Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (18.02.2022)

JEOPOLİTİK RİSKLER KÜRESEL PİYASALARI BASKILAMAYA DEVAM EDİYOR

Borsa Istanbul, dün %1,54 düşüşle 2.009,99 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 32,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks dün gün içi en yüksek 2.059,05 seviyesini görürken en düşük 2.009,99 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 1,78, S&P 500 yüzde 2,12; Nasdaq yüzde 2,88 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,87, CAC 40 yüzde 0,26, DAX yüzde 0,67 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı bir seyir gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda jeopolitik gerginliklerin devam ettiğini görmekte ve bu bağlamda piyasa fiyatlamaların gerçekleştiğini söyleyebiliriz. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ukrayna kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı yapmak için bir bahane aradığını biliyoruz.” dedi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Rusya’nın sınıra daha fazla asker yığdığını ve bu askerleri daha yakına konuşlandırdığını belirtti. Austin, “Rus birlikleri Ukrayna sınırına daha da yakın bir noktaya konuşlandı. Rusya daha fazla asker yığıyor, bölgedeki Rus hareketliliği devam ediyor. Putin diyalogdan vazgeçip saldırırsa savaşın tüm sorumluluğu kendisine ait olacaktır. Gidişatı Putin’in tutumu belirleyecek. İttifak olarak biz gerekeni yapacağız ama her zaman için barışa kendimizi adamış durumdayız” ifadelerini kullandı. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı gelecek günlerde işgal edebileceğini ancak diplomatik çözümün de hala mümkün olduğunu söyledi.

Dün açıklanan verilere baktığımızda, ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 12 Şubat’ta sona eren haftada 23 bin artışla 248 bin olarak Ocak ortasından beri ilk kez arttı. ABD’de konut başlangıçları Ocak’ta yüksek hammadde fiyatlarının da etkisiyle 4 ayda ilk kez düştü. Geleceğe yönelik konut talebini gösteren inşaat izinleri ise yüzde 0.7 artarak 1.89 milyon oldu.

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz politikası üzerindeki tartışmalar yoğunlaşırken, enflasyon hesaplamasında konut fiyatlarının dışarıda tutulmasına yönelik eleştiriler hakim olmakta. Uzmanlar konut fiyatlarında yükseliş yaşanırken, mevcut hesaplama yönteminin gerçek enflasyonu yansıtma konusunda eksik kaldığını ifade ediyor.

IMF yetkilileri, arz kesintilerinin enflasyonu hızlandırdığını ve Avrupa’da toparlanmayı zayıflattığını belirtti.

İçeride özellikle artan enerji maliyetlerinden kaynaklı enflasyondaki yükselişin devam etmesine bağlı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, elektrikte tarife değişikliklerini 1 Mart’a kadar tamamlamayı planladıklarını belirterek, esnafın fatura tutarında muhtemelen yüzde 25 indirim olacağını açıkladı.

Bugün içeride tüketici güveni, İngiltere’de perakende satışlar verisi takip edilecek.

USDTRY

Kurda dün TCMB politika faizini değiştirmezken, liralaşma üzerine yoğunlaşıp sonuçlarını bekleyerek politikalarını belirlemeyi hedeflediklerini açıkladı. Diğer taraftan Rusya-Ukrayna gerginliğinde açıklamalar tansiyonun artmasına neden oldu. Bugün veri akışı sınırlı, yurt içinde tüketici güveni ve konut satışları verileri açıklanacak. ABD’de ise CB öncü göstergeler ile 2. el konut satışları verilerini takip edeceğiz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 13,65 ve 13,70 direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 13,45 ve 13,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda dün gün içi fiyat marjı 12 kuruş ile sınırlı kaldı. Paritede yaşanan yatay hareketin etkisi ile TCMB PPK toplantısında politika faizini değiştirmemesi ve Ukrayna gerginliğine rağmen yatay fiyatlamalar devam ediyor. Diğer taraftan TCMB’nin açıkladığı haftalık istatistiklerde kurumların döviz hesaplarında çözülme devam ediyor. Bu nedenle Türk Lirası’nda uygun ortam oluşursa değer kazanımı görebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 15,50 ve 15,60 direnç seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısında ise 15,40 ve 15,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Parite üssel 50 GAO.1,1350 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ediyor. Açıklanan veriler ile birlikte daha önce fiyatlamasını gördüğümüz Ukrayna gerginliği de parite üzerinde etkisini kaybetmiş gibi gözüküyor. Bu nedenle teknik seviyeler daha ön plana çıkacaktır. Bugün Avrupa’da tüketici güveni, ABD’de ise 2. el konut satışları ve CB öncü göstergeler takip edilirken Avrupa’da veri akışı zayıf. Diğer taraftan gün içi işlemlerde 1,1330 geri çekilmeleri alış için takip edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,1370 ve 1,1385 direnç, olası satış baskısında ise 1,1350 ve 1,1330 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Ons altında geçen gün yaşanan 1850$ geri çekilmesi sonrasında iki günlük hızlı yükseliş ile 1900$ test edildi. Özellikle Ukrayna gerginliğine yönelik haber akışında dün tansiyonun artması sonrasında oluşan fiyatlamalarda risk algısında yaşanan bozulmanın bu yükselişin nedeni olduğunu düşünüyoruz. Bu sabah 1890$ seviyelerinden güne başlayan ons altında çok önemli veri akışı bulunmuyor. Pazartesi günü ABD piyasaları kapalı bu nedenle oynaklık devam edebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde ons altında 1.895 ve 1900 dolar direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1.870 ve 1,1860 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Paritede 1,3600 seviyelerinde fiyatlamanın devam ettiğini görüyoruz. Rusya-Ukrayna gerginliğinde tansiyonun artmasına rağmen pariteye etkisi sınırlı kaldı. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise 2. el konut satışları ve CB öncü göstergeler veri akışı olarak takip edilecek. 1,3575 üssel 200 GAO. üzerinde fiyatlamalar devam ederken bu seviyeye doğru geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3630 ve 1.3650 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3590 ve 1,3570 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY

USD/JPY paritesinde 50,100 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamarın üzerinde seyir devam ediyor. Teknik açıdan 114,70 üzerinde trendin devam ettiğini söyleyebiliriz. Japonya’da çekirdek enflasyon ocak ayında yüzde 0,2’lik artışla son 3 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. ABD’de bugün 2. el konut satışları ve CB öncü göstergeler veri akışı olarak takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 115,30 ve 115,40 seviyesi direnç,olası satış baskısının görülmesi durumunda 115,10 ve 115,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL

Yaşanan siyasi ve jeopolitik gerginliğin Putin’den gelen açıklamalar ile birlikte azalmış olması petrol fiyatlarının 91,50 seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu.Diğer yandan İran nükleer anlaşma görüşmelerinden olası bir olumlu haber akışı beklentisi Brent petrolün gerilemesine sebep olarak gösterilebilir. 90,80 seviyelerinden işlem gören ve kısa vadede 5 ve 10 günlük basit ortalamalarının altına sarkan brent petrolde aşağı yönlü baskının devam ettiği söylenebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde petrolde 92 ve 93 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 90 dolar ve 89 dolar seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altın değerlendirmesi yaparken bir süre daha kur hareketinin fiyatlara etkisini gerçekleşen dar bant fiyatlaması üzerinden değerlendirmemek gerekiyor. Diğer taraftan ons altında yaşanan gelişmeler gram altında fiyatlamayı belirler nitelikte. Dün bu anlamda Rusya-Ukrayna gerginliğinin neden olduğu talep ile ons altında 1900$ seviyelerine doğru yükseliş gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu yükseliş gram altında da 830TL seviyelerinin test edilmesine neden oldu. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 830 ve 840 TL seviyesi direnç, 810 TL ve 800 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni