Ford Otomotiv Hisse Yorumu / Vakıf Yatırım – (30.04.2014)

Ford Otomotiv Hisse Yorumu

Ford Otosan’ın 2014 1. çeyrek net karı ertelenmiş vergi gelirinin desteğiyle 202.5 milyon TL olarak açıklandı. Ciro piyasa beklentisine paralel gerçekleşirken FAVÖK %21 üzerinde açıklandı.

Ford Otosan’ın 1.çeyrek net karı, piyasa beklentisi olan 87 milyon TL’nin oldukça üzerinde yıllık bazda %15, çeyreklik bazda %61.7 artarak 202.5 milyon TL olarak açıklandı. Yatırım harcamalarının yarattığı 148.5 milyon TL’lik ertelenmiş vergi geliri net kara destek oldu. BDDK’nın binek otolar için yayınladığı kredilendirme düzenlemeleri ile bu segmente uygulanan ÖTV artışlarının etkileri ilk çeyrekte hissedildi. Ancak otomobil segmentinde yaşanmasını beklediğimiz gerilemenin halihazırda daralan
hafif ticari segmentinde daha derinleşiyor olması endişe verici. İlk çeyrekte Ford Otosan yurtiçi satış hacmi pazardan daha fazla daralarak yıllık bazda %54.1 düşüşle 9,337 adet oldu. İhracat satış hacmi ise 1. çeyrekte önceki yılın aynı dönemine göre %41.2 azalarak 36,431 olarak gerçekleşti. Böylece toplam satış hacmi %44’lük gerileyerek 45,768 adet oldu.

Ford Otosan açısından 1. çeyrek pazar şartlarından farklı olarak eski ürünlerinin devreden çıktığı ve yeni ürünlerini devreye almaya başladığı dönem oldu. Şirket ürün geçişleri nedeniyle yaşanan zayıflıkların ve TL’de meydana gelen değer kaybının etkisini azaltmak üzere; maliyet azaltıcı önlemler ve ithal araçlarda dövize bağlı olarak artan maliyetlerin satış fiyatlarına yansıtılması gibi önlemler almış görünüyor.

Yurtiçi satış gelirleri 1. çeyrekte yıllık bazda %54.1 düşen satış hacmine rağmen ürün fiyatlarında yapılan düzeltmenin etkisiyle daha az oranda geçen yıla göre %36.4, önceki çeyreğe göre %63.2 gerileyerek 553.2 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İhracat gelirleri ise Transit ve Transit Connect model satışlarının olmamasına rağmen yükselen kurun pozitif katkısıyla daha az daralarak geçen yılın aynı dönemine göre %13.5, önceki çeyreğe göre %21.5 düşüşle 1,555 milyon TL olarak açıklandı.

Şirket ürünleri arasında daha az kârlılığa sahip olan binek araçların payı bu çeyrekte %32’ye indi (1Ç13: %40, 2013: %52). Satış adetleri sert düşüş gösterse de kârlılık açısından daha iyi bir ürün çeşidi oluştu. Buna bağlı Brüt kar 1. çeyrekte gelirlerden daha az oranda daralarak geçen yılın aynı dönemine göre %19.2, önceki çeyreğe göre %34.3 düşüşle 206.2 milyon TL olarak açıklandı.

Brüt kar marjı ise yurtiçi ortalama satış fiyatlarında yaşanan artış sayesinde 1. çeyrekte yıllık bazda 0.1 puan, çeyreklik bazda 0.7 puan artışla %10.1 seviyesinde gerçekleşti.

Şirketin faaliyet giderlerinde önceki yıla ve önceki çeyreğe göre sırasıyla %10.7, %39.8’lik düşüş yaşandı. Faaliyet giderlerinin kontrol altında tutulması özellikle önceki çeyreğe göre kıyasla faaliyet karlılığını destekleyen bir unsur oldu.

Böylece Ford Otosan’ın 2014 1. çeyreğinde esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %27.1 azalışla 97 milyon TL’ye geriledi. Şirket’in FAVÖK’ü 1. çeyrekte 151.1 milyon TL ile geçen yılın aynı dönemine göre %14.4 gerilerken, FAVÖK marjı yıllık bazda 0.5 puan artarak %7.4 ile önceki çeyreğe göre 1.9 puan arttı.

Beklentimiz

Ford Otosan Yönetim Kurulu 2013 yılı karından temettü dağıtımı yapmama kararını Genel Kurul’a sundu. Şirket piyasalardaki volatilite ve otomotiv pazarındaki yüksek daralma beklentisi nedeniyle ayrıca nakit kompozisyonunu bozmamak amacıyla bu kararı aldı. Ancak genelde yılda 2 taksit halinde temettü dağıtan Şirketin yılın 2. yarısında pazar şartlarını, finansal piyasaları ve şirket verilerini dikkate alarak temettü dağıtımı yapabileceğini düşünüyoruz.

Ford Otosan’ın yeni modellerinin devreye almasıyla marjlarda bir miktar düzelme yaşanmasını ve pazar payının son yılların dip
seviyelerinden toparlanmaya başlamasını beklemekteyiz. Yeni araçların ihracının Şirket performansına önemli derecede etki edeceğini düşünmekteyiz.

Şirketin ithalatçı konumda olduğu ve ithal maliyetinin yüksek olduğu otomobil segmentinde ÖTV artışları ve BDDK düzenlemelerinin sonuçları olumsuz etkileyebileceğini ancak Şirket açısından bu segmentin kar marjının düşük olduğunu ve fiyat düzeltmeleriyle desteklendiğini göz önüne almak gerektiğini düşünüyoruz. Ancak mevcutta zayıf hafif ticari pazarının beklentimizden daha fazla daralması Şirket açısından önemli risk teşkil etmekte.

Şirket açısından hala pazar payı kazanımı önemli ancak Şirket yönetimi marjlarda daha fazla erimenin tolere edilebilir olmadığı
kanaatinde. Bu açıdan 1. çeyrek marjların dipten dönüşü olarak kabul edilebilir

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir