Geçen Haftanın Önemli Sektör Haberleri / Ziraat Yatırım – (10-14 Kasım 2014)

Geçilen haftada çeşitli sektörlerde yaşanan gelişmeler

Elektrik-Elektronik Sektörü:

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) açıkladığı verilere göre Ekim ayında 1.081 milyon dolarlık ihracat elde eden sektör, Ocak-Ekim döneminde ise 10.205 milyon dolara imza attı. Beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrikli aletlere kadar pek çok farklı ürün gruplarını bünyesinde bulunduran elektrik-elektronik sektörünün Ekim ayında en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve Fransa oldu. Bu ülkeleri Irak, Türkmenistan, Azerbaycan-Nahcivan, Polonya, İtalya, İspanya ve Suudi Arabistan takip etti. Yıl geneline bakıldığında ise en fazla ihracat yapılan ülkelerin başında yine İngiltere ve Almanya gelirken; diğer ülkeler Irak, Fransa, Türkmenistan, İtalya, İspanya, Azerbaycan-Nahcivan, Rusya Federasyonu ve Polonya olarak sıralandı.

Dış Ticaret:

İhracat birim değer endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %5,9 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %0,7, yakıtlar da %4,6 ve imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayinde %2,6 azaldı. İhracat birim değer endeksi 2014 yılı üçüncü çeyrekte bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre % 0,2 azaldı. Diğer taraftan, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve Eylül 2013’te 98,7 olarak elde edilen dış ticaret haddi, Eylül 2014’te 99,8 olarak hesaplandı.

Sermaye Piyasası Tebliği:

Kurul, Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti. Borsadan çıkmak için gerekli pay oranı %95’ten %98’e çıktı. Tebliğ dün itibariyle yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ortaklıktan çıkarmada hakların kullanımına ilişkin prosedürlerin belirlendiği tebliğ ile hakların kullanım bedeli ile ilgili düzenlemeler getirildi. Tebliğde payları borsada işlem gören ortaklıklar için; borsada işlem gören paylar için, hakim ortak konumunun kazanıldığının veya hakim ortak konumunda bulunup ek pay alındığının kamuya açıklandığı tarihten önceki 30 gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması ve satma hakkının kullanımına ilişkin adil bedel uygulaması getirildi.

Sermaye Piyasası Kurulu:

Sermaye Piyasası Kurulu ile Katar Finansal Piyasalar Otoritesi arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Söz konusu anlaşma ile iki kurumun iletişim kanalları, karşılıklı mutabakat ve düzenleyici ve teknik bilginin değişimini içeren bir mekanizma oluşturulmuş olup, anlaşma önümüzdeki dönem somut işbirliği imkânları ve karşılıklı diyalogun geliştirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.”

Sigorta Sektörü:

Bireysel Emeklilik Fonu’ndan yatırıma yönelen fon büyüklüğü 31 Ekim tarihi itibarıyla %1,5 oranında artarak 26,5 milyar TL, toplanan katkı payı ise %1,6 oranında artarak 27 milyar TL gerçekleşti. Emeklilik Gözetim Merkezi(EGM) verilerine göre, Bireysel Emeklilik katılımcı sayısı 23.109 kişi artarak 4.903.781 kişiye yükseldi. Katılımcıların fon tutarı aynı hafta 32,7milyar TL’ye ulaşırken, devlet katkısı fon tutarı 2,7 milyar TL oldu.

AVM Sektörü:

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Eylül ayı ve 2014 yılı 3. çeyrek sonuçlarına göre AVM Ciro Endeksi Eylülde geçen yılın aynı ayına göre %26 artarak 171 puana tırmandı. Endeks bu yılın üçüncü çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında % 13 artarak 165 puana çıktı. Eylül ayında en yüksek ciro artışının yaşandığı kalem giyim olurken, bu alanda bir önceki yılın aynı ayına göre yaşanan artış oranı %34 oldu. Giyim kategorisindeki artışta en önemli etkeni bayram tatilinin oluşturduğu belirtildi.

Otomotiv Sektörü:

Otomotiv Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan aylık bültene göre, 2014 Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretim %1 oranında azaldı, otomobil üretimi ise %14 oranında arttı. Bu dönemde, toplam üretim 835.782 adet, otomobil üretimi ise 531.492 adet düzeyinde gerçekleşti. 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı %6 oranında, otomobil ihracatı ise %22 oranında arttı. 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde toplam ihracat 653.084 adet, otomobil ihracatı ise 433.314 adet düzeyinde gerçekleşti.

Okul Sütü İhalesi:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 6 Kasım’da yapılan okul sütü ihalesi onaylandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, program kapsamında özel okullar dahil, yaklaşık 34.000 bağımsız anaokulu, anasınıfı ve ilkokulda 5.800 bin öğrenciye haftada 3 gün, 378.145.312 adet 200 mililitre sade, yağlı UHT süt dağıtılacak. Okul sütü için 6 Kasım’da yapılan ihalede en düşük teklifi birinci kısım (Doğu Anadolu- Ege Bölgesi) için Yörükoğlu Süt, üçüncü kısım (Karadeniz- Marmara Bölgesi) için Ak Gıda, dördüncü kısım (Akdeniz Bölgesi) için Güney Süt vermişti. Bakanlık söz konusu tekliflerin onaylanmasına, ikinci kısım (Güneydoğu Anadolu-İç Anadolu Bölgesi) için verilen tekliflerin, yaklaşık maliyetin üzerinde olması nedeniyle ihalenin yenilenmesine karar verdi.

Tarım Sektörü:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın eylül ayına ilişkin ”Kümes Hayvancılığı Üretim İstatistiklerini” açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış yumurta üretim miktarı bir önceki aya göre %0,2 artarak 1,4 milyar adete ulaştı. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı %1 artışla 93,4 milyon adete, tavuk eti üretimi ise %1,8 artışla 156 bin tona yükseldi.

Ziraat Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir