Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (8.12.2022)

VERİ AKIŞININ ZAYIF OLMASI YATAY FİYATLAMAYA NEDEN OLUYOR

Dün ABD’de endeksler satış yönlü hareketlerini sürdürdü. S&P 500 ve Nasdaq, Wall Street’te yaşanan dalgalı seansın ardından yatırımcıların Fed’in para politikası sıkılaştırmasının ABD’li şirketleri nasıl etkileyeceğini değerlendirdiği ortamda günü satıcılı tamamladı. S&P 500 dünkü hareketiyle arka arkaya beşinci seansta da düşerken, Nasdaq üst üste dördüncü kez düşüş yaşadı. Dow, bir önceki güne göre değişmeden sona ererken iki seanslık bir düşüş serisi yakaladı. Risk iştahındaki bu düşüş, Fed’in beklenenden daha uzun bir faiz artırım döngüsüne bağlı kalabileceğine dair artan endişeler ve güçlü gelmeye devam eden istihdam ve hizmet sektörü raporlarının ardından son zamanlarda yoğunlaştı. Dün ayrıca ABD tahvil getirileri de hisse senedi piyasası üzerinde ağırlık yarattı. Son görünümde 5 yıllık tahvillerle 30 yıllık tahviller üç ayın en düşük seviyesinde seyrediyor.

Bugün haftalık işsizlik başvuruları yarın ise üretici fiyat endeksi ve Michigan Üniversitesi’nin bu haftaki tüketici güven anketi dahil olmak üzere gelecek yeni ekonomik veri seti 14 Aralık’ta Fed’den ne bekleyeceğine dair ipuçları için izleme listesinde olacak. Para piyasası katılımcıları, Fed’in faiz oranını Aralık ayında 50 baz puan artırarak %4,25 – %4,50’ye yükseltmesi için %91 şans görüyor. Ayrıca politika faizinde Mayıs 2023’te %4,93 ile zirve yapılacağı düşünülüyor.

Asya borsaları, ekonomik yavaşlamaya ilişkin artan korkular ve Fed’in faiz artırımlarının hızına ilişkin endişelerin risk algısına baskı yapmasına rağmen, bugün Hong Kong ve Çin hisse senetleri tarafından desteklenerek yükseldi. Çin hisselerindeki yükselişler, bazı yatırımcıların Çarşamba günü hükümetin dünyanın en büyük ikinci ekonomisini derinden etkileyen Covid-19 karşıtı politikasını hafifletmek için kapsamlı değişiklikler açıklamasının ardından geldi.

Dünya genelinde merkez bankalarından faiz kararları da gelmeye devam ediyor. Kanada Merkez Bankası dün, gösterge gecelik faiz oranlarını 50 baz puan artırarak yaklaşık 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25’e yükseltti. Yaptığı açıklamada ise sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaştığının mesajını verdi. Ayrıca Brezilya Merkez Bankası (BCB), gösterge faiz oranında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. BCB’den yapılan açıklamaya göre, gösterge konumundaki Selic faiz oranı yüzde 13,75 olarak kaldı. Piyasa beklentisi de faizde değişiklik olmayacağı yönündeydi.

USD/TRY

Kurda gün içi oynaklık sınırlı kalmaya devam ediyor. Gün içi çok fazla değişen bir fiyatlama olmadığı için kurda işlem hacimlerinin de düşük olduğunu söyleyebiliriz. Dolar endeksinde geri çekilme veya Borsa İstanbul’da yaşanan sert geri çekilme gibi gelişmelerin de kur üzerinde etkisi her zaman olduğu gibi sınırlı olmaya devam ediyor. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de ise sadece haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Genel olarak 18,60TL altına geri çekilmelerde 18,50TL ilk destek seviyesi, daha aşağıda 18,45TL ve 18,40TL destek bölgeleri takip edilebilir, yükselişlerde ise ilk direnç 18,65TL ve olası yükseliş devamında ise 18,70TL ve 18,80TL diğer direnç bölgeleri.

EUR/TRY

Çaprazda son 2,5 aydır olduğu gibi dünde Türk Lirası’nda fiyat değişimleri sınırlı etkisini gördük. Diğer taraftan paritede yıl sonuna gelirken oynaklığın azaldığını ve 1,0500 seviyelerinde yatay fiyatlama olduğunu görüyoruz. Bununla beraber çaprazda da 19,50TL seviyesi üzerinde kalıcılık devam ediyor. Yurt içinde bugün veri akışı zayıf olacak, Avrupa’da ise AMB Başkanı Lagarde açıklamaları haftaya gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde önemli olabilir. Geri çekilmelerde 19,50TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviyenin altında 19,40TL ve 19,30TL destek bölgeleri. Yükselişlerde 19,50TL üzerinde kalıcılık durumunda 19,60TL, 19,70TL ve 19,75TL seviyeleri gün içinde direnç olarak takip edilebilir.

EUR/USD

Paritede bu hafta Pazartesi günü sonrasında veri akışının zayıf olması ve özellikle Dolar endeksinde yatay fiyatlama ile birlikte gün içi oynaklığın sınırlı kaldığı fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Bugün Avrupa’da AMB Başkanı Lagarde açıklamaları ön plana çıkabilir. Bu açıklamalarda da Başkanın çok farklı konulara değineceğini düşünmüyoruz, bu nedenle ABD tarafında veri akışının zayıf olması ile birlikte düne benzer yatay fiyatlamalar görülebilir. 1,0500 üzerinde 1,0530 ana direnç bölgesi üstünde kalıcılık durumunda 1,1550 ve 1,1570 yakın vade direnç seviyeleri. Geri çekilmelerde destek bölgesi 1,0470 altında 1,1450 ve 1,0420 destek bölgeleri olarak gün içinde takip edebilir.

ONS ALTIN

Ons altında dün gün boyunca 1770 Dolar üzerinde kalıcılık devam ettikten sonra piyasalarda risk algısında sınırlı bozulma devamı ve ABD tavhil faizlerinde Pazartesi günü beklentilerin üzerinde açıklanan Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verileri sonrasında dün yaşanan geri çekilme ile birlikte 1780 Dolar üzerine yükseliş gerçekleşti. Bugün de geri çekilmelerin sınırlı kalmasını yukarı yönlü ivmenin zayıf veri akışı ile birlikte devam etmesini bekliyoruz. Genel olarak 1780 Dolar önemli destek bölgesi bu seviye altında diğer destek seviyeleri olarak 1775 ve 1765 ve 1750 Dolar seviyeleri takip edilebilir. 1780 Dolar üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda 1785, 1795 ve 1805 Dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

GBP/USD

Paritede dün üssel 200 GAO. 1,2100 seviyesine kadar geri çekilme yaşandıktan sonra dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte tepki yükselişi gerçekleşti. Bu sabah 1,2200 seviyelerine yaklaşan paritede bugün her iki bölgeden veri akışının zayıf olması nedeni ile yatay fiyatlama devamı bekliyoruz. Yarın ABD’de açıklanacak ÜFE verisi beklentilerin altında kalması doları zayıflatabilir. Bugün 1,2150 altına geri çekilmelerde 1,2130 ilk destek bölgesi, altında 1,2100 ve 1,2080 seviyeleri kısa vadeli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Olası yükselişlerin devamı durumunda ilk direnç seviyesi 1,2200, bu seviye üzerinde ise 1,2230 ve 1,2250 diğer direnç seviyeleri.

GRAM ALTIN

Gram altında 1060TL üzerinde kalıcılık devam ediyor. Kur tarafında yaşanan yatay fiyatlamanın uzun süredir devamı neredeyse gram altın gün içi fiyatlaması ile ons altın fiyatlamasının korelasyonunun yüzde yüz seviyesine çıkardı. Bu nedenle kur tarafında bugünde yatay fiyatlama devam edeceği için ons altında yaptığımız yorumlara paralel yatay bir gün içi fiyatlama beklediğimizi söyleyebiliriz. Genel olarak 1065TL ilk destek seviyesi olarak takip edilebilir, bu seviye altında 1060 ve 1050TL seviyeleri diğer destek seviyeleri olacaktır. Yükselişlerde 1065TL üzerinde kalıcılık durumunda 1070 ve 1075TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni