Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (21.08.2023)

KÜRESEL PİYASALARDA RESESYON ENDİŞESİ DEVAM EDİYOR

Bu hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası toplantısında olacak. Enflasyonla mücadele ve parasal sıkılaşma amacıyla sadeleşme ve kademeli faiz artışı tercih eden Merkez Bankasından önceki faiz kararı kadar olmayan ama piyasadaki dengeleri koruyabilecek seviyede bir artış bekleniyor. Merkez Bankası Temmuz’da faizi 250 baz puan artışla %17,5 seviyesine yükseltmişti. Hafta sonu Merkez Bankası vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarının TL Mevduata dönüştürülmesi amacı ile bir düzenleme yaptı. Buna göre döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Vadesiz ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29; 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25; 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 19 oldu. Kur korumalı mevduat hesaplarının toplam büyüklüğü 11 Ağustos haftası itibarıyla 75,3 milyar TL artışla 3,35 trilyon TL olarak kaydedildi. Dolar cinsinden bakıldığında ise toplam büyüklük 124,3 milyar Dolar görünüyor. Merkez Bankası, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında da değişiklik yaptı. Değişikliğe göre, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankalar ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak.

Avrupa Borsaları Cuma günü satıcılı kapandı. Uzak doğu piyasaları ise bu sabah karışık görünüme sahip. Çin ekonomisinde gayrimenkul sektöründeki sıkıntının diğer alanlara sıçramasından endişe ediliyor. Bu hafta Almanya Temmuz üretici fiyat endeksi, merkezi yönetim borç stoku istatistikleri ve yurtdışı üretici fiyat endekslerini takip ediyor olacağız. Bunlarla birlikte Euro Bölgesi Merkez Bankası ECB Başkanı Christine Lagarde’in Jackson Hole’da yapacağı konuşma takip edilecek. Önemli veri akışları ve gelişmelerin yaşanacağı bu günler yatırımcıların küresel piyasalarda ekonomik görünüm ve beklentiler ile sıkı para politikalarının devam edip etmeyeceğine yönelik ipuçları aradığı bir hafta olacak.

ABD tahvilleri yükselmeye devam ediyor. Hala 2 yıllık tahvillerde getiri, 10 yıllık tahvillerin üzerinde ve ABD tarafında da hedeflenen enflasyon düzeyine ulaşılamadı. 24-26 Ağustos tarihlerinde Kansas City FED’in ev sahipliğinde düzenlenen Jackson Hole toplantısı yakından takip edilecek. ABD hükümet temsilcilerinden yapılacak olan açıklamalar ve önümüzdeki dönem için atılacak adımlara dair ipuçları önemli olacak. Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikasına ilişkin mesajları yakından takip edilecek. Konferansın bu yıl ana başlığı “Küresel Ekonomide Yapısal Değişimler” olarak belirlendi. Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile farklı alanlarda iş kolu oluşturan hizmet sektörü ve işgücünün bu alanlara geçişi makro iktisadi anlamda yapısal değişikliğin önemli bir parçasını oluşturuyor. Fed’in hafta içi açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanaklarında iş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle çoğu katılımcının para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek önemli yukarı yönlü riskler görmeye devam ettiği belirtilmişti. Yılsonuna kadar bir faiz artışı beklenmiyor. Yapılacak olan 25 baz puan faiz artışına ilave artışların gelip gelmeyeceğine dair ipuçları ise Dolar’ın küresel piyasalardaki yerini öngörülebilir kılacaktır.

USDTRY

DolarTL geçtiğimiz hafta kapanışında 27,10TL seviyesinde fiyatlama görürken yeni haftaya da 27,05TL seviyesinde başlayarak 27TL’nin de üzerine yerleştiği gözleniyor. Geçtiğimiz hafta MB piyasa katılımcıları anketine göre yılsonu enflasyon beklentisi %59,46 olurken yılsonu döviz kuru beklentisi 34,58TL olarak gerçekleşti. Temmuz ortası itibari ile yükselişlerine başlayan dolar endeksi bugün 103,3 puan seviyesinde seyrediyor. Gün içinde 27,20TL seviyesi üzerinde 27,30TL ve 27,40TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 27,10TL ilk destek bölgesi, bu seviye altında fiyatlama için ise 27,00TL ve 26,90TL diğer destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY

Kur tarafında 27,10TL seviyesinde fiyatlamalara karşın paritenin güçlü geri çekilmesis ile birlikte Euro tarafında da TL karşısında geri çekilmeler yaşandı. Geçen Cuma Euro Bölgesi’nde temmuz ayı manşet enflasyonu aylık bazda %0,1 azalırken yıllıkta ise %5,3’lük artış kaydedildi. Bugün ise yurtiçinde veri akışı zayıfken Euro Bölgesi’nin öncü ekonomilerinden Almanya’da üretici fiyatlarındaki değişim takip edilecek. Gün içi 29,50TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 29,40TL ve 29,30TL seviyeleri takip ediliyor. Çaprazda yeniden yükselişlerin olması halinde 29,60TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üstünde 29,70TL ve 29,80TL bölgeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta hem Çin hem de ABD’deki ekonomik görünümün ve verilerin baskısı altında kalan parite haftanın tüm işlem günlerinde prim kaybederek kapanış gördü ve 1,10 puan seviyelerinden 1,0845 seviyelerine kadar geri çekildi. Paritede zayıf görünüm devam ederken bu hafta hem ABD’de hem de Euro Bölgesi’nde merkez bankaları başkanlarının açıklamaları ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları öne çıkan gelişmeler arasında olacak. Bugün ise bölgeden veri akışı zayıf. İlk direnç 1,0890 seviyesini sırasıyla 1,0910 ve 1,0930 seviyeleri takip ediyor. Destek bölgesi olarak ise 1,0860 bölgesi takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0840 ile 1,0820 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükseldiği ve son 15 yılın en yüksek reel getirisinin kazanıldığı bu dönemde altın yatırımının alternatif maliyetini artırması altının ons fiyatını baskıladı. Ons Altın geçtiğimiz hafta sert geri çekilmeler ile birlikte 1885 dolar destek seviyesini de aşağı yönlü kırarak 1884 dolar seviyesini test etti. Hafta kapanışını 1889 dolar seviyesinde gerçekleştirdi. Yukarı ataklarda 1900 dolar önemli direnç noktası olarak takip edilecek. İlk destek noktası olarak 1885 dolar takip edilirken, bu seviye altında fiyatlamalar için 1880 ile 1875 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 1890 dolar ve üstünde 1895 ile 1900 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GBPUSD

İngiltere’de geçen Cuma açıklanan perakende satış verileri beklentilerden fazla azalış gösterdi. Temmuz’da 0,5% beklentisine karşılık 1,2% ve yıllık bazda 2,1% beklentisine karşın %3,2 geriledi. Perakende satışlarda gerileme enflasyonla mücadelede umut vaad ederken parite geçen hafta 1,2737 seviyesinde kapanış gerçekleşti. Yükseliş trendinde olan parite hafta kapanışında yükselişlerini sınırlandırdı. Teknik açıdan ilk olarak 1,2740 ve üstünde fiyatlama için 1,2760 ve 1,2780 direnç bölgeleri izlenebilir. Çekilmelerde 1,2720 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında ise 1,2700 ve 1,2680 bölgelerini takip ediyor olacağız.

GRAM ALTIN

Hafta genelinde ons altın tarafında yaşanan baskı neticesinde geri çekilen gram altın geçtiğimiz hafta Cuma günü de 1649TL seviyesinde başladığı günü 1646TL seviyesinde sonlandırdı. Yukarı yönlü ataklarda 1650TL seviyesinin üzerinde kapanışlar ile birlikte kur tarafında pozitif fiyatlamanın gözle görülür etkisinin daha güçlü olması destek sağlayabilecekken ons altın tarafında zayıf görünümün devam etmesi baskıyı da artırıyor. Direnç noktası 1650TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1655TL ve 1660TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1645TL noktası, bu seviye altında fiyatlama için ise 1640TL ve 1635TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni