Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (8.05.2024)

YURT İÇİNDE HAZİNE NAKİT DENGESİ TAKİP EDİLECEK

Önceki gün Bloomberg haberine göre Türk yetkililer son haftalarda offshore döviz swapları üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda görüşmeler yürütüyor. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi CDS oranı 284 seviyesi ile 2 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hariç net rezervleri geçen hafta 9,9 milyar dolarlık iyileşme kaydetti. Buna göre swap hariç net rezervlerde rekor toparlanma görüldü.

Enflasyon endişelerinin azalmasıyla tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyir üst üste beşinci işlem gününe taşınırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün, 9 Nisan’dan bu yana ilk kez yüzde 4,50’nin altında kapandı.

Avrupa bölgesinde perakende satışlar mart ayında yükseldi. Perakende satışlar, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 artış gösterdi. Verilerin açıklanması ile sözlü yönlendirmede bulunan ACB yetkilileri olası ilk faiz indirimi için Haziran ayını işaret etmeye devam ediyor.

Japon yenindeki gelişmeler yatırımcıların odağında bulunmaya devam ederken, Japonya’nın döviz yetkilisi Masato Kanda hükümetin dövize müdahale etmesine gerek olmadığını söyledi. Dolar/yen paritesi, geçen hafta Haziran 1986’dan bu yana ilk kez 160’ın üzerine çıkarken, bu seviyeden artan satış baskısıyla 151,86 seviyelerine kadar gerilmişti. Söz konusu hareket BoJ’un döviz piyasalarına müdahale ettiğine yönelik söylentileri güçlendirmişti.

Çin’de ise hükümetin konut alımını kolaylaştıracak adımlarına devam etmesi, sıkıntıda olan gayrimenkul sektörüne destek verilmeye devam edildiği şeklinde yorumlanıyor. Çin Merkez Bankası’nın altın alımları devam ederken döviz rezervleri Nisan sonunda 3 trilyon 201 milyar dolar seviyesinde.

Çin Merkez Bankası’nın Nisan’da altın rezervleri 18. ayda da yükselirken, bankanın altın alım hızı düştü. Dünya Altın Konseyi’ne göre, Çin’in başını çektiği dünya merkez bankalarının ilk çeyrek alımları tarihteki en güçlü alımlar olarak kayda geçti.

Dünya altın konseyine göre Türkiye, Çin ve Hindistan merkez bankası 1.çeyrekte de altın alımlarına devam etti. Türkiye 30 ton, Çin 27 ton ve Hindistan 19 ton civarında altın alımı gerçekleştirdi. Altının ons fiyatı 2.310 dolar üzerinde işlem görüyor.

Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi ve Almanya’da sanayi üretimi açıklanacak. ABD’de aylık toptan satış envanterleri takip edilecek.

USDTRY

Kur veri akışının sakinliği içinde sınırlı negatif yatay hareketinde devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrası dolar endeksinin hafif geri çekilmesi ile kur 32,25TL civarında işlem görüyor. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi takip edilecek iken ABD tarafında ise toptan stoklar açıklanacak. Türkiye 5 yıllık risk primi (CDS) 285 civarında. Teknik olarak gün içi sert geri çekilmeler alış fırsatı olabilir. Yükselişler kısa vadeli 32,50TL geçilmedikçe kar al için uygun. Yatay fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz. Gün içi beklentimiz: 32,20-32,35 Yön: Yatay.

EURTRY

Avrupa bölgesi perakende satışlar mart ayında aylık yüzde 0,8 artarken yıllık olarak 0,7 ile beklenti üzerinde açıklandı. Almanya’da ise fabrika siparişleri zayıf iç taleple üç aydır düşüyor. Almanya dış ticaret dengesi ise mart ayında 22,3 milyar euro olarak açıklandı. Türkiye hazine nakit dengesi takip edilecek. Teknik olarak 34,60TL ve altına doğru geri çekilmeler kısa vadeli alış fırsatı olabilir. Yükselişlerde 35,00TL seviyesine yaklaşıldığı yerler kısa vadeli kar al denemeleri yapılabilir. Beklentimiz: 34,60-34,80 Yön: Yatay.

EURUSD

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında parite 1.0800 direnç seviyesini geçemedi ve sınırlı geri çekildi. Paritede kısa vadeli görünüm güçlü dururken bugün ABD’de toptan stoklar verisi takip edilecek. Dolar endeksinin sınırlı geri çekilmesi ile paritede 50 GAO 1.0760 seviyesi kısa vadeli direnç konumuma dönüşmüş durumda. Avrupa’da Almanya sanayi üretimi takip edilecek. Teknik olarak 1,0720 ve altına geri çekilmeler kısa vadeli alış için, yükselişlerde 1,0780 seviyesine doğru fiyatlamalarda ise kar al düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 1,0720-1,0780 Yön: Yatay.

ONS ALTIN

Haftalık olarak yüzde 1,45 civarında yatırımcısına kazanç sağlayan Ons altında sınırlı negatif yatay seyir devam ediyor. Jeopolitik olarak tansiyonun düşmesi ve ABD tarafında majör verilerin sakin gerçekleşmesi değerli metalde yükseliş harketini sınırlandırıyor. 21 GAO. 2340 dolar altında fiyatlanan Ons altında RSI indikatörü 53 seviyesinde yatay seyrediyor. Teknik olarak üssel 21 GAO. 2312 dolar seviyesinde, bu seviye ve altında fiyatlamalarda 2300 dolar psikolojik destek bölgesi aşağı yönlü kırılmadıkça 2310 dolar seviyesi alış pozisyonları için takip edilebilir. Gün içi beklentimiz: 2310-2330 Yön: Yatay.

GBPUSD

Tarım dışı istihdam verisi sonrasında oluşan yükseliş kar satışlarına dönüştü. İngiltere’de S&P Global PMI nisan ayında beklentiler üzerinde 54,00 puan olarak açıklandı. Perkande satışlar nisan ayında yıllık bazda %4 azaldı. Bugün ABD’de toptan stoklar takip edilecek, İngiltere’de ise veri akışı sakin. Bu hafta perşembe günü İngiltere merkez bankası faiz kararını bekliyoruz. Teknik olarak bu sabah 1,2485 seviyesinde işlemler geçiyor. 1,2450 ve altı geri çekilmeler kısa vadeli alış, yükselişlerde ise 1,2500 seviyesi üzeri kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 1,2450-1,2515 Yön: Yatay.

GRAM ALTIN

Ons altın 2.300 dolar üzerinde kalma çabasında iken kurda sınırlı negatif bir seyir gözlemliyoruz. Gram altında da kur ve Ons altına bağlı olarak yatay fiyatlama gerçekleşiyor. Bist kıymetli madenler piyasasında önceki gün 515kg altın işlemi yapıldı. 21 günlük hareketli ortalaması 2440TL altında işlem gören gram altında bir süre daha yatay seyir beklenebilir. Bugün ABD’de veri akışı sakin. Yurt içinde hazine nakit dengesi takip edilecek. Teknik olarak 2400TL ve altı alış için, yükselişlerde ise 2415TL seviyesine yaklaştığı yerler kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 2397-2417 Yön: Yatay.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!