Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (18.11.2021)

ARCLK; 17 Kasım 2021 Tarihli Pay Geri Alım İşlemleri / sınırlı olumlu

Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY39.68
Hedef Fiyat/Hisse TRY44.00
Getiri Potansiyeli 11%
HAO 25%

 Arçelik, 17.11.2021 tarihinde 39,38 TL – 39,60 TL fiyat aralığından (ortalama 39,4851 TL) 142.703 adet pay geri alındığını ve Şirket’in sahip olduğu ARCLK paylarının 33.964.970 adete ulaştığını açıkladı (Şirket sermayesine oranı %5,0264). Devam eden hisse geri alımlarının hisse performansı açısından destekleyici olabileceğini düşünüyoruz.

GUBRF; Söğüt Altın Madeni Projesi ÇED onay sürecinin tamamlanması / olumlu – Kamu ihalesi yasağı / nötr

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY72.70
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 22%

 Şirket’in bağlı ortaklığı Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. tarafından Bilecik İli, Söğüt İlçesi sınırları içerisindeki 82050 nolu maden işletme ruhsatı dâhilinde yer alan Söğüt Altın Madeni Projesi’nin gerçekleştirilebilmesi için, 25.02.2021 tarihinde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) başvurusunun yapıldığı daha önce duyurulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2021 tarihinde Söğüt Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi ile ilgili olarak ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup böylece proje ile ilgili ÇED onay süreci tamamlanmıştır. Bu karar sonrasında 2021 yılı Aralık ayı içerisinde Söğüt Altın Madeni sahasında inşaat faaliyetleri başlayacaktır. Söz konusu gelişmeyi Gübre Fabrikaları hisse performansı açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.

 Şirket ayrıca, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından kimyevi gübre alımına ilişkin olarak 15.09.2021 tarihinde yapılan ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi firma ile sözleşme imzalanamaması üzerine ekonomik açıdan en avantajlı 2. teklif sahibi Gübretaş’a 15.10.2021 tarihinde sözleşmeye davet tebligatı gönderildiğini ancak ihale tarihi ile sözleşmeye davet tebligatının Şirket’e ulaştığı tarih arasında ulusal ve uluslararası piyasalarda meydana gelen olağanüstü fiyat yükselişleri ve yaşanan tedarik/arz sıkıntısı nedeniyle ihale koşullarını teklif şartları ile yerine getirmenin Şirket açısından imkânsız hale geldiğini açıklarken, bu durumun Şirket açısından “aşırı ifa güçlüğü” doğurduğu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 10. Madde kapsamında mücbir sebep değerlendirmesi yapılarak ihalenin iptal edilmesi ve geçici teminat mektubunun iade edilmesinin yazılı olarak talep edildiğini ancak başvurunun TİGEM tarafından kabul edilmemiş ve Şirket’in 6 ay süreyle kamu ihalelerinden yasaklanmasına dair kararın Resmi Gazete’nin 17.11.2021 tarihli nüshasında yayınlandığını bildirdi. Ek olarak, karara karşı idare mahkemesinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davasının da açılacağı belirtildi. Kamu kurumlarına yapılan ihaleli satışların, konsolide satışlar içindeki payı 2020 yılında %0,30, 2021 yılının ilk dokuz ayında ise %0,15 olarak gerçekleşmiştir. Bu çerçevede, söz konusu altı aylık yasak kararının satışların üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı dikkate alındığında hisse performansına önemli bir etki yapmayacağını düşünüyoruz.

LKMNH; Lokman Hekim Üniversitesi Söğütözü Diş Hastanesi ile protokol imzalanmıştır / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY11.43
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 66%

 Lokman Hekim’in, LHÜ Ankara Hastanesi ile olan işbirliğine ilave olarak, 2021 yılının Eylül ayında faaliyete başlayan LHÜ Diş Hastanesi ile aralarında “Ortak Altyapı ve Kaynak Kullanım Protokolü” imzalanmıştır. Bu çerçevede; a) web sitesi, çağrı merkezi ve bilgi sistemleri altyapısının ortak kullanımı b) insan kaynakları, bilgi işlem, medikal muhasebe, kurumsal iletişim, sağlık turizmi, kalite yönetimi, pazarlama ve mali işler konularında ortak kaynak kullanımı yapılmaktadır.

 Şirket’in protokolde yazılı konularla sınırlı olmak kaydıyla sunacağı hizmetlerin bedeli tahsil edilecektir. Sahipliği ve yönetimi kamu tüzel kişiliğine haiz Lokman Hekim Üniversitesi’ne ait olan LHÜ Söğütözü Diş Hastanesi ile yapılan protokolün hizmet bedelleri üzerinden Şirket faaliyetlerine olumlu katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu haberin hisse üzerinde sınırlı olumlu bir etkiye neden olabileceğini düşünüyoruz. Hisse yılbaşından bu yana endeksin %38 üzerinde performans göstermiştir. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 7.36x F/K ve 5.59x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir.

 Şirket’in satış gelirleri 3Ç21’de 120 miyon TL’ye ulaşmıştır. 9A21’de ise hasta sayısının yıllık bazda %16 arttığı kişi başı tedavi gelirlerinin ise %24 oranında yükseldiği görülmüştür, satış gelirleri de %44 artarak 316 milyon TL seviyesine gelmiştir.

 Yakın zamanda Hay Süt Ve Süt Ürünleri Tarım Hayvancılık Gıda İnşaat İthalat İhracat Ticaret A.Ş’yi devralan Şirket’te Yeni Etlik Hastanesi yatırımı da değerlendirildiğinde bu gelişmelerin önümüzdeki dönemlerde sırasıyla orta ve kısa vadede finansallara olumlu yansıyabileceği görüşündeyiz.

ODAS; Küçük Enerji’nin satışı ve Şirket’in değerli metal madenciliği stratejileri hakkında / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY1.58
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 73%

 Şirket, konsolide bilançosunda yer alan ve enerji sektöründe faaliyet gösteren varlıklarının ağırlığının belirli bir orada azaltılarak yerine değerli ve stratejik metal madenciliği ile yeni teknolojik yatırımların bilanço içerisindeki ağırlığının artırılmasını hedeflemektedir. Bu sayede enerji sektöründe konvansiyonel, sabit getiri sağlayan aktiflerin yarattığı stabil nakit gücü ile değerli ve stratejik madenciliğin yanı sıra yeni teknolojik yatırımlarla yeni fırsatlar yaratılmasını planlamaktadır. Bu çerçevede bağlı ortaklığı olan Küçük Enerji Üretim ve Ticaret Ltd. Şti.’nin paylarının tamamının 6.8 milyon USD üzerinden satışı gerçekleştirilmiştir. Değerli metal madenciliğinde yeni başvuru ve sahalara yönelik alım olanaklarının değerlendirilmesi ve bununla birlikte yeni teknolojilere kapı açmak için İsrail menşeili bir firma ile bakteri ve virüs tutmayan nanoteknolojik ürünler üretilmesine yönelik anlaşma sağlanmıştır. Bu kapsamda yapılacak üretim yatırımının 1 milyon USD ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir. Değerli metal madenciliğine yönelik çalışmalar kapsamında ayrıca çevre şartlarına daha uyumlu olması gayesi ile başlatılan Karaağaç Bölgesinin ÇED Ruhsatına yönelik revize çalışmaları da devam etmektedir.

 Küçük Enerji’nin satışıyla ilgili bağlı ortaklıktan gelecek dönemlerde operasyonel fayda sağlanmayacak olmakla birlikte mevcut durumda ilgili satıştan nakit girişi sağlanacaktır. Bunun yanı sıra Şirket’in stratejileri doğrultusunda değerli ve stratejik metal madenciliği alanında değerlendirmekte olduğu olanaklar ile yapılacak stratejik yatırım da düşünüldüğünde, ilgili haber akışlarının hisse performansı üzerinde sınırlı olumlu bir etki yaratabileceğini düşünüyoruz. ODAS hissesi yılbaşından bu yana endeksin %54 altında performans göstermiştir. Son 12 aylık verilere göre 15,30x F/K ve 10,52x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir.

 Şirket, 3Ç21’de açıkladığı 413 milyon TL satış gelirinin içerisinde yer alan elektrik satışlarının %48’ini EPİAŞ ve TEİAŞ’a yaptığı satışlardan, %37’sini ikili anlaşmalardan, yaklaşık %8’ini ise serbest tüketiciye yaptığı satışlardan elde etmiştir. Satış gelirlerinin kalan kısmı ise temel olarak madencilik segmenti gelirleri, üretimden elde edilen ürün satışları ve diğer gelirlerden oluşmaktadır. 3Ç21’de maden satış gelirlerinin ciro içerisindeki payı %2.7 seviyesinde izlenmiştir.

SAHOL; 17 Kasım 2021 Tarihli Pay Geri Alım İşlemleri / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY13.92
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 49%

 Sabancı Holding, 17.11.2021 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 13,71 TL – 13,95 TL fiyat aralığından toplam 400.000 TL nominal değerli SAHOL paylarını geri almıştır. Bu işlemlerle birlikte, 17.11.2021 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 400.000 TL olup, bu payların sermayeye oranı %0,0196’ya ulaşmıştır. Devam eden hisse geri alımlarının hisse performansı açısından destekleyici olabileceğini düşünüyoruz.

TMSN; Stratejik işbirliği anlaşması imzalandı / olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY16.43
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
HAO 29%

 Tümosan, 2 Ekim 2019 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ile yüzer araçlarda yerli dizel motoru kullanımı konusunda Stratejik İş Birliği Anlaşması imzalama niyetlerini karşılıklı beyan etmiş ve bu iyi niyet doğrultusunda Tümosan 2020 son çeyreğinde itici çekici yüzer araçlarda kullanılmak üzere test amaçlı 2 dizel marin motorunu Milli Savunma Bakanlığına bağlı Tersaneler Genel Müdürlüğü Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslimde bulunmuştu.

 Tarafların yaptığı test ve değerlendirmelerden sonra Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gölcük Tersanesi Komutanlığı ile TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. arasında Stratejik İşbirliği Anlaşması (SİA) imzalanmıştır. 10 yıl geçerli olacak bu anlaşma çerçevesinde, şirket itici çekici yüzer unsurların motor tedariğinde tek kaynak olacaktır.

 İmzalanan Stratejik İşbirliği Anlaşması’nın TMSN payları üzerinde olumlu bir etkide bulunacağı kanaatindeyiz.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten