FED faiz kaygısı azalmadı

FED faiz kaygısı sürüyor: IEF borsa yatırım fonu nereye?

Temmuz yazımız sonraki haftalara bakınca zorlanan yükseliş devam edemedi ve düşüş başladı: temmuz haftalık yüksek ortalaması ~97 $ iken, ekim haftalık dipleri ~90 $ seviyesinde kaldı. Bu düşüşe karşılık tepkiyle son 2 hafta yüksekleri ortalaması ~94 $ seviyesindedir. Faiz yükselişinin sona ermesiyle ilgili net durum oluşmaması hali dalgalanmayı devam ettirecektir. Aşırı düşüşlere tepki görülse de, genel baskı sürüyor.

Geçmişi anlamak üzerine

Faizlerin yükselmeyeceği beklentisiyle 2018’de başlayan ralliyi hatırlayalım ve benzer teknik gerekçeleri sorgulayalım. Benzerlik yok ise, piyasa en iyi ihtimalle yatay ilerler, en kötü ihtimalle düşüşe geçer. Düşüşe geçmesi için benzerlik tersi durumun belirginleşmeye başlaması gerekir. Tamamen zamanda ilerleyen fiyatlara karşılık, formasyon gelişim ihtimallerine bakmaktayız. Formasyon olasılığını klasik bakışla değil, matematikle ortaya koymaktayız. Buna göre, formasyonların matematik dili olduğunu düşünebiliriz.

Buna göre 2018 sonbaharında düşen fiyatlara bakalım: ekim ayında 2 hafta üst üste 100 $ altını görmüştük: mayıs 2016 haftalık zirveleri 110 $ üstündeyken başlayan düşüşten bahsediyoruz. Bu kazancın yeterliliği üzerine fikir yürütmek için duruma kümülatif bakabiliriz. Bu bakışa, tarihsel olarak tüm fiyat çubuklarının gözden geçirilmesi de denebilir.

Enflasyonun aşındırıcı etkisi, reel kazanç arayışına ittiği gibi; piyasanın eşik değerleri de reel kazanç ve kaybı belirlemektedir. Buna göre; 2018 sonbaharına geldiğimizde reel kayıplar tarihsel olarak artmıştı. Normale göre aşağı sarkmaların olduğu dönemden geçilmişti. Buna bir düzeltme gelmeliydi, bunu da sağlayacak olan “normale göre” reel değer kazanan gösterge değerleri olabilirdi.

Kısacası gösterge-fiyat arası uyumsuzluğu genişlettik: reel gösterge- reel fiyat arası uyumsuzluğa bakmaktayız. Evet, bu sonbahar döneminde reel fiyat artışı negatif olarak büyümüştü: birikimli hal. Durumu tersine çevirecek hareket de reel gösterge değerlerinin pozitif kalmasından gelecekti.

Bir diğer bakış da enflasyon üzerinden olabilir

Eşiğe göre aşındırıcı etkileri hesaplarken farklı referanslar kullanılabilir: satın alma gücü gibi, enflasyon da etkili faktör olabilir ama piyasa hızına göre geride kaldıkları için, en gerçekçi “reel hesaplama göstergesi”ni bulmak gerekmektedir. Sonuçta formasyonların da yaptığı biraz da budur: reel durumu görselleştirmek amacı taşır ama herkese aynı ölçüde hitap etmediği açıktır.

Mart 2020: Dolar bazlı %35 kaybın telafisi bitmiş midir?

– 2022 aylık dipleri ortalamada ~97 $ iken, 2023 için ~95 $ altına indi: tepki için düşündürücü olabilir

– her düşüş normal değerden sapmayı desteklediği için, tepki ihtimalini kuvvetlendirir

– reel sapma negatif yönlü ise, tepki beklemek için göstergede reel pozitif sapma aramak gereklidir

– son durumda yine aylık bakarak reel tabloyu görebiliriz: gösterge değerleri reel pozitif olma halini kaybediyor

– reel pozitifliği azalan gösterge, fiyatların reel olarak daha aşağı seviyelerde dengelenmesini gerektirmiştir.