Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (30.10.2023)

HAFTA GENELİNDE MERKEZ BANKALARI ve YURTİÇİNDE ENFLASYON VERİSİ ÖNE ÇIKIYOR

ABD Ticaret Bakanlığı geçen hafta Cuma günü eylül ayına ait kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; ABD’de kişisel tüketim harcamaları Eylül ayında %0,7 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Piyasa beklentileri bu dönemde kişisel tüketim harcamalarının %0,5 olması yönündeydi. Kişisel gelirler ise aynı dönemde bir önceki aya kıyasla %0,3 ile beklentilerin altında kaldı. Beklentiler kişisel gelirlerin eylülde %0,4 artması yönünde şekilleniyordu. ABD’nin bu hafta gerçekleştireceği politika faizi toplantısının öncesinde önemli bir enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise bu dönemde aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %3,7 artı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırladığı ekim ayına ilişkin tüketici güven endeksi nihai verilerini açıkladı. ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, ekimde yukarı yönlü revize edilerek 63,8 oldu. Buna göre, tüketici güveni, ekimde geçen aya kıyasla 4,1 puan düşerek 63,8’e geriledi. Söz konusu veri yukarı yönlü revize edilirken, ekim ayına ait öncü veri 63 olarak açıklanmıştı. Tüketici güven endeksi, eylülde 67,9 olarak kaydedilmişti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, tüketici güveninin bu ay yüzde 6 gerilediğini belirterek, bunun enflasyonla ilgili süregelen endişeler ile yurt içi ve dışındaki olumsuz haberlerin etkilerini yansıttığını ifade etti. Ekimde tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 3,2’den yüzde 4,2’ye çıktığını bildiren Hsu, bunun mayıstan bu yana en yüksek değer olduğunu kaydetti.

Bu hafta ABD’de açıklanacak işgücü rakamları, tarım dışı istihdam verileri, PMI rakamları ve Fed’in Çarşamba günü gerçekleştireceği faiz kararı toplantısı hafta genelinde öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Merkez Bankaları tarafında yoğun bir haftaya giriyoruz. Bu hafta Fed öncesi Japonya’da BoJ Para politikası Toplantısı ve Fed’in hemen ardından Perşembe günü ise İngiltere’de BoE’nin faiz kararı takip edilecek. İngiltere tarafında yıllık enflasyonun eylülde sabit kalmasına karşın, gelecek ay hanehalkının enerji faturalarının düşeceğine yönelik beklentiler nedeniyle ekonomistler BoE’nin para politikası toplantısında faiz artışına gitmeyeceğini öngörüyor.

USDTRY

TCMB’den 500 baz puanlık faiz artışının gelmesinin ardından kurda 28,10TL seviyesi üzerinde fiyatlamanın devam ettiğini görüyoruz. Bugün yurtiçinde Ekonomik Güven Endeksi açıklanacak. ABD tarafında haftanın ilk işlem gününde ABD tarafında makroekonomik veri akışı zayıf ancak TCMB PPK faiz kararı toplantısının ardından bu hafta Çarşamba günü gerçekleştirilecek Fed faiz toplantısından çıkacak karar beklenecek. Beklentiler Fed’in mevcut faiz oranlarını korumasını bekliyor. Sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 28,20TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,30TL ve 28,40TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,20TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 28,10TL ve 28,00TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta paritede karışık seyir takip edilirken fiyatlamaların hafta kapanışında 1,0600 seviyesi üzerinde korunamadığını ve 1,0530 seviyelerine doğru çekildiğini gördük. Kur tarafında ılımlı pozitif etki devam ediyor. Çaprazda ise 30TL’nin altında fiyatlama hakim. Euro Bölgesi’nin öncü ekonomilerinden Almanya’da bugün 3.çeyrek ve yıllık bazda öncü büyüme rakamları ile tüketici fiyat endeksi verileri yurtiçinde ise Ekonomik Güven Endeksi rakamları açıklanacak. İlk destek bölgesi 29,70TL ve altında 29,60TL ve 29,50TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 29,80TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde ise 29,90TL ve 30,00TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURUSD

Parite haftaya 1,0564 seviyesinde açılış ile başladı. ABD’de çekirdek PCE beklentilere paralel olarak Eylül ayında aylık bazda %0,3 olurken yıllık bazda ise %3,7 artış gösterdi. Paritede verlerin ardından 1,0535 seviyesine varan geri çekilmeler gözlendikten sonra buradan gelen tepki alımları ile birlikte nispeten toparlanma gözlendi. Euro Bölgesi’nin faiz toplantısının ardından bu hafta Fed kanadında gerçekleştirilecek toplantıdan çıkacak faiz kararı bekleniyor. Gün içerisinde 1,0580 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0600 ve 1,0620 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0560 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda psikolojik destek noktası 1,0540 ve altında 1,0520 seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Parite geçtiğimiz hafta güçlü dolar görünümünün karşısında prim kaybetti. Bu haftaya ise 1,2100 seviyesinde yatay başlangıç gerçekleştirdi. Hafta genelinde Sterlin tarafında PMI rakamları ve İngiltere Merkez Bankası BoE’nin faiz kararı bekleniyor. ABD’de ise önemli veri akışı bizi bekliyor. Fed faiz kararı ile birlikte işsizlik maaşı başvuruları, PMI rakamları, işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. İlk direnç noktası olarak 1,2120 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2140 ve sonrasında 1,2160 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Gün içerisinde geri çekilmelerin devam etmesi halinde ise 1,2100 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2080 ve 1,2060 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.

ONS ALTIN

Jeopolitik risklere ilişkin haber akışı ve ABD-İran arasında yaşanabilecek olası gerilimlerin yarattığı tedirginlik ile geçen hafta Cuma günü altının onsu 2009 dolar seviyesini yeniden test ettikten sonra ABD 10 yıllık tahvil veriminin %4,85 seviyesi üzerinde güçlü görünümü ve kar realizasyonları sonrası 2000 dolar seviyesine varan geri çekilmeler gözlendi. Yeni haftaya başlarken altının onsu 2000 dolar seviyesinde fiyatlama görüyor. Teknik olarak gün içinde 2000 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1995 ve 1990 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 2005 dolar ve üstünde 2010 ile 2015 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GRAM ALTIN

Yurtiçinde gram altın geçtiğimiz hafta ons altın ve kur tarafındaki pozitif fiyatlamanın etkisiyle %1’e yakın prim kaydetti. Hafta kapanışında 1815TL seviyesini test eden gram altında bu seviyelerde kalıcılık sağlanırken 1800TL seviyesi üzerinde fiyatlamanın ise korunduğu gözleniyor. Bu hafta ABD’den gelecek faiz kararı, PMI ve işgücü rakamlarının ons altın ve kur tarafında etkili olması beklenirken yurtiçinde de gram altında volatilite artabilir. İlk direnç noktası olarak 1820TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1825TL ve 1830TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1815TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1810TL ve 1805TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni