Finansal suçlarla savaşın gerçekleri

Catch Me If You Can” (2002) filminde Frank Abagnale karakterinin olaylara bakış açısı, insanların görmek istediğini göster, gerisini gizle şeklindedir.

Bu ifade, dijital dünyada finansal suçların nasıl giz­lenebildiğini ve yakalanmasının neden bu kadar zor olduğunu özetler. Bugün, suçlu­lar sadece parayı saklamıyor; aynı zaman­da kimliklerini ve işlemlerini de daha so­fistike yollarla gizliyorlar. Dijitalleşmenin getirdiği yeniliklerle birlikte finansal suç­lar yeni bir boyut kazandı, bu da bankalar ve finansal kuruluşlar için mücadeleyi da­ha da zorlaştırıyor.

Finansal suçlar hızla evriliyor

Yakın zamanda RedCompass Labs ta­rafından hazırlanan What Holds Banks Back? (Bankaları Geride Tutan Şeyler) raporu, bankaların finansal suçlarla mü­cadelede karşılaştıkları zorlukları de­taylı bir şekilde ele alıyor. Rapor, 2023’te dünya genelinde gerçekleşen 3.1 trilyon dolarlık yasa dışı işlem hacmiyle karşı karşıya kalan bankaların, bu suçların sa­dece %1’ini adalet önüne getirebildiğini ortaya koyuyor. Bu oran, bankaların suç­lulara karşı ne kadar geride kaldığını ve gerekli teknolojik güncellemeleri yapa­madığını gösteriyor.

Finansal suçlar dijital dünyada hızla evriliyor. 2021’de ABD’de yatırım dolan­dırıcılıklarıyla 1.7 milyar dolar kaybedil­mişken, 2023’te bu rakam 4.6 milyar do­lara yükselmiş. İnsan kaçakçılığı, emek istismarı, uyuşturucu ticareti ve çevri­miçi dolandırıcılık gibi suçlar bankaların omuzlarına büyük bir yük bindiriyor. Ra­pora göre, büyük bankalar insan kaçakçı­lığı ve uyuşturucu ticareti gibi kalıcı suç­lara odaklanırken, küçük bankalar “pig butchering” (domuz kasaplığı) gibi yeni suç tiplerine karşı daha savunmasız du­rumda lar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!