FED Sonrası Parite ve Ons Altın Yükseliyor!

Aydın Eroğlu – 29.04.2016

FED’in Nisan toplantısından faiz artış kararı çıkmayınca, üstüne bir de gelen ABD verileri ve bilançoları beklentilerin altında kalınca parite ve ons altında yükselişler görmeye başladık. Bu yansımaları zaten bir çok yazımda belirttiğim için gayet doğal karşılıyorum. ABD’deki ekonomilerin ve Çin’deki görünümün pek de iç açıcı olmaması nedeniyle FED’in faiz artışı sürecinin bir süre rafa kalkma ihtimali bu yansımalara neden oluyor.

FED ile ilgili bu gelişmelerin parite ve ons altın için olası yansımaları gibi bir başka beklentim daha vardı biliyorsunuz! Bu durumun aynı zamanda BIST’e olumlu etki yapmasını bekliyordum. Çünkü FED’in eli bağlanınca, yeni başkan değiştirmiş olan TCMB’nın faiz indirimi yapabilmek için rahatlayacağını düşünüyordum. Bu görüşümü koruyorum. TCMB önümüzdeki dönem toplantılarında ya da ara kararlar ile faiz koridorunun üst sınırını aşağıya çekmeye devam edecektir görüşündeyim. TCMB faizleri indirmeye devam ettikçe bankalar ellerindeki devlet kağıtları nedeniyle ekstra kar yapma imkanına sahip olacaklar. Eğer faiz inerken tepki olarak kurlar yükselecek olursa, faizden kar yaparken sendikasyon kredileri nedeniyle kur artışından zarar yazacaklardı. O nedenle de olası kar artışları sınırlanacaktı. Ancak uluslar arası piyasa gelişmeleri nedeniyle kurların da düşme ihtimali belirmiş durumda.

Kısacası eğer Dolar kuru 2,8050 altına inecek olursa, sırası ile 2,77 – 2,74 hatta daha altına doğru inişe geçebilir. Hem faiz, hem Dolar kuru birlikte düşecek olursa, işte o zaman bankaların kar artışları çifte kavrulmuş olur. Yani daha ekstra artışlar gösterir. Tabii bankaların fiyatları artarsa, üzerinde büyük etkisi oldukları endeksi de yukarı taşırlar.

Şimdi işleyişteki gelişmeler çok önemli olacaktır. Şöyle ki, eğer TCMB faiz indirimi için Mayıs toplantısını bekleyecek olursa, bu takdirde Dolar kuru önce 2,8050 desteğini kırıp belirttiğim seviyelere doğru fazla gecikmeden iner. Sonra PPK faiz indirdim derse, o zaman yeniden 2,82 civarına çıkar. En ideali de bu tarz bir sıralama olur. Çünkü bu sıralamanın çalışması halinde BIST de bu arada banka hisselerinin desteği ile 88.000 seviyesini geçip, 90.000’li rakamları deneyebilir.

Ancak Dolar 2,8050 desteğini kırmadan, PPK olağan toplantı tarihini beklemeden ara karar ile faiz indirimi yapacak olursa, o zaman kurlar mevcut desteğinden 2,83 – 2,86 seviyesine doğru tepki gösterir. Bu durumda da bankaların karı artar ama ilk ihtimale göre göreceli olarak biraz daha az artmış olur. Tabii BIST’in de ikinci ihtimalde 90.000’li seviyeleri görmek için biraz daha beklemesi gerekir.

Sonuca bağlarsak, eğer Dolar kuru 2,8050 altına inecek olursa banka hisseleri ve BIST endeksi ön plana çıkacaktır. Yok eğer Dolar kuru 2,8050 desteğinde tutunur ve buradan yukarı dönecek olursa, bu takdirde BIST’in yükselişi sınırlı kalıp, banka dışı hisselerde hisse bazlı hareketler ön plana çıkacaktır. Ancak kur ve faiz hareketlerinin olası yansımaları olmasaydı, Mayıs ayı ortalarından itibaren yaz rehavetinin içine girip, yaz sonlarına kadar bir düzeltme riski yaşamamızın da beklentilerimde ön planda olduğunun bilinmesini istiyorum. Bu nedenle piyasadaki gelişmelere göre BIST beklentilerimiz yukarıda izah ettiğim şekilde değişecektir. Bu süreçte sitemde düzenli yayınladığım Destek-Direnç Tablosundaki teknik BIST seviyelerini yakın takip etmenizi tavsiye ederim.

Ben kısmi düzeltmeler dışında BIST için bir korku yaşamadığım gibi, Türkiye ve BIST’i önümüzdeki dönem şanslı görüyorum. Bu görüşüm eğer AB ile vizeler kalkacak olursa, o zaman daha da güçlenecektir.

Devamı İçin TIKLAYINIZ!

NOT: Yazının tamamı 09:00’da borsaanalizci.com‘da yayınlanmıştır!