik zinciri yönetiminde aksamalar olmaması adına bahsi geçen tedarikçiye alternatif olarak başka kurumlar ile gerekli işbirliğinin zaten çok önceden geliştirildiği Şirketçe paylaşılmıştır.

 Sonuç olarak; tedarikçi nezdinde yaşanan içsel sorunlar ve üretimdeki gecikmelere bağlı olarak ilgili tedarikçiden istenilen verim alınamamıştır. Bu bağlamda askıya alınmış olan işbirliği anlaşması 2022 yılı için yeniden müzakere edilerek devreye alınabileceği gibi tümüyle sonlandırılması da söz konusu olabilecektir. Şirket’in hali hazırda MKEK’ye alternatif olarak çalıştığı birçok tedarikçi ile kuvvetli ilişkileri bulunmakta olup bu anlaşmanın askıya alınması tedarik zincirinde herhangi bir aksamaya neden olmayacaktır.

 Yapılan açıklamayı değerlendirdiğimizde, MKEK tarafından süregelen tedarik aksamasının Şirket tarafından ilgili ürün gamının halihazırda çeşitli tedarikçilerce desteklenmesiyle giderildiğini değerlendirerek Şirket operasyonlarında major bir etki oluşturmamasını bekliyor, hisse performansı üzerinde de de önemli bir etki yaratmayacağını düşünüyoruz. Hisse yılbaşından bu yana endeksin %13 altında performans göstermiştir. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 11,79x F/K ve 8,41x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir.

 Şirket’in satış gelirleri, 3Ç21’de tamamına yakını yurt içi operasyonlarından kaynaklanmak üzere yıllık bazda %243’lük güçlü artış ile 157 milyon TL seviyesine yükselmişti.

 3Ç21’de FAVÖK rakamı yıllık bazda %567 artarak yaklaşık 6,7 katına ulaşmıştır. FAVÖK marjı yıllık bazda 11,7 puan artarak %24,1 olmuştu. FAVÖK rakamı ve marjının artışında, katma değerli ürünlerin toplam satış içindeki payının artması, hammadde alımlarında daha rekabetçi fiyat elde etmek için yerlileştirme ve çeşitlendirme faaliyetlerinin yürütülmesi, reel tonaj büyümesi ve çelik fiyatlarındaki küresel artışın katkıları izlenmişti.

 3Ç21’de net borcu 123 milyon TL seviyesinde olan Şirket’in Net Borç/FAVÖK rasyosu makul olup 1,3x seviyesindeydi. Güçlü özkaynak yapısı sayesinde Net Borç/Özsermaye rasyosu 0,29x olarak izlenmişti. 3Ç21 sonunda 18 milyon TL net döviz fazlası bulunmaktaydı.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten