Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (16.02.2024)

HAFTANIN SON İŞLEM GÜNÜNDE GÖZLER ABD ÜFE VERİSİNDE OLACAK

ABD borsaları önceki gün perakende satış verilerinin beklenenden fazla düşmesiyle yükselişle kapandı ve Fed’in önümüzdeki aylarda faiz indirimine başlayacağı beklentilerine destek oldu. ABD perakende satışları ocak ayında otomobil bayileri ve benzin servis istasyonlarındaki düşüşlerin etkisiyle %0,8 düşüş gösterdi. Veriler, yatırımcıların salı günü hisse senetlerini düşüşe geçiren beklenenden daha yüksek enflasyon verileri karşısında oluşan stresi bir miktar törpüledi.

Dünkü ABD perakende satışlar sonuçlarının ardından FedWatch’a göre, mayıs ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimi yönündeki olasılık %40’a yükselirken, haziran ayı için %79’da kaldı. Dün ayrıca işsizlik yardımına ilişkin ilk başvuruların 10 Şubat’ta sona eren haftada 212.000 olurken 220.000’in beklentisinin altında kaldı. Bugün Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) raporu ekonomi hakkında daha fazla ipucu sağlayacak.

FED yetkililerinden faiz indirimi konusunda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Atlanta FED başkanı Raphael Bostic önceki gün yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının enflasyon baskılarını azaltmada önemli ilerleme kaydettiğini ancak devam eden risklerin faiz indirimi çağrısı yapmaya henüz hazır olmadığı anlamına geldiğini söyledi. Bostic, yüksek enflasyona karşı zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu ve “enflasyonun %2 hedefimize düşmesi konusunda kendisini henüz rahat hissetmediğini” söyledi. Bostic, meslektaşlarının Fed’in bu yıl üç kez faiz indirimi yapabileceği yönündeki ortak beklentisine kıyasla, fiyat baskılarında dengesiz bir gerileme beklediği için 2024 için iki faiz indirimi öngördüğünü söyledi. Bostic ayrıca, Fed’in merkez bankasının bilançosundan yaklaşık 1,4 trilyon dolar çıkışına neden olan devam eden bilanço küçültmesini yavaşlatması veya durdurması için bir neden görmediğini de söyledi.

Avrupa hisseleri Perşembe günü, iyi gelen şirket karlarının Fransa ve Almanya hisselerini rekor seviyeye taşımasıyla yükselirken, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın euro bölgesindeki enflasyonun düşürülme sürecine ilişkin yorumlarını değerlendirdi. Lagarde, enflasyon ile ilgili açıklamasında artan maaşların giderek daha önemli bir faktör haline geldiğini söyledi. Lagarde ayrıca, enflasyondaki düşüş 2024’te kademeli olarak devam edecek olsa da risklerin devam ettiğini ve politika yapıcıların fiyat artışlarının %2 hedefine geri döndüğüne dair daha fazla güvenceye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Yurt içinde ise dün haftalık TCMB döviz rezervleri açıklandı. 2023’te rezervlerde yaşanan güçlü artış, 2024’ün ilk haftalarında yerini gerilemeye bıraktı. TCMB verilerine göre brüt rezervler 9 Şubat haftasında 134,9 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 135,4 milyar dolar seviyesindeydi. 9 Şubat haftasında net rezervlerde ise artış görüldü. Net rezervler 28 milyar dolardan 28,8 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervlerde de toparlanma izlendi. 9 Şubat haftasında swap hariç net rezervler eksi 43,7 milyar dolar oldu.

USDTRY

Kurda yurt içi piyasalarda yaşanan olumlu hava ile birlikte yükselişin dün hız kestiğini görüyoruz. Özellikle ülke risk priminde yaşanan geri çekilme kur üzerinde de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde konut satışları ve fiyat endeksi açıklanacak. ABD’de ise üretici fiyat endeksi ve inşaat izinleri ile konut başlangıçları takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 30,75TL seviyesi altına geri çekilmelerde 30,70TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 30,65TL ve 30,60TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 30,75TL üzerinde yükselişlerin devamında 30,80TL ve üzerinde 30,85TL ile 30,90TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Çaprazda özellikle paritede yaşanan yükseliş ile birlikte dün gün içinde 33,25TL seviyesi üzeri test edildi. Türk Lirası’nda değer kaybı yatay fiyatlamaya dönerken çaprazda 33,00TL üzerinde kalıcılığın devam ettiğini görüyoruz. Bugün yurt içinde konut satışları ve fiyat endeksi açıklanacak. Avrupa’da ise dün Lagarde açıklamaları sonrasında bugün veri akışı zayıf. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 33,15TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 33,25TL ve 33,35TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 33,10TL destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 33,00TL psikolojik destek seviyesi ve 32,90TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD

Paritede dün toparlanma eğilimi yaşandı ve yükseliş 1,0780 seviyesi üzerine kadar devam etti. Günü 1,0750 üzerinde kapatan paritede bugün Avrupa’da veri akışının zayıf olması nedeniyle, ABD’de açıklanacak üretici fiyat endeksi ve inşaat izinleri ile konut başlangıçları yakından takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0750 noktasını ve bu seviye altında 1,0720 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0700 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0780 kısa vadeli gün içi direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0800 ve üzerinde 1,0830 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Ons altında ABD tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme ve küresel piyasalarda ABD dolarında gerçekleşen değer kaybı ile dün yükseliş gerçekleşti. 2008 dolar seviyesine kadar gerçekleşen yükseliş sonrası günlük kapanış 2000 dolar üzerinde gerçekleşti. Bugün ABD verileri ons altında oynaklığa neden olabilir, özellikle ÜFE verisi yakından takip edilmeli. Teknik olarak İlk destek noktası 2000 dolar takip edilirken bu seviye altında 1995 ve 1985 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2010 dolar. Bu seviye üzerine geçişler yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir. 2020 dolar psikolojik direnç seviyesi olacaktır, daha yukarda ise 2035 dolar seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GBPUSD

Paritede yatay fiyatlamanın devam ettiğini söyleyebiliriz. ABD dolarında yaşanan değer kaybına rağmen paritede dün yaşanan yükselişte 1,2600 seviyesi geçilemedi. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise üretici fiyat endeksi ve inşaat izinleri ile konut başlangıçları takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2580 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2600 ve üstünde fiyatlama için 1,2630 ve 1,2670 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2570 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2550 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2530 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında dün gün içinde kur tarafında yatay aşağı yönlü bir fiyatlama gerçekleşirken özellikle ons altında yaşanan yükseliş ile birlikte 1985TL seviyesine kadar yükseliş gerçekleşti. Gün içinde yurt içinden ve ABD’den inşaat ve konut sektörü ile ilgili veriler açıklanacak. Ayrıca ABD’de açıklanacak ÜFE verisi ons altında kısa vadeli oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1985TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1995TL ve 2005TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1980TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1970TL ve 1960TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni