Geçtiğimiz Haftaya Bakış – (20 Ocak – 24 Ocak 2014)

ABD verilerinin azınlıkta olduğu bir hafta oldu.

Perşembe günü gelen ABD verilerinde haftalık işsizlik yardımı başvuruları beklentide kalırken imalat pmi ve konut verileri beklentinin bir miktar altında kaldı. Haftanın sonraki bölümünde kendini gösteren riskten kaçış havası ve ABD faizlerindeki düşüşe bu veriler de katkı yapmış oldu.

Dolar bu sebeple EUR, GBP, ALTIN, JPY, CHF gibi düşük getirili para birimleri ve emtialara karşı kötü bir hafta geçirirken risk iştahına hassas para birimlerine karşı büyük değer kazandı.

Euro Bölgesi açısından hem Fransa hem de Almanya imalat-hizmetler pmi verileri iyi haberdi. Önceki aya göre yaşanan iyileşme beklenenden de güçlü oldu. EURUSD çok iyi bir hafta geçirdi ve haftayı 1.3675 ile 140 pips artıda kapadı.

GBP için haftanın olayı hiç şüphesiz işsizlik oranındaki 0.2 puanlık düşüş oldu. İşsizlik oranının %7.3’ten %7.1’e düşmesi GBP’yi şahlandırırken daha sonra İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’in faiz yönlendirmesini değiştirmeye yönelik açıklamaları GBP üzerinde baskı yarattı. Çarşamba EUR karşısında son senelerin en yüksek seviyesini gören GBP daha sonra aldıklarından da fazlasını verdi.

Çin için hafta iyi başladı ama kötü bitti. 4. çeyrek büyümesi beklenenden daha düşük bir yavaşlama gösterirken imalat pmi’daki düşüş ve yatırımcılara satılan bir finansal ürünün geri ödemesinin yapılmayacağı haberleri risk iştahını vurdu. Hatta haftanın son günü gelişmekte olan piyasalar için tam bir kan banyosu olduysa bunda Çin’in payı da hiç düşük değil.

Tüm bu Çin gelişmeleri ve bir merkez bankası üyesinin AUDUSD için “0.80 adil bir seviye olur” yorumu beklenti üstü enflasyon verisi ile faiz indirimi tehlikesi azalan AUD’yi ve yine benzer şekilde iyi enflasyon verisi ile hafta başında yükselmiş NZD’yi Dolar karşısında yıktı. Haftanın son gününde riskten kaçış havası ve AUDJPY, NZDJPY gibi paritelerde yatırımcıların alış pozisyonlarını kapatmaları da yine Asya-Pasifik para birimleri üzerinde olumsuz etki yaptı.

Japonya’da merkez bankası beklendiği gibi faizleri değiştirmedi ve varlık alım programının artıp artmayacağına dair de pek çok yorum yapıldı hem merkez bankası yetkililerinden hem de piyasa oyuncularından ama JPY’yi etkileyen haftanın son bölümündeki güvenli liman arayışı ve yüklü şekilde JPY satışında olan yatırımcıların çıkışa koşmaları oldu. JPY pariteleri adeta çöktüler. USDJPY son ayların en kötü haftasını yaşamış oldu.

ALTIN hem ABD faizlerindeki düşüş hem de gelişmekte olan piyasalarda yaşanan panik havasının etkisiyle güvenli liman olarak parladı. 1272 ile Kasım 2013’ten beri en yüksek seviyesini görürken haftayı 1270’ten kapattı.

Salı günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizlerde resmi bir değişiklik yapmadı ama ek parasal sıklaştırma günlerinde fonlama faizini %9 yapacağını söyleyerek para politikasını sıklaştırmış oldu. Bu durum piyasadaki Lira satışı baskısını durdurmadı ve USDTRY 2.3’e yaklaştı. Bu noktada merkez bankası Dolar’a fiziki satışla müdahale etti ama başarılı olamadı. Haftanın son iki gününde global olarak gelişmekte olan piyasalardaki satış dalgası Güney Afrika Rand’ı, Arjantin Peso’su gibi para birimleri ile beraber Türk Lirası’nı da vurdu. USDTRY 2.3350, EURTRY 3.2 ile rekor tazeledi. Haftayı açtıkları seviyelerin 2.2250 ve 3.0150 olduklarını göz önüne alırsak değer kaybının büyüklüğünü görebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir