Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (10.01.2024)

PİYASALAR YARIN AÇIKLANACAK ABD ENFLASYON VERİSİNE ODAKLANDI

Bugün açılış saatinde açıklanacak olan yurtiçi sanayi üretim rakamları ve işsizlik oranı piyasalar üzerinde etkili olabilir. Geri çekilmenin devam etmesi halinde 7.650-7.620 bandı destek aralığı olacaktır. Bu seviye üzerinde bir kapanış yarın için yukarı beklenti oluşturabilir. Geri çekilmelerin 7.500 seviyesine dek sürmesi ise satışları hızlandırabilir.

Avrupa’da dün işsizlik oranının Ekim ayı ile aynı olarak %6,5 olması beklenirken Kasım ayı için %6,4 açıklandığını gördük. ABD tarafında ise ihracatlarda artışa karşılık ithalatta düşüş kaydedildi. Böylece Ticaret dengesinde ise sınırlı iyileşme olduğunu söylemek mümkün. ABD tahvil getirileri, hafta sonu öncesi açıklanacak enflasyon verileri öncesi yükseldi. Küresel piyasalarda yatırımcılar başta faiz oranları olmak üzere para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları arıyor. Fed’in bu yıl faiz indirimine gitmesine dair beklentiler artmışken, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı ve ne kademede olacağı ise belirsizliğini koruyor. Aralık ayı tüketici fiyatları endeksi Perşembe günü açıklanacak ve ardından Cuma günü ay için üretici fiyatları endeksinin beklentilerin şekillenmesinde rol alabilir.

Yurtdışı gelişmeleri arasında Tayvan’da yapılacak olan seçimlerde yakından takip ediliyor. Tayvan Dünya’nın önemli yarı iletken çip tedarikçisi. Cumartesi başlayacak seçimlerin bir süredir ABD ile Çin arasında devam eden teknoloji savaşları için önemini koruyor. Piyasalar Çin’in Tayvan’ı ele geçirmeye kalkışması durumunda neler olacağı ve savaş simülasyonları değerlendirmelerinde, Tayvan’a yönelik bir savaşın başlaması halinde henüz ilk yılında ABD ekonomisinin yüzde 6,7 küçülme yönünde etkileyebileceği düşünülüyor. Çin’in lehine olası bir durumda çip savaşlarının Covid-19 salgınında %2,2 küçülen ABD GSYİH’nın daha fazla zarar görme ihtimali ortaya çıkıyor. Çin ile süregelen gerilimli ilişkilerin Tayvan ile savaşa dönüşmeden devam etmesi halinde ise hala Fed faiz indirimleri için mart ayında başlaması ihtimali sürüyor.

Ons altında veri akışının sınırlı olması, dolar endeksi ve tahvil faizlerinde kayda değer bir değişim olmaması ile birlikte dün dar bant içinde fiyat gerçekleşmelerini gördük. Bugün ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesi veri akışı zayıf kalmaya devam edecek. Beklenti üzeri enflasyon yarın pariteyi aşağı yönlü baskılayabilir. Gram altında son iki gündür kurda ve ons altında kısmen gerçekleşen yatay fiyatlamaya paralel aynı fiyat aralıklarında fiyatlama gerçekleşiyor. 1945TL üzerinde kalıcılık devamı yeni yükselişler için takip edilmeli.

USDTRY

Dün kurda yükseliş bir gün önce beklentimize paralel 29,95Tl seviyesine kadar devam etti. Bugün yükselişin 30TL psikolojik seviyeye kadar devam etmesini bekliyoruz. Bugün yurtiçinde kasım ayı sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. ABD’de ise enflasyon verisi öncesinde veri akışı zayıf. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 29,90TL seviyesi altına geri çekilmelerde 29,85TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 29,80TL ve 29,70TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 29,90TL üzerinde yükselişlerin devamında 29,95TL ve üzerinde 30,00TL ile 30,20TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Türk Lirası’nda yaşanan sınırlı değer kaybı dün çaprazda sınırlı yukarı yönlü fiyatlama gerçekleşmesine neden oldu. Ayrıca paritede yatay fiyatlama gün boyunca devam etti. Bugün yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik verilerini takip edeceğiz. Avrupa’da ise MB üyeleri açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 32,85TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 32,90TL ve 33,00TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 32,70TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,60TL ve 32,50TL takip ediliyor olacak.

EURUSD

Paritede sıkışık seyir ve 1,0900 üzerinde tutunma devam ediyor. Bugün ECB üyelerinden gelecek açıklamalar parite üzerinde etkili olabilir. Yarın açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesi dün gerçekleşen fiyat aralıklarında paritenin hareket etmesini bekliyoruz. 1,0900 üzerinde yeni yükselişler için kalıcılığın devam etmesi gerekiyor. Teknik olarak paritede Ana direnç seviyesi olarak 1,1000 takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ana direnç seviyesi altında 1,0960 ve 1,0980 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,0920 noktasını ve bu seviye altında 1,0900 bölgesini izleyebiliriz. Bu destek noktası altında ise 1,0870 önemli psikolojik destek seviyesi olan 1,0900 altında yakından izleniyor olacak.

GBPUSD

Paritede 1,2680 üzerinde kalıcılık devam etmesine rağmen dün piyasadaki yatay fiyatlamaya ayak uydurarak dar marj içinde gün içi işlemler gerçekleşti. Bugün BoE Başkanı Bailey konuşması İngiltere’de takip edilirken, ABD’de veri akışı zayıf olmaya devam edecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2680 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2750 ve üstünde fiyatlama için 1,2770 ve 1,2790 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2700 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2680 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2650 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Ons altında veri akışının sınırlı olması, dolar endeksi ve tahvil faizlerinde kayda değer bir değişim olmaması ile birlikte dün dar bant içinde fiyat gerçekleşmelerini gördük. Bugün ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesi veri akışı zayıf kalmaya devam edecek. Beklenti üzeri enflasyon yarın pariteyi aşağı yönlü baskılayabilir. Teknik olarak İlk destek noktası 2025 dolar takip edilirken bu seviye altında 2020 ve 2010 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2035 dolar seviyesi üzerinde 2045 dolar ile 2060 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GRAM ALTIN

Gram altında son iki gündür kurda ve ons altında kısmen gerçekleşen yatay fiyatlamaya paralel aynı fiyat aralıklarında fiyatlama gerçekleşiyor. Bugün ABD tarafında veri akışının sınırlı olması yatay bir başka gün olma ihtimalini artırıyor. 1945TL üzerinde kalıcılık devamı yeni yükselişler için takip edilmeli. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1960TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1970TL ve 1980TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1950TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1940TL ve 1930TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni