Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (10.02.2022)

GÖZLER ABD ENFLASYON VERİSİNDE

Borsa Istanbul, dün yüzde 1,78 yükselişle 2.042,85 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 31,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks dün gün içi en yüksek 2.046,03 seviyesini görürken en düşük 2.017,38 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,86, S&P 500 yüzde 1,45; Nasdaq yüzde 2,08 yükselişle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 1,01, CAC 40 yüzde 1,46, DAX yüzde 1,57 yükseliş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda ABD ocak ayı enflasyon verileri bugün TSİ 16:30’da açıklanacak. Tüketici Fiyat Endeksi’nde aylık %0,5, yıllık %7,3 yükseliş açıklanması bekleniyor. ABD’de yıllık tüketici enflasyonu aralık ayında %7 seviyesinde açıklanmıştı. Yıllık enflasyonun tahminlere paralel şekilde %7,3’e yükselmesi halinde Şubat 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşılmış olacak. Gıda ve enerji hariç TÜFE artışı ise aylık %0,5 ve yıllık %5,9 öngörülüyor. Enflasyon verilerinin tahminleri aşması halinde piyasalar ABD Merkez Bankası Fed’den mart ayında 50 baz puanlık agresif bir faiz artırımı fiyatlamaya başlayabilir. Ancak vadeli piyasalarda şu anda Mart ayı için 25 baz puanlık bir faiz artırımı fiyatlanıyor.

Kritik ABD enflasyon verisi öncesi Fed yetkililerinden de kritik açıklamalar geldi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 2015’teki sıkılaşma döngüsünden daha hızlı bir şekilde artıracağını öngördü. Dün European Economics and Financial Centre tarafından düzenlenen online seminere katılan Mester, mart ayındaki FOMC toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artırım ihtimali konusunda “Hiçbir ihtimali tamamen masadan kaldırmayı sevmem” ifadelerini kullansa da bu büyüklükte bir adım için şu aşamada bir gereklilik görmediğini belirtti. Diğer yandan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Fed’in bu sene 3’ten fazla faiz artışı yapabileceğini belirtti. Bostic “Bu sene için 3 faiz artışı öngörüyorum ancak 4 de olabilir. Bu konuda ilk adım atıldıktan sonra ekonominin nasıl tepki verdiğini görmemiz gerekecek” ifadesini kullandı. Her seçeneğin masada olduğunu kaydeden Bostic “25 ya da 50 baz puanlık faiz artışının uygun olup olmadığını veriler gösterecek” şeklinde ifadelerde bulundu.

Yurt içi gelişmelere baktığımızda kamu bankalarında sermaye artırımı kararı açıklandı. Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası 13 milyar 400 milyon TL’lik sermaye artırımı kararları aldıklarını, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ise 1 milyar 500 milyar TL tutarında sermaye benzeri kredi sağlaması hususunda girişimde bulunma kararı aldıklarını açıkladı. Diğer taraftan küresel enerji sıkıntılarının devam ettiği bir ortamda Irak Elektrik Bakanlığı, Türkiye’den elektrik ithal edeceklerini duyurdu. Irak Elektrik Bakanlığı, ülkede kronikleşen elektrik kesintileri sorununa çözüm için yakında Türkiye’den 500 megavat elektrik alacakları kararını açıkladı.

Bugün yurt içinde işsizlik oranları, haftanın yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistiklerini, yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarındaki değişimi ve Merkez Bankası’nın brüt rezerv verileri açıklanacak. Yurt dışında ise ABD enflasyon ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

USDTRY

Kurda dar bant içine sıkışmış ve belirli bir yöne doğru devam etmeyen gün içi fiyatlamalar dün aynı şekilde devam etti. Bugün yurt içinde işsizlik verisi takip edilirken, ABD’de haftanın en önemli verisi enflasyon ile birlikte hazine bütçe dengesi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Genel olarak dar bant bir 5 kuruş daha aşağıda bugün oluşabileceğini ama yatay fiyatlamanın devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 13,60 ve 13,70 direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 13,45 ve 13,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda yatay fiyatlama devam ediyor gün içi 10 kuruş alt ve üst bant fiyatlamaları ile birlikte. Bugün yurt içinde işsizlik verisi takip edilirken, Avrupa’da veri akışı zayıf. Paritede sakin bekleyişin ECB karar ve açıklamaları sonrasında dün de devam ettiğini söyleyebiliriz. Bun edenle bugün de yatay, dar bir bant içinde, piyasa şartlarının olumlu olması ile birlikte çok az da olsa aşağı yönlü fiyatlamalar görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 15,55 ve 15,65 direnç seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısında ise 15,45 ve 15,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Parite 1,14 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bugün haftanın en önemli verisi ABD enflasyonu ile oynaklığın biraz daha artması beklenebilir. ABD’de ayrıca haftalık işsizlik başvuruları ve hazine bütçe dengesi açıklanırken, Avrupa’da veri akışı zayıf. Bu nedenle 1,1450 ve üzeri yükselişler satış veya kar al fırsatı olmaya devam ederken, veri sonrası yaşanabilecek ABD doları değerlenmesi ile 1,1400 ve altına doğru geri çekilmeler sıınrlı olabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,1435 ve 1,1445 direnç seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısında ise 1,1415 ve 1,1400 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Ons altında dün 10$ marj içinde beklentimiz doğrultusunda fiyat aralıklarında bir gün yaşandı. Küresel anlamda yatay fiyatlamalara ons altını da ekleyebiliriz. Belirli bir genel trend oluşmadan piyasada bir çok ürün de işlemler gerçekleşmeye devam ediyor. Bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi sınırlı da olsa oynaklığı yükseltebilir. Diğer taraftan enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi tahvil faizlerinde yükselişe neden olması durumunda sınırlı geri çekilmeler yaşanabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde ons altında 1.840 ve 1850 dolar direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1.830 ve 1,1820 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Paritede diğer ürünlere göre gün içi fiyat marjının daha dalgalı olduğunu söyleyebiliriz. Dün yükselişin üssel 200 GAO. 1,3575 seviyesi üzeri kalıcılık ile sonuçlanmadığını ve geri çekilme yaşandığını gördük. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise enflasyon verisi ve haftalık işsizlik başvuru ile hazine bütçe dengesi takip edilecek. Genel olarak enflasyon verisine kadar yatay fiyatlamaların devam etmesini bekliyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3550 ve 1.3560 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3520 ve 1,3500 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY

USD/JPY paritesinde 116,00 psikolojik direncin geççilememesiyle beraber 115,61 seviyesinde paritenin konsolide olmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Yükselen enflasyonun ardından, güvercin bir Japonya Merkez Bankası ve Fed’in daha şahin bir tonu, güvenli liman Yenine baskı yaparken dolar talebini artırdı.Dolar endeksi 95,61 seviyesinden fiyatlanırken bugünün en önemli verisi ABD tarafından gelecek enflasyon rakamları olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 115,70 ve 115,90 seviyesi direnç, 115,20 ve 115,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarının yaklaşık 5 milyon varil düşmesi ve yakıt talebinin tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından dün yükselse de İran tarafından gelen arza dair olumlu haber petrolün zirve seviyelerinden kar satışı ile sonuçlandı. Kısa vaadede 5 günlük basit ortalamasının altına sarkan Brent petrolde, yaşanacak gelişmeler çerçevesinde 91 ve 92 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 90 dolar ve 89 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında dün 786TL seviyelerine yükseliş gerçekleşti ve sabah saatlerinde de zirve seviyelere yakın işlemler geçiyor. Bugün ons altın için ABD’de açıklanacak TDI veri seti önemli olacaktır. Yurt içinde ise kurda yükselişin devam etmesi ve 3. Günde de tarihi zirvelere yakın yerlerde fiyatlanması yeni bir TCMB müdahalesi üzerinde düşüncelere yol açabilir. Fitch görünüm notu düşürmesi sonrası akşam saatlerinde piyasalar kapandıktan sonra Moody’s Türkiye değerlendirmesi de ayrıca takip edilecek. 760TL destek seviyesi olarak takip edilebilir yukarıda ise 790 TL direnç bölgesi olarak gündeme gelebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni