Gündem, BİST100, DOHOL hissesi ve çıkış trendi

G7 Zirvesi hafta boyunca Fransa’da devam ediyor ve Borsa İstanbul dış piyasaları yakından takip ediyor

G7 zirvesinde ana konuların yanında politik gerilimler de yaşanıyor. ABD Başkanı Trump, ortak bildirime imza atmayı reddetti. Bu da ekonomik savaşın yanında küçük politik çekişmelerin de piyasalardaki olumsuz atmosferi perçinlediği anlamına gelebilir. Ne yazık ki, ABD kaynaklı bu gerilimlerin ardı arkası kesilecekmiş gibi durmuyor.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya, Ağustos ayında Tokyo TÜFE ve Temmuz ayı istihdam verilerini de açıklayacak ve Cuma gününe kadar önemli göstergeler arasında yerini alacak. Her zamanki gibi Japon yeni, JPY, ekonomik verilere tam olarak tepki verebilir durumda değil. Bunun nedeni arasında Japonya’da yer alan deflasyon gösterilebilir.

Buna ek olarak, Kanada’dan gelen ekonomik verilerin olumlu olması sonucunda küresel piyasaların faiz indirimine gitme furyasında Kanada Merkez Bankası’nın tarafsız kalması para birimini olumsuz etkilemeye ve olumlu zeminini kaybettirmeye başladı. Almanya’da şu anda ticaret endeksinin verilerini açıklanması bekleniyor. Ekonomistler ve metodoloji bilimciler tarafından teknik olarak bir resesyona (durgunluğa) girip girmeyeceği sorgulanacak. Bu senaryonun doğrulanması halinde hisse senetlerinin resesyon senaryosu ile çok olumsuz fiyatlanabileceği unutulmamalıdır.

Bu bağlamda, FED’in Eylül toplantısında çeyrek puanlı faiz indirimi kuvvetli görülse de ABD Başkanı Trump 1 puanlık bir indirim istediğini belirtti. Gelişmiş ülkeler endeksinde düşüş eğilimi sürdüğünden Borsa İstanbul da bu endeksin olumsuz fiyatlanmasının etkisiyle düşmüştü. Borsa İstanbul’un ne derece dış piyasalara entegre olduğu ve dış piyasalara dair doğrudan etkilendiğini görmüştük. Gündem, faiz indirimi politikaları yanında ABD’deki ekonomik veriler, ABD Çin gerilimi, Hong Kong gösterileri, Almanya ticaret endeksi, anlaşmasız Brexit ve durgunluk senaryosu ile hassas bir duruma geldiği için yakından takip edilmelidir. Bilindiği gibi ABD’nin Çin mallarına 1 Eylül itibariyle ek vergi uygulaması mevcuttu. Şimdi Çin ise, ABD ürünlerine 75 milyar değerinde ek vergi uygulayacağını belirtti. Buna karşı ABD 5 puan daha vergiyi artırarak cevap verdi bunun yanında Çin’de üretim yapan ABD şirketlerine ülkelerine geri dönmeleri ve Amerika’da üretim yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

TradingView, hisse senedi takipçisi tarafından sağlanmıştır

Bunun yanında, bir toparlanma beklemek şu anda mümkün değil Trump Avrupa’yı da çeşitli tarifelerle ve gümrük vergileri ile tehdit etmiş durumda. Amerika’da ise çok sayıda açıklama olduğu söylenebilir. Bu hafta Temmuz ayı dayanıklı tüketim satışları ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla tahminleri açıklanacak. Aynı zamanda çekirdek PCE fiyat endeksi, tüketici harcamaları ve Amerikan halkının hane ekonomisi yakından gözlemleyeceğimiz veriler arasında. Ekonomik olarak şirketleri ne denli bağlayıcı olacağı sorgulanabilir borsada ise tepki alışları 94150 ve 94500 seviyelerinden tekrar destek alarak çıkışını tamamlayabilir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

Hisse senedi piyasasında, DOHOL hissesinin RSI güvenli çizgide

Sonuç itibariyle, Bist 100 hisseleri tepki alışıyla çıkıyor. Fakat, RSI ‘de 80 üstü düşüş trendini sinyal edebilir. 1.47 güvenli çıkış trendinin en son aşaması olarak gözükmekte. Doğan Holding, şirketler grubu olarak, performans bazlı olarak ilk 20 şirkette yerini alıyor. Volatilitesi yüzde 3.82 olan Doğan Holding hissesi haftalık performans olarak ilk 30 da yer alırken 1.47 direnç noktası kırılması durumunda ani düşüş trendine gerebilir. Hedef fiyat 1.47 olabilir fakat dış piyasalar takip edilmelidir. Şu an Aroon çizgisi pozitif sinyal veriyor ve iyi bir konumda. Son bir aydır osilatörler ortalamanın üzerinde fakat hacim yeterince dolgun değil. Doğan Holding bundan birkaç önce 0.80 den 1.50’ye birkaç gün de yükselmişti. Bu hareketi bugünlerde beklemek doğru olmayabilir, fakat sıcak paranın ve belirsizlik durumunun azalmasına uygun olarak bu her an değişebilir. Şu an hacim olarak 138 milyon seviyesinde ve Bollinger bantları ise 1.15’i baz almış durumda.

Okan ÖZDEMİR