Gap’ler Kapanmaya Başladı!

Aydın Eroğlu – 21.11.2013

Dün ilk yayınladığım beklenti yazımdan sonra 11:57’de sitemizin ”Duyurular” kısmında, ”Yine Gap Stresi Yaşanıyor!” başlığı altında BIST ve bazı ana bankaların 14/11 tarihinde oluşmuş gap boşluklarını vermiştim. Devamında özellikle bankalarda hızlı bir realize başladı. Listede belirttiğim gap’lerden Garan, Vakbn, Ykbnk gap’lerini kapattılar. Halkbn için de gap seviyesi 14,85 iken, hisse 14,90’ı görüp yükselişe geçti. Yani bana göre sadece bir kademe kalmış olması nedeniyle Halkb de gap’ini kapatmıştır diyebiliriz.

Garan için 7,40 gap boşluğu vardı. Garan da tam bu seviyeyi gördükten sonra alımlar geldi. Aynı şekilde ykbnk için vermiş olduğum gap seviyesi 4,29 iken, hisse 4,28’i gördükten sonra alımlara sahne oldu. BIST, Akbnk ve Isctr henüz mevcut gap’lerini kapatmadılar. Onlar da kapatacaktır diye kesin bir şey söyleyemeyiz. Ancak hatırlarsanız, 21/10 tarihinde oluşan gap’ler kapanırken de, bazıları önceden kapatmış, endeks ile diğerleri de devamında gap’lerini kapatmışlardı. Hatta ayar biraz daha fazla kaçıp, 70.835 BIST seviyesine kadar düşmüştük.

Şimdi soru şu; Acaba dün seansın sonunda gelen alımlarla yaşanan yükseliş devam eder mi? Yani kapanan gap’ler yeterli olur, diğerlerinin gap kapanışları başka bahara kalabilir mi? Yoksa, dün seans sonu gelen alışlar, bugün yerini yeniden satışlara bırakır ve düşmeye devam mı ederiz? Evet bu önemli bir soru. Cevabı için, dün seans sonu yaşanan gelişmeyi analiz etmek lazım! BIST 700 puan civarında ekside iken gelen ABD ve ECB kaynaklı dış haberlerin gelişmeleri ile bir anda alımlar gelmeye başladı ve endeks görülen eksi seviyeye kıyasla önemli bir artıya döndü. VIOP 93.000 seviyesine geldi. Ancak, BIST’in normal seansının kapanışı ile birlikte, FED başkanlarından Bullard, ekonomik gelişmelerin iyi olduğunu ve tahvil alımını azaltmanın Aralık ayında görüşüleceğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte VIOP’da yaklaşık 1.000 puanlık bir geri dönüş yaşandı. Ancak bir benzerini BIST’in kapanış emirlerinde göremedik.

Bu açıklamanın sonrasında DOW endeksi % -0,41, SP500 de % -0,36 düşüşler yaşadılar. Anlayacağınız Bullard’ın açıklamaları orada da tedirginlik yaratmış. İşte bu kafa karışıklığı nedeniyle BIST’ın bundan etkilenerek eksi açılmasını bekliyorum. Devamı ne olur yorumunu yapmak çok zor. Gördüğünüz gibi, gelen bir veri ile sert alımlar yaşanırken, hemen devamında tam tersi etki yaratabilecek bir başka açıklama yapılabiliyor. Bu yüzden bizler de gelişmelere göre esnek düşünmek zorunda kalabiliriz. Ancak nihayetindeki düşüncem düne ait beklenti yazımın içeriğinde mevcut. Dünkü yazımdaki görüşümü değiştirmedim. Büyük riskler ile karşı karşıya iken, çok rahat olmak istemiyorum. Tedbirli bir şekilde, endeksten bağımsız hisse takibinin daha doğru olacağı görüşündeyim. Bugün Endeksler için destek-direnç yazmayacağım. Dün verdiğim seviyeler geçerlidir. Aynı şekilde Destek-Direnç Tablomuzda vermiş olduğum tüm destek ve dirençlerin de kırılana kadar geçerli teknik seviyeler olduğunu belirtmek isterim. Bu yüzden önceki günlere ait olan verileri de takip etmenizde fayda olacaktır.

Umarım bu kritik süreci doğru değerlendirmeler ve doğru zamanlamalı yatırım kararları ile zararsız ve kârlı atlatırsınız. Ancak kimse unutmasın ki, ben FED tahvil azaltımı sürecini aslında ekonomiler için iyi bir dönemin başlama sinyali olarak görüyorum. Sıcak para hareketleri nedeniyle ilk anda geçici endeks baskıları oluşabilir. Ama buna rağmen, sanayi sektörü için olumlu olacağı kanaatimi bir çok kez tekrarladım. Yani sadece tek yönde ve düşüşe dikkat çekmediğimi, bankalar ile BIST’i bir kefede, özellikle ihracat ağırlıklı diğer sektörleri ise başka bir kefede değerlendirmek gerektiğinin altını çizdiğimi görmelisiniz. Hatta yıl sonu ve yeni yılın ilk çeyreği için, yüksek bedeliz potansiyelli hisselerin hareketlenebileceği görüşlerimi de tekrarlıyorum. Ki son bir-iki aylık hisse hareketlerine bakarsanız, bu görüşümün gerçekleşmekte olduğunu görebilirsiniz. Bunları göz ardı etmeden son beklenti yazılarımı değerlendiriniz diyorum.

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir